Perjantaiblogi: Messumatkoilla Milanossa ja Genovassa

Spread the love

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Sattuipa ajallisesti niin, että palattuani Ranskan-lomareissulta tyttären perheen luota toukokuun alkupuolella, oli viikon kuluttua odottamassa Woodworking Puuntyöstö-lehden tiimoilta kuvausreissu Milanoon Xylexpo 2014-messuille Rho Fiera Milano-messukeskukseen. Eli kyseessä oli puuntyöstöteknologiaa, komponentteja ja puuntyöstökoneita esittelevä maailmanlaajuinen messutapahtuma, joka järjestettiin nyt 24. kerran. Puuntyöstökoneiden joukosta ”kameraan tarttui” myös puupalikoista rakennettu Vespa, kun kerran oltiin Italiassa.

Skootterikuva hyvästelee meidät puuntyöstökonemessuilta. Matkan aikana harjoittelin myös kuvaamista kännykameralla, johon olen tarttunut yleensä vain ”tilanteen ollessa päällä” eli kun olen halunnut ikuistaa nimenomaisen hetken, eikä järjestelmäkameraani ole mukana. Eli seuraavat kuvat ovatkin sitten ”kännykkäotoksia”.

Olin reissussa suomalaisen puuseppäystäväni kanssa. Taisi olla jo kuudes kerta, kun tottunut Italian-kävijä ja italiaa puhuva Seppo Liimatainen johdatteli minua paikasta toiseen. Kun Milanossa oltiin, pakko oli käydä Il Duomo di Milanossa, mutta tällä kertaa ei noustu Duomon katolle ihailemaan maisemia.

Milanon lentoasemalla voi bongata Lego-palikoista tehdyn Milanon katedraalin pienoismallin, jonka englantilainen taiteilija Duncan Titsmarsch on viiden ihmisen työryhmän kanssa rakentanut useiden kuukausien aikana. Teos on 1,1 m korkea, 1,8 m pitkä ja painaa yli 60 kg. Lego-palikoita teokseen on käytetty yli 100.000 kpl.

Duomossa sijaitseva Galleria Vittorio Emanuelle II on mielenkiintoinen ”ikkunaostosten” kohde, katsella ikkunan turvallisemmalta puolelta tuotteiden hintoja. Suorastaan huimasi, kun esim. Pradan matkalaukun hinta oli yli 7.000 euroa. Kylä kelpaa lentokenttähenkilökunnan heitellä laukkua koneesta toiseen.

Kaupunkikierroksella kännykkäkameran käyttöharjoittelut jatkuivat. Paikallinen hotelli tarjosi vierailleen kyytiä mielenkiintoisella kulkupelillä.

Vaatimattoman näköisen rakennuksen sisätiloista avautui 1500-luvun italialaisen koristeellisen taiteen teokset. Koko San Maurizio-kirkko on maalattu seiniä ja kattoa myöten täyteen taidetta, ja kirkon urut on ensi kertaa rakennettu vuonna v. 1557.

Milano isännöi ensi vuonna maailmannäyttelyä, jota mainostettiin Pirelli-talon julkisivulla eri maiden lipuilla. Maailmannäyttelylle on varattu alue Milanon pohjoispuolella sijaitsevan Rho Fiera Milano-messukeskuksen vieraan. Maailmannäyttelyn teemana on ”Planeetalle ravintoa, elämälle energiaa”.

Genova

Matkakumppanini kiinnostuksen kohteena oli Genovassa samaan aikaan käynnistyvä FIM Fiera Internazionale Della Musica, kansainväliset musiikkimessut ja -festivaalit. Ja kyllähän musiikki kiinnostaa minuakin aika voimaperäisesti. Siis Genovaan junalla läpi useiden tunneleiden.

Fiera di Genova-messukeskuksen sisätila oli täytetty musiikkiin liittyvillä osastoilla, esimerkiksi Beatles-nurkkauksella puhelinkoppeineen. Ulkoalueen esiintymislavoilla oli tarjolla eri tyylisuuntien musiikkia. Me keskityimme proge-lavan seutuville, matkakumppanillani kun oli runsaasti fb-tuttuja progressiivista rockia soittavissa bändeissä.

Olipa mielenkiintoista kuulla ja katsella myös ”lämmittelybändinä” soittanutta kokoonpanoa, jossa musisoivat harvatukkaiset ja harmaahapsiset veteraanit. Kyllä soitto kulki – kerran opittu ei ollut unohtunut.

Vaikka proge-bändeistä valtaosa oli Italiasta ja ainakin minulle tuntemattomia, bändit kiertävät maailmaa. Esimerkiksi Unreal City-bändi lensi heti seuraavana päivänä soittamaan Kanadaan festivaaleille.

Mielenkiintoista oli myös nähdä, että Italiassa musiikkifestivaalit vetävät myös varttunutta väkeä. Jollakin oli musahenkeen kuuluva laukku ja jollakin oli omat rumpukapulat takataskussa. Siinä sitä mentiin musiikin huumassa.

Genovan satama oli lauantai-aamun helteessä vilkas ihmisvilinässään. Kuvassa palmupuiden läheisyydessä olevan näköalahissin laitteissa luki Kone ja näkyipä satamassa myös nimikyltti Wärtsilä – hyvä Suomi!

Genovalainen tutkimusmatkailija ja kauppamies Kristoffer Kolumbus sai v. 1492 kunniakseen Amerikan löytämisen. Löytöretkeilijän patsas sijaitsee Genovan aseman läheisyydessä. Arrivederci Italia!

Vesa Moilanen

Jätä kommentti