Saimaannorppa esittäytyy uutuuskirjassa

Harva asia on luonnonsuojelupiireissä herättänyt niin paljon intohimoja kuin saimaannorpan suojelu. Suojelutoimet ja erityisesti lukuisten vapaaehtoisten ponnistukset ovat edesauttaneet saimaannorpan selviämistä ilmastonmuutoksen ja muiden ihmislähtöisten uhkien kynsistä. Niiden lukumäärä on kasvanut neljännesvuosisadassa sadasta neljänsadan pintaan ja myös niiden reviirit ovat laajentuneet niin, että joitakin yksilöitä on nähty uudelleen siellä mistä ne hävisivät jo sata vuotta sitten.


Timo Korppi, toimeksi saaneena, kokosi kirjan loistavista kertomuksista ja kuvista.

Näin kirjoitetaan kirjan takakannessa, Saimaannorppa & ystävät (Light House Media, 2019) – kirja julkistettiin Mikkelissä norppaystävien ja median läsnä ollessa. Norppa on tärkeä luonnon monimuotoisuuden ja myös matkailun kannalta – koolla oltiin tärkeän asian merkeissä. Kirjan toimittaneen Timo Korpin mukaan Saimaannorppa & ystävät on norppakirjojen joukossa erilainen sillä tavalla, että kirja koostuu monien eri tahojen, kirjoittajien ja haastattelujen tuotoksista.

Kirjaprojektin suojelijana on toiminut Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja, kauppaneuvos Heikki Hämäläinen, jonka mukaan osuuskauppa pyrkii omalta osaltaan auttamaan norppa-asiaa ottamalla kyseistä kirjaa myyntiin useisiin toimipaikkoihinsa, jotka sijaitsevat sopivasti Saimaan ympärillä. Hänen mielestään saimaannorppaan liittyy eksotiikkaa.

– Norppa on tarpeeksi harvinainen asia – ei jokapäiväinen – se on houkuttava ja koukuttava, tietyllä tavalla matkailuvaltti. Itsestään selvä asia on, että norppa elää sulassa sovussa mökkiläisten ja kalastajien kanssa – yhteiset rajat löytäen. Norppakannan säilyminen on tärkeää ja norppakanta onkin vahvistunut aika paljon. Norppa on vetovoimainen asia, sanoi Hämäläinen, jolle uunituoreen kirjan, kirjapainon liimalinjalta tulleen ensimmäisen kirjan luovutti kirjan kustantaja Jaakko Ikonen, Light House Media. Kirjan ensimmäinen painos 1.500 kpl on jo markkinoitu ja tulossa on toinen painos, kooltaan 1.000 kpl. Eli kirja tulee aikanaan myyntiin myös Pohjois-Savon puolelle.

– Luonnon monimuotoisuus on iso elementti. Tämän kirjan myötä luonnonsuojelullinen ja kaupallinen puoli voivat lyödä kättä ja toivottavasti tällainen konkretia auttaa muunkin suojelutyön osalta. Uskon, että tällä on positiivisia vaikutuksia, Ikonen sanoi.

Kansainväliseen tietoisuuteen

Timo Korpin mukaan kirjan idea lähti liikkeelle viime syksynä siitä, että Hurissalon kesäteatteri pyysi norppa-aiheesta näytelmää täksi kesäksi. Hän turvautui kirjoitustyössään asiantuntijoiden apuun, lähestyen useita eri tahoja. Ensimmäisenä oli kaikkien norppaihmisten tuntema Veikko Kilkki, jolta Korppi sai paljon arvokasta tietoa. Idea lähti kehittymään ja mukaan otettiin Nestori Miikkukaisen tarina, koska Nestori, oikealta sukunimeltään Reponen, oli paikkakuntalainen. Hurissalon kesäteatterin tulkitsema näytelmä Nestorin poika ja Pullervo on ensi-illassaan Puumalassa torstaina 27.6. Näytelmän ensi-illan yhteydessä pidettävään tilaisuuteen on tulossa WWF:n edustaja puhumaan norppa-asiasta lisää ja mahdollisesti tilaisuudessa on mukana myös valtiovallan edustaja.

Eli projekti on ollut liikkeellä tavallaan ”kaksilla rattailla” – Timo Korpin kirjoittaessa näytelmää ja samanaikaisesti toimittamassa kirjaa.

– Norpansuojelutyötä tekevät ihmiset ovat oma, hieno ”rotunsa” eli heidän työnsä tuloksia kirja pyrkii valaisemaan ja antamaan sille työlle kuuluvan arvon. Uskon, että kirja tulee herättämään myös kansainvälistä huomiota, sillä osa teksteistä on kirjoitettu englanniksi ja ruotsiksi. Viimeisin tieto on, että kiinalaiset ovat kiinnostuneita. Pitäisi ratkaista mandariinikiina jollakin tavalla ja siihenkin on löydetty pari vaihtoehtoa. Kuinka kauan kirjan saattaminen siihen kuosiin kestää – ei ole kiire, sillä aihe on ikuinen ja ”parasta ennen” päivämäärää ei ole, hän totesi.


Kuva kirjankannesta. Kannessa olevan kaverin on ikuistanut viime keväänä Matti Vainikka.

Kirjan julkistamistilaisuudessa paikalla ollut Saimaan Norppaklubin kunniajäsen, norppalähettiläs Ari Raitio kertoi kiertelevänsä Saimaan ympäristökouluja ja lupaili ensi talvena tulevansa käymään Heinävedellä. Hänen mielestään norpansuojelutyövalistus on kaikkein hedelmällisintä aloittaa pienistä koululaisista. Norpansuojelun kannalta hän piti juuri julkistettua kirjaa merkityksellisenä, samaten kaikella positiivisella informaatiolla on tärkeä roolinsa.

Muutama sana mestarisanoittaja Juha Vainion laulusta Vanhoja poikia viiksekkäitä eli tarina Nestori Miikkulaisesta Saimaan saaressa. Tosielämässä Nestori Reposen työ- ja kalastuskaverina yli vuosikymmenen ajan ollut Martti Venäläinen kommentoi Junnu Vainion onnistuneen sanoissaan erittäin hyvin –  vaikkakin Nestori oli ollut niin kova kalastaja, että todellisuudessa hän ei ollut mikään norpanystävä.

– Hän oli enemminkin hyvin kriittinen. Nestori oli niin kalanahne, vaikka asusti yksinään, hän olisi pitänyt kalat itsellään eikä mielellään olisi antanut niitä norpalle.

Luonnossa on paljon voimavaraa ja Saimaa on laaja alue. Kirjan Saimaannorppa & ystävät -julkistamistilaisuudessa ilahduttikin viesti, jonka Saimaan rannan mökkiläinen oli joskus sanonut: ”Norpan kanssa syödään samoista verkoista ja molemmille riittää Saimaassa muikkuja.” Hyvä niin.

Jätä kommentti