Sorjonen tulee tv-ruutuihin syksyllä

Spread the love
Matti Laineen kirjojen lukijakunta on laajentunut ja se on ollut paras motivaatio jatkaa kirjoittamista. Kääntäen – hän pyrkii edelleen haastamaan itseään koko ajan tekemään parempaa jälkeä – se pitää pyörät pyörimässä.

Näyttelijä, käsikirjoittaja, dekkaristi Matti Laine työskentelee parasta aikaa yhtenä käsikirjoittajana Yleisradiolle Paradise/Paratiisi -sarjaa, jonka kuvaukset alkavat lokakuussa – sarjan pääosassa Riitta Havukainen. Laine kuitenkin luonnehti itseään dekkaristiksi, hän haluaa kirjoittaa dekkareita, joka on selkeästi ”ydinneste”. Dekkarit-festivaalin kirjailijavieraana ollut Laine oli Hilkka Kallion haastattelussa – mielenkiintoista kuultavaa.

Matti Laine tunnetaan huippusuositun tv-sarjan Sorjonen käsikirjoittajana. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on saanut merkittävästi kansainvälistä levitystä Netflixin kautta.

– Onhan tosi hienoa, kun on entisiä lukiokavereita muun muassa Amerikassa ja oli hieno hetki, kun Houstonista tuli viesti, että siellä katsellaan Sorjosta. Kun tuollaista kuulee niin jaksaa taas mennä koneen ääreen, kertoi Laine ja jatkoi, että Sorjosen toinen tuotantokausi tulee kuvaruutuihin syksyllä. Sarjan ensimmäinen jakso nähdään Ylellä 14.10.2018.

– Lupauduin, että menen näyttelemään myös Sorjosen kolmannelle tuotantokaudelle, joka kuvataan ensi talvena. On ollut mukavaa olla Sorjonen-perheessä, Ville Virtasen sateensuojan alla tehdä matkaa. Olen saanut paljon myös muille käsikirjoitustöilleni ja tv-sarjatöilleni, sanoi Laine joka on yhtenä käsikirjoittajana kansainvälisessä Bullets -jännityssarjassa. Ensi-iltansa sarja saa Elisa Viihteellä tulevan syksyn aikana, myöhemmin C-Morella ja MTV:n kanavilla.

Laine kertoi viehtymyksestään tarinoihin jo pienestä pitäen ja kirjoittaminen on säilynyt mukana. Tänä vuonna hän viettää ”10-vuotistaiteilijajuhlaa” – ensimmäinen kirja, Pudotus, ilmestyi vuonna 2008. Viime ajat julkaistujen kirjojen osalta hän on ”kulkenut käsi kädessä” Elias Vitikan kanssa. Sarjan neljäs kirja, Tappajan vaisto, ilmestyy 14.8.2018.

– Fiktionkirjoittaja käy ajatustyötä päänsä sisällä – ”entä, mitä jos” – se on aika lähellä lastenleikkiä jalostuneempana. Mielikuvitus on fiktiota kirjoittavan kirjailijan tärkein työkalu, jota on hyvä ruokkia ja sen kanssa sompailla. Dekkari on sellainen genre, jossa jokainen kirjoittaja luo oman sapluunansa.

– Pähkinänpurkaminen, salaisuudet ja yllätykset ovat dekkarikirjoittajan työkalupakin hyviä antimia. Menevän dekkarijuonen alla on koko ajan pohdintaa – mikä on oikein ja minä on väärin.

– Päähenkilöni elävät maailmassa, joka on täynnä rikollisuutta ja vaarallisia tilanteita, nopeita käänteitä. Minä elän rauhallista ja seesteistä elämää helsinkiläisessä lähiössä lapsiperheen isänä.

”Kalassa”

Kysymykseen – pitääkö dekkarissa aina olla murha – Matti Laineen mielestä ”dekkarin ilman murhaa” pitää sisältää niin hyvin punottu juoni, että se kantaa jännitteineen loppuun saakka. Omasta tuotannostaan hän nosti esille teoksen Ammattilainen, jossa ei ole murhaa vaan kirja on rakenteeltaan monen tarinan yhteenkiertymä.

Laineen mielestä – olipa kyseessä kirjoittamisen mikä tyylilaji tahansa – pitää pystyä allekirjoittamaan kirjoittamansa.

– Lähtökohtaisesti pyrin kirjoittamaan hyviä juonenkäänteitä ja henkilöhahmoja, joiden seurassa viihdyn. Toki jossakin vaiheessa miettii, että kuinka paljon väkivaltaa kirja voi sisältää ja tuoko joku asia lisäarvoa, lisää jännitystä. Sinänsä kirjoittamisprosessi on sillä tavalla pitkää, että mitä kirjoitat tänään ei julkaista huomenna, vaan parin vuoden päästä. Kuin ”nuorallakävelyä”, sanoi Laine ja kertoi kaiken aikaa ”olevansa kalassa”. Hänellä on jonkin verran rikostoimittajatuttuja kuten myös poliisituttuja.

– Kun tapaamisista lähtee työhuoneelle, joku usein ”tikittää” – oivallus voi syntyä.  Ideoiden syntyminen on osaksi mystiikkaa, osaksi sattumankauppaa.

Matti Laine sanoi, ettei hän haluaisi kirjoittaa kirjaa, jossa heikompia ”sorsitaan”.

– Vaikka maailmassa paha ei aina saa palkkaansa, siitä huolimatta en haluaisi lyödä lyötyä – sitä tehdään ihan tarpeeksi. Tai jos sen teen, sen pitää olla motivoitua ja selittää – miksi näin?

Haastattelussa ollut ”monitoimimies” osoitti session päätteeksi myös kykynsä laulajana ja vetäisi päätökseksi Led Zeppelinin Black Dog -biisin alun: ”Hey, mama, said the way you move. Gonna make you sweat, gonna make you groove.”

Jätä kommentti