Harri Nykänen: Tapaus Aarniosta aineksia tulevaan Raidiin

Spread the love
Harri Nykäsellä on rikostoimittajan tausta ja hän seuraa uutisia, joista ripottelee dekkareihinsa. (Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Ensimmäisestä kirjastaan lähtien, vuonna 1986 ilmestyneestä Kuusi katkeraa miljoonaa, rikoskirjailija Harri Nykäsen kirjat ovat sisältäneet tietyssä suhteessa faktaa ja fiktiota. Tuohon mennessä hän oli työskennellyt puolenkymmentä vuotta Helsingin Sanomien rikostoimittajana ja oivalsi yhdistää tosielämässä ennen toimittajauraansa saamiaan tietoja. Harri Nykänen oli heinäkuun lopun Dekkarit-festivaalin kirjailijavieraana ja otsikolla Fiktion ja faktan magiaa häntä haastatteli Harri Koivistoinen. Sinänsä kyseinen tuokio olla kuulemassa Harri Nykäsen kerrontaa urastaan ja tuttavuuksistaan oli omalla, viehkeällä tavallaan kuin dekkarisisältöä.

Nykänen on yksi Suomen tuotteliaimpia rikoskirjailijoita. Hän on kirjoittanut yli 30 kirjaa – joukossa myös joitakin rikosaiheisia tietokirjoja. Hänen kirjojaan on käännetty useille valtakielille, mm. englanniksi, saksaksi, italiaksi ja hepreaksi. Helsingin Sanomien rikostoimittajana hän työskenteli kesään 2001 saakka, jolloin hän ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi.

Raid

Kirjoissaan hän kuvaa Helsingin alamaailmaa, sen toimintatapoja ja pelisääntöjä rikollisen silmin. Kirjojen päähenkilöt ovat yleensä pikkurikollisia, pelureita, ilmiantajia ja muita ”pieneläjiä”, jotka toimivat lain rajamailla. Rikostoimittajan taustansa ansiosta Nykänen tuntee aiheensa ja esimerkiksi hänen kirjojensa tunnetuin hahmo eli Raid on syntynyt tositapahtuman pohjalta. Raid-nimi oli kaikkinensa pitkän mietinnän takana.

– Raid oli salaperäinen tyyppi, joka tulee jostakin ja menee jonnekin – kuten länkkärihahmot tulevat pikkukaupunkiin, hoitavat hommansa ja lähtevät ratsastamaan auringonlaskuun. Ajattelin tehdä vain yhden Raid-kirjan, jossa käytän tällaista henkilöä. Jotenkin se puri ja osoittautui hyväksi jutuksi, ajattelin jatkaa ja keksiä uusia juttuja. Siitä Raid syntyi, kertoi Nykänen, jonka mukaan 12-osaista televisiosarjaa varten jouduttiin kirjoittamaan huomattavan paljon uusia tarinoita ja hahmoja. TV-sarjan roolihenkilöistä puhuttaessa Nykänen totesi, että Kai Lehtisen valinta Raidiksi oli ”helppo tapaus”. Komisario Janssonin valinta oli sitten kovemman työn takana ja oma tarinansa.

– Raid oli yhden rikollisen ammatin esittely – Raid jäi elämään. Raid on vaikea sarja siinä mielessä, että pitää keksiä tarpeeksi isoja juttuja ja iso perustarina, ennen kuin Raidin saa liikkeelle. Rikostoimittajana kuulin kaikkea ja joskus kirjan idea tuli kirjoittaessa uutisia. Yksi Raidissa käytetty tositarina on banaanilastin mukana tullut kokaiinilasti.

Harri Nykänen kirjoittaa yleensä yhden kirjan vuodessa. Raidin ohessa on valmistunut mm. Ariel Kafka -sarja sekä Johnny & Bantzo -sarja.

– Kun tulee uusi Raid, siinä tavallaan otan käyttöön jonkin verran tapausta Jari Aarnio – ei nimellä. Olen toisinajattelija Aarnio-jutussa enkä usko, että hän on syyllistynyt huumerikokseen vaan on syyllistynyt virkarikoksiin ja rahanottamiseen. Tunnen Aarnion 20-30 vuoden takaa ja tunnen hänen alaisiaan, jotka ovat Suomen parhaita huumepoliiseja. He eivät usko, että heidän tietämättään Aarnio olisi syyllistynyt huumerikoksiin – asiassa on niin paljon ristiriitoja, sanoi Nykänen, jolla parhaillaan on työn alla faktakirjoina useita poliisimiesten muistelmia ja rikollisten muistelmia.

Crime Time

Harri Nykänen toimii myös kustantajan roolissa. Hän on ollut perustamassa kollegansa, Helsingin Sanomien rikostoimittaja Jouni Tervon kanssa rikoskirjallisuuteen erikoistunutta kirjailijaosuuskunta Crime Timea, jonka jäseninä on 16 tunnettua kirjailijaa. Osuuskunnan kirjojen julkaisusta vastaa Pulitzer Oy, jonka omistavat toimitusjohtaja Jouni Tervo, tietokirjakustantaja Docendo Oy ja taiteellinen johtaja, kirjailija Harri Nykänen. Crime Time on myös ollut uranuurtaja e-kirjojen ja äänikirjojen julkaisussa tekemällä yhteistyötä mm. Elisa Kirjan Storytel-äänikirjakustantamon kanssa.

– Kyseessä on enemmin kulttuurityö. Esimerkiksi Sariola-kirjoja on e-kirjana n. 30 kpl ja myös monen muun tunnetun dekkaristin kirjoja e-kirjana, kertoi Nykänen, joka uskoo suomalaisuuden ”lyövän läpi” jossakin vaiheessa kansainvälisesti. Suomalaisuus, suomalainen kulttuuri ja suomalainen dekkari poikkeavat hänen mielestään aika paljon muista Pohjoismaista, joiden dekkaristeilla on jo suosittuja kirjoja maailmalla.

Jätä kommentti