Rikosten jalanjäljillä Varkaudessa – Dekkarit-festivaali

Spread the love

Jo kolmantena kesänä peräkkäin voi nauttia kaikesta dekkariviihteeseen liittyvästä, kun Dekkarit -festivaali kerää paikalle niin kirjallisuudesta kuin aidoista rikoksistakin kiinnostuneita henkilöitä. Varkaudessa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 27.-29.7. järjestettävä festivaali tarjoaa kävijöilleen rikoskirjailijoita, paneelikeskusteluja ja oikeita rikoksia.

Kipinä festivaalien järjestämiseen syttyi neljä vuotta sitten, kun Jaakko Ikonen vieraili Ruotsissa dekkarifestivaaleilla ja päätti, että tällaista kaivataan lisää Suomeenkin. Vuoden 2016 heinäkuussa unelmasta tuli totta ja Varkaudessa järjestettiin ensimmäinen Dekkarit-festivaali, jonka teema oli Rikospaikkana Varkaus.

– Viime vuonna festivaaleilla oli kolme päälinjaa, kirjallisuus, televisiosarjat ja elokuvat. Tänä vuonna festivaaleilla käydään läpi muun muassa elokuvien käsikirjoittamista ja meillä on mukana esimerkiksi Sorjonen -rikossarjan käsikirjoittaja, Ikonen kertoo.

Viime vuoden tavoin festivaali tarjoaa monipuolisesti rikoskirjallisuuteen liittyvää aktiviteettiä ja tapahtumaviikonlopun aikana paljastetaan myös festivaaleihin liittyvän kirjoituskilpailun voittaja. Parhaaksi valituista julkaistiin kirja ja sama on luvassa myös tänä vuonna.

– Kirjoituskilpailuun tuli vajaat sata tekstiä. Tänä vuonna voittajaa valitsemassa olivat  Harri Koivistoinen, Erkki Laita, Teemu Kantonen ja Vesa Moilanen.

Dekkarikirjallisuudella on Suomessa laaja lukijakunta ja kun tähän yhdistettiin myös rikossarjat, elokuvat sekä kuvataide, nousi viime vuoden festivaalien kävijämäärä 2.000 henkilöön.

– Jos tänä vuonna pääsemme 1.000-1.500 kävijään, olen todella tyytyväinen. Tämän vuoden kävijämäärän laskua odotetaan kuvataiteen pois jäämisen vuoksi.

Rikosaiheinen kirjallisuus ei ole kuitenkaan festivaalien ainut anti vaan tapahtumassa näytetään myös rikoselokuvia ja keskustellaan oikean elämän rikoksista. Erilaiset keskustelupaneelit ja kirjailijoiden puheenvuorot tarjoavat festivaaliyleisölle monipuolista tekemistä koko viikonlopun ajaksi. Myös festivaalien tapahtumapaikkana toimivassa Warkauden Klubissa voi tuntea historian siipien havinaa, sillä siellä on toiminut aikoinaan oikea kieltolainaikainen salakapakka.

Vaikka festivaalit eivät keskitykään pelkästään rikoskirjallisuuteen, on se kuitenkin keskustelupaneeleissa eniten edustettuna. Keskusteluissa syvennytäänkin rikoskirjallisuuteen niin kirjailijan, aloittelevan kirjoittajan kuin lukijankin näkökulmasta ja tarjolla on tämän lisäksi paneeleja myös oikean elämän rikoksista kiinnostuneille. Festivaaleilla ovat puhumassa muun muassa kirjailija Leena Lehtolainen, Sorjonen -sarjan käsikirjoittaja Matti Laine sekä Raid -kirjailija Harri Nykänen.

– Koska teema on edelleen Rikospaikkana Varkaus, ovat myös paneelikeskustelujen aiheet muovautuneet osittain tämän idean ympärille. Festivaaleilla vierailee puhumassa esimerkiksi Tukholman yliopiston suomen kielen ja kirjallisuuden didaktiikan lehtori Outi Oja, jonka kanssa keskustelemme kirjallisuuden plagioinnista eli siis kirjaimellisesti ”rikoskirjallisuudesta”. Yhdessä paneelissa käsitellään myös Sariolan dekkareiden plagiointia, Ikonen kertoo.

Dekkarit-festivaali sai myös lisää näkyvyyttä, kun YLE Teema Fem käsitteli sitä yhdessä Egenland -sarjan jaksossaan, jossa katsoja pääsee mukaan vuoden 2017 festivaaleille. Ikosella onkin vakaat aikomukset jatkaa ja kehittää festivaaleja tulevaisuudessakin. Dekkarit -festivaali laitetaan joka vuosi kokoon talkoovoimin.

– Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen, ainoastaan lauantai-illan illallinen on maksullinen, Ikonen kertoo ja toivottaa kaikki dekkarikirjallisuudesta ja siihen liittyvästä sydämellisesti tervetulleiksi.

Dekkarit-festivaalin ohjelma löytyy osoitteesta: brott.fi/festivaaliohjelma

Jätä kommentti