Yhteisillä askelilla kohti kestävää kehitystä

Spread the love

Suomi on sitoutunut esimerkiksi kestävän kehityksen tavoitteisiin ja Pariisin ilmastosopimukseen, mutta nämä eivät näy käytännössä. On huolestuttavaa, että lukuisista kestävän kehityksen toimenpiteistä huolimatta luonnonvarojen käyttömme on edelleen aivan liian suurta.

Suurin yksittäinen syy ylikulutukseen niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa ovat energiantuotannon ja liikenteen kasvihuonekaasupäästöt. Päästöjä tuotetaan nopeammin kuin mitä esimerkiksi metsät ehtivät niitä sitoa.

Kansainvälinen luontopaneeli IPBES julkaisi maaliskuussa raportin luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalveluiden tilasta. Sen mukaan maailmanlaajuinen maan ja elinympäristön heikkeneminen on kriittisellä tasolla ja vähentää 3,2 miljardin ihmisen hyvinvointia. Asiantuntijat yli 100 maasta arvioivat, että vuoteen 2050 mennessä elinympäristön heikkeneminen on suurin yksittäinen lajien sukupuuttoon kuolemisen syy ja pakottaa miljoonat ihmiset muuttamaan asuinseudultaan.

Ympäristövastuun kantaminen on meidän jokaisen asia – voimme tehdä oman osuutemme asian hyväksi – ”pienistä puroista syntyy virta”.

Tulevaisuuspäivää vietettiin keskiviikkona 18.4. ja teemapäivä oli tulevaisuudentutkimukseen perustuva monialainen tulevaisuusoppimisen teemapäivä, joka oli tarkoitettu kaikille Suomen kouluille alakoulusta lukioihin. Teemapäivänä ympäristöasioista videohaastattelussa Varkauden Taulumäen apteekin apteekkari Helena Toivakka.

Jätä kommentti