Dekkarigaalassa palkintosadetta ja musiikkia

Spread the love
Historiallisia hetkiä vietettiin Warkauden Klubilla Dekkarigaalassa. Vasemmalla Warkauden Klubin isäntä, Dekkarit-festivaalin promoottori Jaakko Ikonen, puhumassa dekkariaiheisen novellikilpailun jaetulle ensimmäiselle sijalle tullut Harri Linnera, taustalla kurkistaa illan juontaja ja lauantain paneelikeskustelun "Kuoliaaksi vaiettu Suomi-dekkari" vetäjä, rikoskirjailija ja näyttelijä Ari Wahlsten. Oikealla julkistamistilanteessa mukana ollut kilpailun tuomariston jäsen, Dekkarit-festivaalin tuottaja Teemu Paananen.
Historiallisia hetkiä vietettiin Warkauden Klubilla Dekkarigaalassa. Vasemmalla Warkauden Klubin isäntä, Dekkarit-festivaalin promoottori Jaakko Ikonen, puhumassa dekkariaiheisen novellikilpailun jaetulle ensimmäiselle sijalle tullut Harri Linnera, taustalla kurkistaa illan juontaja ja lauantain paneelikeskustelun ”Kuoliaaksi vaiettu Suomi-dekkari” vetäjä, rikoskirjailija ja näyttelijä Ari Wahlsten. Oikealla julkistamistilanteessa mukana ollut kilpailun tuomariston jäsen, Dekkarit-festivaalin tuottaja Teemu Paananen.

Dekkaristi Christian Rönnbackan teos ”Kaikki mikä kiiltää” sai Facebookin Dekkariryhmän ”Paras dekkari 2016-2017”-palkinnon, joka luovutettiin Rönnbackalle Dekkarit-festivaalin Dekkarigaalan ja gaalaillalisen yhteydessä lauantai-iltana 29.7. Warkauden Klubilla. Illan aikana palkittiin myös Dekkarit-festivaalin viime keväänä käynnistämä dekkarinovellikirjoituskilpailun parhaat. Jaetulle ensimmäiselle sijalle tuli Harri Linnera novellillaan ”Isän poika” ja kirjailijanimi Vilja Kesäheinä novelillaan ”Kim Morlin”. Kunniamaininnan sai Kari Elovuori novellillaan ”Sijainen”.

Suomen eturivin kuuluva dekkaristi Christian Rönnbacka sai aivan uniikin palkinnon, tarinankertojarummun. Soittimen valmisti varkautelainen yritys taikalaakso, joka on erikoistunut shamaanirumpujen valmistamiseen. Rumpu on käsin tehty ja kuvioinnin suunnitteli taidemaalari Arttu Sailo. Crimegriot eli rikostarinankertojan rumpu on saanut idean arvostetuista, eri kulttuureissa esiintyvistä tarinankertojista eri Grioteista, jotka käyttivät tarinankerronnassaan muun muassa rumpuja.

Saatuaan rikostarinankertojarummun palkinnokseen, Rönnbacka kertoi olleensa pikkupojasta lähtien innokas tarinoidenkuuntelija.

– Ehkä se näkyy teksteissäni, että tarinan haluaa kertoa oikeilla mausteilla ja pitää jännityksen voimassa. Kaikessa pitää olla vastavoimaa – niin myös tarinankerronnassa. haluan koskettaa lukijoita teksteilläni, mahdollisimman vähillä avainsanoilla saada tarinan kerrottua. Kirjassa yritän kertoa kaiken tiivistettynä, sanoi Rönnbacka, joka koko ikänsä on ollut innokas lukija.

– Lukeminen on antanut paljon sellaista mitä ei tarvitse googlata rakastan lukemista, koska silloin jää ihmisen aivoihin asioita, yleistietoa ja sivistystä. Niillä pystyy selvittämään hankaliakin tilanteita.

Dekkariaiheisen novellikirjoituskilpailun tulokset julisti Warkauden Klubin isäntä, Dekkarit-festivaalin promoottori Jaakko Ikonen yhdessä kilpailun tuomariston jäsenen, Teemu Paanasen kanssa. Valtakunnalliseen kilpailuun tuli peräti 205 novellia. Kilvassa parhaiten menestyneet 13 novellia on laitettu kirjankansien väliin. Novellikokoelma on nimeltään ”13 kuoliaaksi vaiettua rikosnovellia” ja kirjan julkaisijana on uusi, Klubin kirjasto-kustantamo.

Kaikkinensa heinäkuun viimeinen lauantai oli historiallinen – Warkauden Klubi täpötäynnä gaalaillallisella. Viime vuoden Suomen parhaaksi puhallinorkesteriksi valittu Varkauden Soittokunta avasi illan fanfaarilla ja ”Kummisetä”-teemamusiikilla. Kirja-Varkaus ry:n hallituksen jäsen Hilkka Kallio haastatteli uusiseelantilaista rikoskirjailija Grant Nicolia – hänen kuulumisiaan ja miten hän päätyi Australian, Pohjois-Irlannin ja Islannin kautta kirjoittamaan Suomeen sijoittuvaa dekkaria.

Rikoskirjailija Tapani Bagge toi esille puheenvuorossaan, että harrastajille kilpailut ovat erinomainen asia päästä esiin. Bagge onnittelikin kirjoituskilpailuun voittajia – he olivat toteuttaneet sen mistä toiset haaveilevat – kirjoittaneet rikosnovellin. Itämaisen tanssin lumoihin yleisön johdatteli Anne Zazour ja toisenlaisiin rytmeihin ja tunnelmiin Bassoradion taajuuksilla tiiviisti surfannut diskopopyhtye Kukka.

Niin – ja se ruokapuoli Warkauden Klubilla – runsas buffet-illallinen.

 

 

Jätä kommentti