Haminalahden kartanon kesäpäivä Taipaleen kanavamuseon näyttelynä

Spread the love

Taipaleen kanavamuseon kesänäyttelynä esittäytyvä nukkeanimaatio ”Haminalahden kartanon kesäpäivä – Kanavankaitsija Julius von Wright ja taiteilijaveljet” on avoinna päivittäin 1.6.-28.8.2019 ja jo aiemmin tilauksesta arkisin koululaisryhmille 14.5. alkaen toukokuun loppuun saakka. Näyttelystä ja Wright-suvun historiasta kertovat videojutussa Varkauden taidemuseon intendentti Sinikka Miettinen ja näyttelyn toteuttanut nukketaiteilija Raija Laitinen.

Varkauden museoiden Taipaleen kanavamuseon kesänäyttelynä nähdään koko perheelle suunnattu, kuopiolaisen nukketaiteilija Raija Laitisen nukkeanimaatio. Haminalahden kartanon kesäpäivän tarinassa, vuonna 1830, on 24 kolmiulotteista tuokiokuvaa von Wright-perheen ja palvelusväen elämästä. Näyttely esittelee tarinallisia nukkeanimaatioita teemalla ”Kanavankaitsija Julius von Wright ja taiteilijaveljet”.

Nukkevitriinien jokaiseen kuvaan liittyvä teksti on kuvitteellinen, mutta historiallisiin tosiasioihin perustuva tarina. Suvun tunnetuimpia jäseniä ovat lintuaiheistaan tunnetut taiteilijat ja ornitologit Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wright. Näyttelyä täydentää Haminalahti-näkymä ja perheen sukupuu.

Nukketaiteilija Raija Laitinen on valmistanut näyttelyn historiallisten pienoismaailmojen henkilöhahmot Fimo-massasta, piipunrasseista ja vanusta, eläinhahmot ja linnut on tehty huovuttamalla. Puusta ja massasta tehtyjen huonekalujen ohella on muutamia kirpputorilöytöjä. Vitriinikuvien tapahtumat sijoittuvat sisätiloihin, ulos pihapiiriin, metsään ja rannoille.

Jätä kommentti