Dekkaritaidetta Etsivätoimistolla

Spread the love
Dekkaritaidetta-näyttely avattiin virallisesti samanaikaisesti Dekkarit-festivaalien käynnistyessä. Pöytä notkui naposteltavasta ja Teemu Paananen pisti kitaran ja laulun soimaan. Kuvassa taustalla illan emännät - Kati Heikkinen (kuvassa oik.) ja Kati Paananen.
Dekkaritaidetta-näyttely avattiin virallisesti samanaikaisesti Dekkarit-festivaalien käynnistyessä. Pöytä notkui naposteltavasta ja Teemu Paananen pisti kitaran ja laulun soimaan. Kuvassa taustalla illan emännät – Kati Heikkinen (kuvassa oik.) ja Kati Paananen.

Varkauden Kuvataideyhdistys ry sai aikanaan pyynnön Kirja-Varkaus ry:ltä, jotta taiteentekijät tuottaisivat dekkariaiheisia teoksia Dekkarit-festivaalien keskeiselle tapahtumapaikalle eli Varkauden Kotiseutukeskuksen piharakennuksen Såltinin saliin, jossa Dekkareiden Etsivätoimisto sijaitsee. Kuvataideyhdistyksen porukka pisti toimeksi ja nyt meneillään olevassa Dekkaritaidetta-näyttelyssä on yli 30 teosta 11 tekijältä.

Esillä on dekkariteeman veistoksia, tekstiilitaidetta, maalauksia ja piirustuksia. Vaikka Dekkarit-festivaali päättyy 21.7. niin Dekkaritaidetta-näyttely jatkaa ja se on esille 15.8. saakka. Näyttelyssä on teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Marko Viljakka, Mari Hämäläinen, Mari Kervinen, Riitta Vähävihu, Annikka Heikura, Ritva Anile Leskinen, Teemu ja Kati Paananen, Anneli Loponen, Pauli Savela ja paula Laurikainen.

Pauli Savela ja hänen puuveistoksensa "Onnettomat".
Pauli Savela ja hänen puuveistoksensa ”Onnettomat”.

Pauli Savelalta näyttelyssä on mukana puolentusinaa työtä. Puu on muotoutunut hänen materiaalikseen jo pari vuosikymmentä sitten. Puutaide oli lähtenyt liikkeelle hänen tyttärensä pyytämästä puunaamarista, jonka Savela valmisti lankusta.

– Aloin tehdä puunaamareita aika innoissani ja sitten ruokahalu kasvoi ja siirryin isompiin töihin. Puun parissa viikonloppuisin rentouduin, kun pistin rälläkän laulamaan, kertoo Savela, joka on pikkuhiljaa siirtynyt esittävästä taiteesta nykytaiteen puolelle. Materiaalivalinnoissaan hän on kokeillut lähestulkoon useimpia puulajeja, jopa tammea, jonka hän totesi liian kovaksi ja työlääksi työstää.

– Olen kokeillut eri puulajeja ja esimerkiksi omenapuu on erittäin kaunis materiaali, sanoo Savela, jonka töissä useasti teemoina toistuvat kaari ja koveruus sekä tavallaan onttous.

Puutaiteentekijä Pauli Savelalla on menossa kolmas kesä perheen kanssa perustamassaan yrityksessä Papa´s Bike Helsingin Lauttasaaressa. Yritys on erikoistunut perhepyöräilyyn – aikuistenpyöriin, lastenpyöriin ja lastenistuimiin. Pyöräily on pop ja Savelan mukaan esimerkiksi Lauttasaaren sillan yli pyöräilee päivittäin seitsemisentuhatta pyöräilijää.

– Niin – ja ehkä meillä on Suomen laajin valikoima soittokelloja, Pauli Savela hehkuttaa.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Teksti ja kuvat: Vesa Moilanen

Jätä kommentti