Ammatillinen koulutus alueiden elinvoiman ja osaamisen tukipilarina

Spread the love

Ammatillisella koulutuksella on keskeinen rooli alueiden elinvoimaisuuden, yritysten kilpailukyvyn ja asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä. Työvoiman saatavuus on monilla aloilla kriittinen kysymys, ja ammatillinen koulutus vastaa tähän tarjoamalla osaajia, joiden taidot vastaavat alueen ja yksittäisten työnantajien tarpeita. Koulutuksen järjestäjät tuntevat alueensa elinkeinoelämän erityisvaatimukset ja pystyvät tarjoamaan joustavia, räätälöityjä ratkaisuja, kuten osatutkintoja ja oppisopimuskoulutusta, jotka mahdollistavat nopean reagoinnin työmarkkinoiden muutoksiin.

Ammatillisesta koulutuksesta valmistuneista noin 90 % työllistyy alueelle, ja Keskuskauppakamarin vuonna 2023 tekemän kyselyn mukaan peräti 82 % yrityksistä tarvitsee toisen asteen ammatillisen koulutuksen suorittaneita työntekijöitä. Nämä korkeat luvut korostavat ammatillisen koulutuksen merkitystä niin Itä-Suomessa kuin koko maassa. Ammatillinen koulutus ja korkeakoulutus tukevat toisiaan luoden yhdessä Itä-Suomea hyödyttävän kokonaisuuden.

Ammatillinen koulutus vaikuttaa myönteisesti myös alueen asukkaisiin. Se tarjoaa nuorille reitin ammattiin ja työelämään, mikä vahvistaa heidän tulevaisuuden näkymiään ja ehkäisee syrjäytymistä. Aikuisille koulutus puolestaan avaa mahdollisuuksia ammattitaidon kehittämiseen tai kokonaan uuden uran aloittamiseen. Näin ammatillinen koulutus vastaa sekä yksilöiden että yhteiskunnan tarpeisiin.

Kuntien ja kaupunkien elinvoimaisuus rakentuu osaavien työntekijöiden ja uusien yrittäjien varaan. Ammatillinen koulutus varmistaa, että alueella on riittävästi osaajia työmarkkinoiden tarpeisiin ja luo samalla edellytykset uusien yritysten syntymiselle sekä olemassa olevien yritysten kasvulle. Tämä vaikuttaa kunnan talouteen, kuten verotuloihin ja palveluiden laatuun, mutta myös alueen yleiseen houkuttelevuuteen asuin- ja työskentelypaikkana.

Ammatillisen koulutuksen merkitys ulottuu myös sosiaaliseen kestävyyteen. Se tukee tasa-arvoa ja yhteiskunnallista osallisuutta esimerkiksi maahanmuuttajien koulutuksen, oppimisvaikeuksissa olevien tukemisen ja syrjäytymisen ehkäisyn kautta. Kun kaikilla asukkailla on mahdollisuus kehittää osaamistaan ja päästä mukaan työelämään, hyötyvät siitä niin yksilöt kuin koko alue.

Ammatillinen koulutus on keskeinen tekijä alueiden kilpailukyvyn ja elinvoimaisuuden kannalta. Se yhdistää työelämän ja koulutuksen sekä mahdollistaa alueen talouden ja yhteisöjen kestävän kehityksen.

Heikki Helve
Savon koulutuskuntayhtymän johtaja
Savon ammattiopisto ja Varkauden lukio

 

Jätä kommentti