Pohjois-Savon hyvinvointialueen uuden hankkeen tavoitteena on lisätä kulttuuripalveluiden saatavuutta, saavutettavuutta ja alueellista kattavuutta tuomalla kulttuuritoimintaa lähelle ikääntyneitä. Hankkeen aikana luodaan ja vahvistetaan moniammatillista verkostoa, joka edistää ikääntyneiden kulttuurihyvinvointia. Lisäksi hankkeessa kehitetään kulttuurista osaamista niille tahoille, jotka työskentelevät ikääntyneiden parissa.
Pohjois-Savon hyvinvointialueella starttaa uusi kolmivuotinen hanke, jossa jatkokehitetään ja otetaan käyttöön etsivän kulttuurisen vanhustyön toimintamalli sekä vapaaehtoistoiminnan kulttuuriluotsitoimintamalli. Toimintamallien sisältöinä ovat ennaltaehkäisevät, osallisuutta ja toimintakykyä edistävät ikäystävälliset kulttuuripalvelut ja kulttuurisen vanhustyön palvelut. Palveluja toteutetaan lähellä ikääntyneitä tukien heidän omatoimisuuttaan ja arkiaktiivisuuttaan, sekä digitaalisina palveluina mm. alueen etähoivan järjestelmään.
Olemme erittäin otettuja, että vihdoin Pohjois-Savoon saadaan terveyden edistämisen määrärahalla pidempikestoinen ikääntyneille suunnattu hanke, joka kulttuuritoiminnan kautta lisää hyvinvointia ja osallisuutta, kertoo Hankevoimalan projektipäällikkö Merja Kaija.
Hankkeessa luodaan ja vahvistetaan toimintamallien edellyttämää rakennetta ja moniammatillista ikääntyneiden kulttuurihyvinvoinnin yhdyspintaverkostoa hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen ja kulttuuri- ja taidetoimijoiden kanssa sekä kehitetään ikääntyneiden kulttuurihyvinvoinnin parissa toimivien tahojen kulttuurista osaamista.
– Hankkeessa kohdennamme ikääntyneiden kulttuuripalveluja tarvelähtöisesti ja olemassa olevia palveluita hyödyntäen. Jotta saavutamme ennaltaehkäiseviä vaikutuksia, tulee palveluihin ohjaamisen olla sujuvaa ja yhdenvertaista. On tunnistettava ja löydettävä kohderyhmät, joissa tarve on suurin. Kulttuuripalveluihin osallistumisen kynnystä pitää madaltaa. Tarvitsemme palveluiden juurtumiseen kulttuurihyvinvoinnin yhdyspintarakennetta, joka Pohjois-Savosta puuttuu tällä hetkellä, toteaa Kirsi Rönkkö, kulttuurisuunnittelija, Kuopion kaupunki.
Hankkeen sisällöt lisäävät kulttuuripalveluiden saatavuutta, saavutettavuutta ja alueellista kattavuutta ja niihin osallistumisen yhdenvertaisuutta. Ikääntyneiden digitaalista syrjäytymistä ehkäistään etäkulttuurisisältöjen käyttöönottoon annettavalla ohjauksella ja neuvonnalla. Osallisuutta edistetään mm. ryhmämuotoisella Ystäväklubi-toiminnalla, jossa yhdistyvät osallistava taiteen tekeminen ja kokeminen. Toimintaa ohjaavat vapaaehtoistoimijat yhteistyössä taiteilijoiden kanssa. Syksyllä alkavista toiminnan sisällöistä vastaavat Tanssiteatteri Minimi ja Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu.
– Taiteella ja kulttuurilla on todistetusti monenlaisia hyvinvointivaikutuksia. Kynnys hakeutua kulttuurin pariin voi kuitenkin olla monelle ihmiselle korkea. Tämä hanke pyrkii purkamaan tuon kynnyksen ja tekemään taiteesta niin helposti lähestyttävää kuin mahdollista. Minimi on tehnyt tanssia ja teatteria yli 30 vuotta. On todella jännittävää päästä soveltamaan Minimin osaamista teatterisalien ulkopuolella. Odotamme innolla tulevia kohtaamisia kuopiolaisten ikäihmisten kanssa, kertoo Tanssiteatteri Minimin toiminnanjohtaja Jan Liesaho.
Hankkeen tavoitteena on lisätä ymmärrystä ikäihmisten aktiivisesta kokijuudesta sekä heidän tarpeistaan ja kulttuurioikeuksistaan. Palvelut on suunnattu yli 65-vuotiaille, joiden osallisuus on heikentynyt ja sosiaalinen elämänpiiri kaventunut.
– Ystäväklubeilla kulttuuri ja taide toimivat kohtaamisen ja läsnäolon tiloina, jossa osallistujat voivat tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään, kertoo Lastun toiminnanjohtaja Laura Rukola. Lastu on tehnyt pitkäjänteistä työtä yhteisöllisyyden ja taiteen saavutettavuuden parissa kolmekymmentä vuotta. Lastu tarjoaa taiteen ja perinnekäsitöiden kautta luovan tilan aidolle kohtaamiselle ja vuorovaikutukselle, jonka toivotaan lisäävän hyvinvointia mielekkäällä tavalla.
Hankkeen nimi: Hyvinvointia kulttuurista ikäihmisille Pohjois-Savoon (IKO4 2025-2027). Hankkeen kesto 1.3.2025-31.10.2027. Hanketta hallinnoi Pohjois-Savon hyvinvointialue. Osatoteuttajina ovat Kuopion kaupunki, Tanssiteatteri Minimi sekä Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu. Hanke toteutetaan yhteistyössä kaikkien Pohjois-Savon alueen 19 kunnan kanssa.