Varkautelaisen liikunnan ja urheilun todella laaja-alainen ja Suomen oloihin hyvin ainutlaatuinen paikkakuntakohtainen yhteistyö käynnistyi kaupungin valtuustosalissa 14.3.1990. Tämän kunniaksi yhteistyön vuosipäivänä järjestettiin perjantaina 14.3.2025 historiaa kunnioittava sekä aavistuksen tulevaisuuteen suuntaava Varkauden Urheiluseurat ry:n pienimuotoinen 35-vuotisjuhla.
Vuosijuhlan avauksen suoritti palvelujärjestöä koko sen toimintahistorian johtanut Hannu Kiminkinen, valottaen historiaa, korostaen kiitoksen ja kumarruksen tärkeyttä oman elämän koitoksissa ja myös seuratoiminnoissa. Juhlan avaussanoissaan hän avasi palvelujärjestön käänteitä, nousuja ja laskuja.
Idean Suomen oloihin laaja-alaisen yhteistyön käynnistämiseen Kiminkinen syötti varkautelaisille toimijoille jo syksyllä 1989, kun tietoon oli tullut vuoden 1991 asuntomessujen järjestäminen Varkaudessa. Tämän myötä ensimmäinen istunto suoritettiin kymmenen seuran edustajan voimin Varkauden kaupungin valtuustosalissa 14.3.1990 – se onkin sitten kirjautunut Varkauden Urheiluseurat ry:n käynnistymispäiväksi.
Puheenjohtaja Hannu Kiminkinen
– Vuoden 1991 asuntomessut laittoivat rahan voimalla seurat yhteiseen ruotoon, tuntuvan työkorvauksen saajina oli yli 20 seuraa. Saadut korvaukset olivat aika muikean tuntuvia, siksi vuosien saatossa rasitteena onkin ollut joidenkin toimijoiden mielestä se, että Varkauden Urheiluseurat ry tulisi toimia vain rahojen jakajana. Näinhän se toki ei ole voinut olla, kun missään vaiheessa ei ole ollut säännöllisiä tukia, totesi Kiminkinen, jonka mukaan 35 vuotta on sisältänyt toiminnallisia aaltoja: asuntomessut, Taipaleen tanssit, koulutusbuumi, konsultointi, palkanlaskennat, kirjanpidot, jne.
Varkauden Urheiluseurat ry:n kautta työllistäminen on ollut aika mallikasta. Yli 1800 vaikeassa työmarkkinatilanteessa ollutta henkilöä on saanut palvelujärjestöltä työ-, koulutus- tai työharjoittelupaikan. Oppisopimuskoulutus on ollut todella merkittävää, 34 eri henkilöä on saanut tämän myötä yhdistyksen kautta uuden ammatin. Savon ammattiopiston usean sektorin opiskelijoille yhdistys on tarjonnut pitkäkestoisen harjoittelupaikan, opiskelijat ovat saaneet ihan oikeasti harjoitella työntekoa, ei ole ollut vain päivittäistä oleilua.
Urheilumuseo, palkitsemiset
Merkittävää on ollut myös Varkauden Urheilumuseon perustaminen ja todella laaja-alainen arkistointi- ja tallennustyö.
– Surullista on se, että kaupunki hääti meidät Joutenlahdesta pois ja talouskirjailukikkauksen myötä siirsi kertyneet esineet kaupungin omistukseen. Toivottavasti niitä ei ole hävitetty, esille niitä ei ole kuitenkaan painostuksesta huolimattakaan mihinkään laitettu. Pelkona minulla on, että niitä olisi kipattu Riikinnevalle, toivottavasti olen tässä asiassa väärässä. Ei siinä kansalaistoimintaa kauheasti kunnioitettu – häädön myötä kaupungista myös hävisi 50 työpaikkaa, Kiminkinen tilittää tuntemuksiaan.
Verkostoituminen, perinteiden kunnioittaminen, kiitos ja kumarrus – ne ovat olleet kaiken aikaa todella vahvana selkärankana yhdistyksen toiminnoissa. Varkauden Urheiluseurat ry:llä on oma varkautelainen ansiomerkkijärjestelmä ja pöytäviiri, järjestön tunnuksen on kilpailun tuottona piirtänyt silloinen 15-vuotias Kirsi Kaarilampi.
– Palkitseminen on ollut laaja-alaista. Vuosikaudet sitä hoidettiin yhteistyössä kaupungin ja Warkauden Lehden kanssa. Mutta Joutenlahdesta häädön myötä Urheiluseurat ry heivattiin väärinkäsityksen vuoksi myös tästä yhteistyöstä pois. Tämän vuoksi v. 2013 aloitteestani käynnistyneeseen Kunniagallerian nimityksissä oli kahden vuoden tauko, Kiminkinen sanoi.
Juhlassa suoritettiin palkitsemisia, mitkä tapahtuivat järjestön hallituksen yksituumaisiin päätöksiin sekä jäsenseuroilta avoimesti pyydettyihin ja tulleisiin esityksiin. Ennen juhlan alkua ja kukitusta pidettiin pieni hiljainen hetki Kunniagalleriaan nimettyjen ja menehtyneiden (Juha Koivula, Pekka Koponen, Timo Juutilainen) muiston kunniaksi.
Pienimuotoisen vuosijuhlan kärkenä oli Varkauden Urheilun ja Liikunnan Kunniagallerian nimettyjen kukittaminen. Jo viime vuoden alkupuolella järjestön hallitus nimesi tähän galleriaan lajikiertoa ja sukupuolista tasa-arvoa kunnioittaen kuusi takavuosina urheilijana menestynyttä henkilöä, jotka ovat olleet takavuosina todellisia varkautelaisia huippu-urheilijoita.
Kaikille palkituille luovutettiin kunniakirjojen, kukkien ja merkkien lisäksi myös kirje, minkä myötä heillä on mahdollisuus seurata maksutta vuoden 2025 aikana valitsemaansa Varkauden Teatterin esitystä.
Varkauden Urheilun ja Liikunnan Kunniagalleria
42. Pekka Pöllänen, Kuvansin Kuohu ja Varkauden Tarmo, painonnosto
43. Timo Juutilainen, Varkauden Jousiampujat, jousiammunta
44. Tomi Ruutiainen, Savon Suunta, hiihtosuunnistus
45. Aarne Pitkänen, Yama-Arashi, judo
46. Salla Huovinen, Puurtilan Kisa-Pojat, pesäpallo
47. Laura Nuutinen, Puurtilan Kisa-Pojat, pesäpallo
Varkauden Urheiluseurat ry:n ansiomerkit
Saila Lundberg, Varkauden Tarmo, kultainen ansiomerkki
Mikael Sundqvist, Varkauden Tarmon salibandy, hopeinen ansiomerkki
Toni-Pekka Järvinen, Varkauden Tarmon paini, hopeinen ansiomerkki
Tuomo Immonen, Varkauden Tarmon salibandy, hopeinen ansiomerkki
Atte Fihlman, Varkauden Tarmon taitoluistelu, pronssinen ansiomerkki
Jussi Loimusalo, Varkauden Tarmon taitoluistelu, pronssinen ansiomerkki
Sari Haimakainen, Varkauden Tarmon taitoluistelu, pronssinen ansiomerkki
Pia Vartiainen, Varkauden Tarmon taitoluistelu, pronssinen ansiomerkki
Armi Koponen, Varkauden Tarmon salibandy, pronssinen ansiomerkki
Varkauden Urheiluseurat ry:n pöytäviirit
Esa-Pekka Järvinen, palvelujärjestön hallitus, Tarmo ja Urheiluautoilijat
Viljo Savolainen, palvelujärjestön hallitus ja Keski-Savon Keilailuliitto
Raimo Uljanoff, palvelujärjestön hallitus ja Varkauden Latu