Taipaleen kanavamuseon piha-alueelle avautuu vuoden lyhimpänä päivänä, talvipäivänseisauksena lauantaina 21.12.2024 koko perheen yhteinen taianomainen kävelytapahtuma.
Talvipäivänseisaus ajoittuu nimensä mukaan vuoden lyhimpään päivään. Jopa tuhansia ihmisiä kanava-alueelle vuosittain kokoavaa kävelytapahtumaa on järjestetty Taipaleen kanavalla jo vuodesta 1997.
Pimeyteen valoa tarjoavan tapahtuman tarkoituksena on rauhoittua ja hiljentyä yhteisöllisen taide-elämyksen äärellä historiallisessa kulttuuriympäristössä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Tapahtuman teemana vuonna 2024 on ”Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot” Euroopan kulttuuriympäristöpäivien 2024 mukaisesti.
– Halusimme jatkaa Varkaus-päiviltä tuttua teemaa myös Talvipäivänseisauksessa. Teema näkyy tapahtumassa eri tavoin, sanoo tapahtumaa koordinoiva Marika Walldén Warkautelaiset ry:stä.
Perinteitä ja uusia sisältöjä
Talvipäivänseisaus 2024 käynnistyy lauantaina 21.12. klo 17 perinteisellä alkufanfaarilla, jonka soittaa Janne Juutilainen. Pian sen jälkeen Warkauden Veisto ry sytyttää tuliveistoksia pihakummulla. Tulikokko sytytetään klo 18.00.
Kanavamuseon Via Canalia -perusnäyttely on avoinna tapahtuman ajan. Kanavamuseon yläkerrassa vietetään kansainvälistä Lyhytelokuvapäivää, joka tarjoaa lämpimässä sisätilassa elokuvataidetta. Valkokankaalla pyörii koko tapahtuman ajan nonstoppina hyvin lyhyitä animaatioita, jotka on kuratoinut Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali. Suositusikäraja on 7 vuotta.
Pihapiirin aitassa on tänä vuonna tapahtumaan toivottu uutuussisältö, Taikalaakson rumpupaja.
– Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut tuovat tapahtumaan täydentäviä sisältöjä. Tunnelmallisesta rummutuksesta oli tullut jo aikaisemmin toiveita, joten tilasimme Taikalaakson sitä toteuttamaan, kertoo johtava kulttuurituottaja Terhi Siippainen Varkauden kulttuuri- ja tapahtumapalveluilta.
Vanhan kanavan ympäristöön ja Kanavamuseon piha-alueelle levittyvällä valotaideteoksella on jo pitkä historia Talvipäivänseisauksen osana. Valotaiteesta vastaava Petteri Vaalimaa ja Soisalo-opiston valokurssilaiset luovat jälleen kerran teemaan sopivaa ihasteltavaa. Pitkin tapahtuma-aluetta hehkuvat myös Soisalo-kuvataidekoulun Hullunkuriset liikennemerkit – UV-taideteokset.
Yhteistyö on tapahtuman kantava voima
Vuosi vuodelta Talvipäivänseisaus-tapahtuma on muovautunut eri yhteistyötahojen toimesta ja kehittynyt jatkuvasti. Tapahtuma kokoaa yhteen erilaisia toimijoita aina sitoutuneesta talkooväestä erilaisiin taiteen ja kulttuurin ammattilaisiin. Warkautelaiset ry on vastannut tapahtuman toteutuksesta vuodesta 2019 alkaen. Warkautelaiset ry:n kantava ajatus onkin yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen aineellisen sekä henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.
Yhdistyksen kanssa on yhteistyössä toista kymmentä erilaista tahoa, jotka tuovat tapahtumaan jonkin osa-alueen aina turvallisuudesta taiteeseen tai ruokatarjoiluun. Pääyhteistyökumppaneita ovat Varkauden museokeskus Konsti ja Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut sekä tuli- ja valotaiteesta vastaava Warkauden Veisto ry.
Pientä syötävää ja juotavaa myyvät kanavamuseon pihapiirissä LC Varkaus Justiina, Kisapuiston ruokapalvelut, Varkauden Wanha asema sekä Freefinns Oy. Ostoksiin kannattaa varautua käteismaksulla.
Kävelytapahtuma
Tänäkin vuonna tapahtumaan odotetaan runsaslukuista yleisöä ja järjestäjät toivovat malttia liikenteessä sekä välttämään turhaa kiirehtimistä.
– Ajatuksena on, että mahdollisimman moni jättäisi autonsa kauemmas tapahtuma-alueesta. Alueella on liikenteenvalvonta ja Kanavakatu on suljettu liikenteeltä, vain invapaikoille pääsee tunnuksella, Walldén muistuttaa.
Talvipäivänseisaustapahtuman maskotti on kettu. Rumpujen välityksellä tapahtumaan tuodaan ikiaikaista äänimaailmaa.
Talvipäivänseisaustapahtuma on koko perheelle tarkoitettu rauhoittumisen hetki kiireisessä maailmassa – ei siis joulutapahtuma joululauluineen. Pimeyteen tuodaan valoa vuodenkierron mukaisesti ja myös lemmikit ovat tervetulleita tapahtumaan.
Tapahtumaan voi kulkea kävellen esimerkiksi Kämäriltä tai Päiviönsaaresta Kämärin siltoja pitkin. Ohjattu kävely lähteeklo 16.30 Päiviönsaaren päiväkodin luota. Auton voi jättää Navitaksen tai Kämärin jääurheilukeskuksen parkkipaikoille. Tapahtumaan pääsee myös museobussin kyydillä maksutta, bussiaikataulut ja reitit löytyvät netistä.
Lisätietoja: www.varkaus.fi/talvipäivänseisaus