Hyvinvointiala Hali ry selvitti hyvinvointialueiden hoivajonotilannetta vuoden 2024 alkupuoliskolta. Selvityksen mukaan yli 2500 ikääntynyttä odottaa hoivakotipaikkaa, ja osalla alueista jonotusaika on venynyt laittoman pitkäksi. Samaan aikaan yrityksillä ja järjestöillä on vapaita asiakaspaikkoja ympäri Suomea.
Sosiaalihuoltolain mukaan hyvinvointialueen pitää tarjota ympärivuorokautisen palveluasumisen paikka ikääntyneelle viipymättä, kun tarve ilmenee.
– Ikäihmiset, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa, ovat tyypillisesti hyvin hauraassa kunnossa. Tällaisten henkilöiden jonotuttaminen on inhimillisesti kestämätöntä. Hoivapaikan saannin viivästyttäminen vie ikääntyneet heille vääränlaisten palvelujen, kuten päivystysten, piiriin. Tämä luonnollisesti kuormittaa terveydenhuoltoa, sanoo Halin sosiaalipalvelujohtaja Laura Lindeberg.
Selvityksen mukaan ikääntyneiden jonotuttaminen riittämättömien ja heille sopimattomien palvelujen piirissä tulee alueille kalliiksi.
– Jos ikääntynyt jonottaa hoivakotipaikkaa esimerkiksi vuodeosastolla, se maksaa merkittävästi enemmän kuin ympärivuorokautinen hoiva. Kun ikäihmiset odottavat hoivapaikkaa pitkiäkin aikoja vuodeosastolla, tästä aiheutuvat kustannukset ovat maanlaajuisesti kymmeniä elleivät jopa satoja miljoonia euroja vuodessa, Lindeberg avaa.
Sosiaalihuoltolain mukaan hoivapaikka pitää järjestyä korkeintaan kolmen kuukauden sisällä asian vireilletulosta. Lindeberg muistuttaa, että kolmen kuukauden määräaika ei oikeuta viivästyttämään hoivapaikan järjestämistä, jos hoivapaikka olisi mahdollista saada jo ennen tätä.
– Ikäihmisen kuuluu saada tarvitsemansa hoivapaikka viipymättä. Meillä on ratkaisut käsissämme, kunhan kaikki olemassa olevat resurssit, myös yritysten ja järjestöjen tarjoamat paikat, otetaan käyttöön, Lindeberg päättää.