Soisalo-opisto jatkaa sertifioituna oppilaitoksena

Spread the love

Soisalo-opisto uusi jälleen kerran kansalaisopiston osalta Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiön (OKKA) myöntämän kestävän kehityksen sertifikaatin.

– Kansalaisopiston vahvuuksia ovat opetuksessa lukuisten kurssien osalta toteutuneet kestävän kehityksen teemat, oppimistavoitteet ja erityisesti sosiaalisen oppimisympäristön kehittäminen, toteaa raportissaan OKKA-säätiön virallinen auditoija Jyrki Käppi. Sertifikaatti päivittyi kestävän tulevaisuuden indikaattoreiden vaatimusten mukaiseksi.


Toimintakulttuurin kehittäminen on opistossa jatkuvaa ja työntekijöiden sekä opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehditaan ja sitä kehitetään. Tästä esimerkkinä Kestävää iloa ja oppia (KEIJO) – hanke vuosina 2020-2022. Hankkeen aikana lisättiin henkilökunnan kestävän elämäntavan tietoisuutta, näkyvyyttä ja keskustelutaitoja. Opiskelijoiden näkemyksiä myös seurataan kurssipalautekyselyn avulla ja niiden tulokset ovat pysyneet hyvällä tasolla. Materiaalien arvostuksella, tilojen käytön tehostamisella ja etäteknologian käytöllä kokouksissa on saatu jätteen syntyä ja liikennepäästöjä vähennettyä.

Vahvuudeksi auditoija nosti myös kestävän kehityksen työhön varatun riittävän resurssin ja että, organisaatiouudistuksen myötä annettuja tavoitteita viedään laajemmin eteenpäin. Opiston kehittämistyö on menossa nyt suunnitelmallisempaan suuntaan, josta vastaa jatkossa vapaan sivistystyön tiimi. Jo neljännen kerran saatu sertifikaatti toimii tunnustuksena tehdystä työstä, sekä hyvänä motivaattorina ja tukena toiminnan kehittämisessä.

Opiston kumppanuussuhteet ovat myös laajat ja toimivat mm. kotouttamiseen liittyvät verkostot ja palvelutalojen taidepiirit. Soisalo-opiston arvot ja vastuullisuustavoitteet on tuotu tyhjentävästi esille 2023 uudistetuilla kotisivuilla. Näin ollen asiakkaiden ja sidosryhmien on mahdollista verkkosivujen kautta saada tietoa oppilaitoksen keskeisistä toiminnan tavoitteista.

Sertifiointi edellyttää opistolta tavoitteita, toimenpiteitä ja suunnitelmia kohti yhteiskuntaa uudistavia toimia. Itsearvioinnin perusteella tehtiin kehittämissuunnitelma, jonka myötä opetusta ja toimintakulttuuria tullaan entisestään kehittämään. Opetuksessa osalta tullaan hyödyntämään KEIJO-hankkeessa luotua kestävää kasvatusta edistävä toimintamallia, jonka lähtökohtana opiston arvomaailman sisäistäminen ja kestävän kehityksen tavoitteiden kirjaaminen kurssisisältöihin. Myös tuntiopettajien työhyvinvointia kehitetään jatkossakin mm. tiedottamisen ja kouluttamisen avulla. Tavoitteena on mm. pelisääntöjen luomisella edistää turvallisempaa tilaa ja osallisuutta. Työhyvinvoinnin kehittämiseen saadaan tarkempaa tietoa tuntiopettajille tehdyn kyselyn pohjalta joulukuun aikana.

Jätä kommentti