Itä-Suomen yliopiston uusi syöpälaboratorio tukee myös yritysten lääkekehitystä

Spread the love

Kuopioon perustettava syöpälaboratorio tuo merkittävän uudistuksen syöpätutkimukseen ja näytteiden analysointiin Suomessa. EU-rahoitteisessa  hankkeessa rakennettava laitekanta mahdollistaa esimerkiksi elävien syöpäsolujen analytiikan.

– Syöpätutkimuksen uusimmat analyysimenetelmät kuten lääkeaineiden tehoseulontaan soveltuvat nopeat ja automaattiset mikroskoopit sekä yksisolutekniikat ovat arvokkaita työkaluja syövän diagnostiikassa, lääkeresistenssimekanismien selvittämisessä ja yksilöllisen hoidon kehittämisessä. Uusi laboratoriokokonaisuus tuo näitä innovaatioita paitsi tutkijoiden, myös paikallisten yritysten käyttöön, ja auttaa kehittämään syöpätutkimusta, kertoo tutkimusjohtaja Kirsi Ketola Itä-Suomen yliopistolta.

Hankkeessa perustettava syöpälaboratorio yhdistää huipputason tutkimus- ja analyysimenetelmät, kuten mikroskooppianalyysin, tehoseulonnan, sekvensoinnin ja tekoälyn, yhdeksi kattavaksi tutkimusympäristöksi, josta hyötyvät niin tutkimus, terveydenhuolto kuin yritykset. Yhteistyökumppanina on Itä-Suomen Biopankki, josta saadaan tutkittavat potilasnäytteet. Suostumalla biopankkinäytteensä käyttöön tutkimuksessa potilaat voivatkin edistää tulevaisuuden syöpähoitoja.

Laiteinvestointien lisäksi hankkeessa kehitetään palvelukonseptia. Uuden syöpälaboratorion on tarkoitus palvella laajasti myös kansallisesti ja kansainvälisesti.

– Tavoitteena on luoda palvelumalli, jossa näytteet käsitellään ja analysoidaan entistä nopeammin ja tarkemmin, sanoo professori Arto Mannermaa Itä-Suomen Biopankista.

Laboratorioon hankitaan muun muassa syöpäsolujen eristämiseen ja näytteiden automaattiseen käsittelyyn tarkoitetut laitteet, jotka mahdollistavat aiempaa tehokkaamman ja tarkemman potilasnäytteiden käsittelyn. Uutta on myös elävien syöpäsolujen keruu biopankkiin ja niiden hyödyntäminen tutkimuksessa.

Yritykset voivat hyödyntää syöpälaboratorion teknologiaa ja palveluja esimerkiksi lääketutkimuksen tukena.

– Tämä tuo alueelle lisää mahdollisuuksia ja uusia työpaikkoja, toteaa toimitusjohtaja Antti Nurmi Charles Riveristä, joka tarjoaa tutkimuspalveluita lääke- ja bioteknologiateollisuudelle.

Pohjois-Savon maakunnan yhteistyöryhmä päätti tänään puoltaa EU-rahoituksen myöntämistä hankkeelle (Elävä biopankki – Syöpälaboratorio SYLI), joka luo uudenlaista syöpätutkimusta ja potilasnäytteiden analysointia sekä mahdollisuuksia terveydenhuollon innovaatioille ja paikalliselle elinkeinoelämälle.

Pohjois-Savon liitto rahoittaa investointi- ja kehittämishanketta Euroopan aluekehitysrahastosta noin 785 000 eurolla. Hankkeen kokonaisrahoitus on noin 1 060 000 euroa. Muita rahoittajia ovat Ferring Ventures Oy, Orion Oyj, RNatives Oy sekä Itä-Suomen yliopisto.

Jätä kommentti