Pohjois-Savon hyvinvointialueen vuoden 2023 hyvinvoinnin ja terveyden (HYTE) vuosiraportti osoittaa, että pohjoissavolaisten nuorten hyvinvointi on parantunut. Esimerkiksi nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt. Sen sijaan aikuisten hyvinvointi huolestuttaa asiantuntijoita.
Pohjois-Savon hyvinvointialue raportoi vuosittain asukkaiden hyvinvoinnista ja terveydestä, niihin vaikuttavista tekijöistä sekä hyvinvointialueen toimenpiteistä asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden parantamiseksi. Aluevaltuusto hyväksyi vuoden 2023 HYTE-raportin kokouksessaan 7. lokakuuta.
Raportin mukaan pohjoissavolaisten nuorten hyvinvointi on hieman parantunut. Esimerkiksi nuorten raittius on lisääntynyt. Noin 67 % nuorista ei käytä lainkaan alkoholia. Vuonna 2021 vastaava luku oli 62 %.
Yläkoululaisista 35 % on huolissaan omasta mielialastaan. Tämä luku on laskenut hieman vuodesta 2021, jolloin omasta mielialastaan oli huolissaan melkein 39 % 8- ja 9-luokkalaisista. Myös käynnit nuorisopsykiatrialla ovat jatkaneet laskuaan ja koulu-uupumus on vähentynyt yläkoululaisilla, mutta lisääntynyt alakoululaisilla. Seksuaalinen häirintä on vähentynyt yläkouluikäisillä ja ammatillisessa koulutuksessa koetaan aiempaa vahvempaa kuulumista omaan koulu- ja luokkayhteisöön.
Toisaalta lukiolaisten ahdistuneisuus on kasvanut edelleen ja huostaanotettuja tai sijoitettuja lapsia on Pohjois-Savossa yhä enemmän.
Aikuisten elämäntavat aiheuttavat huolta
32 % pohjoissavolaisista aikuisista käyttää liikaa alkoholia. Kun verrataan eri hyvinvointialueita, on Pohjois-Savossa viidenneksi eniten aikuisten liiallista alkoholinkäyttöä.
Vaikka aikuisten liikkuminen on lisääntynyt, yli puolet aikuisista liikkuu edelleen liian vähän. Ruokailutottumukset ovat huonontuneet kaikissa ikäryhmissä ja erityisesti työikäiset miehet syövät kasviksia, marjoja ja hedelmiä niukasti. Vain noin joka kolmas aikuinen syö useita kertoja päivässä kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
Iäkkäiden toimintakyky on laskenut. Joka kolmannella on suuria vaikeuksia 500 metrin matkan kävelemisessä ja yhä useampi yli 65 vuotiaista on joutunut sairaalahoitoon kaatumisten takia. Lisäksi yhä useampi 65 vuotiaista tupakoi päivittäin. Toimintakyvyn ja terveyshaasteita on erityisesti henkilöillä, joiden koulutustaso on matala.
HYTE-yhteistyön painopiste ennaltaehkäisyssä ja varhaisen tuen palveluissa
HYTE-raportissa kartoitetaan myös hyvinvointialueella jo tehtyjä tai suositeltavia toimenpiteitä alueen asukkainen terveyden ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi.
Verrattuina aiempiin vuosiin ennaltaehkäisevä työ, asukkaiden itse- ja omahoito ja asiakasohjaus järjestöjen HYTE-palveluihin ovat yhä vahvemmin mukana hyvinvointialueen hoitoketjuissa ja palveluissa. Hyvinvointialueen eri ammattilaiset ovat saaneet koulutusta terveystottumusten, yksinäisyyden ja päihteiden käytön puheeksi ottamiseen asiakkaan kohdatessaan. Hyvinvointialueella on myös edistetty tutkitusti toimivia käytäntöjä ja kehitetty yhteistyötä eri toimijoiden kesken.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on tärkeä osa hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyötä.
– Kunnilla, järjestöillä ja hyvinvointialueella on kaikilla tärkeä rooli asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin parantamisessa. Olemme Pohjois-Savossa onnistuneet erinomaisesti hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön organisoinnissa, kun sitä verrataan koko valtakunnan tasoon. Kuitenkin erityisesti kunta-hyvinvointialue työnjakoa eri toimijoiden välillä on selkeytettävä, jotta jatkossa yhteistyömme on nykyistäkin sujuvampaa ja vaikuttavampaa, sanoo HYTE- ja osallisuuspäällikkö Säde Rytkönen.