Varkauden teollinen perintö on laaja ja kattaa lähes 300 vuoden historian. Kaupungin erityispiirre on se, että kaupunki on rakentunut teollisuuden ympärille ja teollisen historian toiminnot näkyvät vahvimmin Vanha Varkaus -alueella. Tämän päivän Varkaus on elävä ja kehittyvä kansainvälinen osaajakeskittymä, jossa nykyiset teollisuusyritykset ovat sitoutuneet yhteistyöhön ja omiin juuriinsa sekä historiaansa paikkakunnalla. Kulttuuriperintötunnus korostaisi koko Itä-Suomea osana Eurooppaa.
Euroopan kulttuuriperintötunnus (European Heritage Label) on vuonna 2011 käynnistynyt Euroopan unionin alainen kulttuuriperintötoimi, jonka tavoitteena on lisätä tietämystä Euroopan historiasta ja unionin rakentamisesta sekä yhteisestä, monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä. Varkaus on Suomesta kolmas kohde, jolle tunnusta esitetään. Aikaisemmin tunnuksen ovat saaneet Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus ja tasa-arvoinen koulutus sekä Kalevala – elävä eeposperintö.
Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsi Varkauden kulttuuriperintötunnuksen hakijaksi Museoviraston esityksestä. Valinta oli yksimielinen.
– Varkaus – elävää teollista kulttuuriperintöä on kohde, joka yhdistää teollisen kulttuuriympäristön tapahtumallisuuteen, taiteeseen, luonnonperintöön ja teolliseen historiaan. Varkauden elävä teollinen perintö avaa itäsuomalaisen ikkunan Euroopan teollistumisen historiaan, työväenliikkeen nousuun ja kansalaisyhteiskunnan muotoutumiseen lähes 300 vuoden ajalta, Opetus- ja kulttuuriministeriö perustelee.
Varkauden kaupunki jätti hakemuksen loppukeväästä. Hakemusta ovat käytännössä työstäneet Varkauden museokeskus Konsti ja Navitas Kehitys Oy.
– Ehdokkuus on palkinto koko kaupunkiyhteisön suunnitelmallisesta ja pitkäjänteisestä pohjatyöstä, iloitsee yhteisötyökoordinaattori Tytti Härkönen Varkauden museokeskus Konstista.
Euroopan kulttuuriperintötunnus voidaan myöntää EU:ssa sijaitseville kohteille, jotka ovat Euroopan historian, kulttuurin ja yhdentymisen kannalta avainasemassa. Seuraavana vaiheena Varkaudessa käynnistyy hakukirjan tekeminen yhteistyössä Museoviraston kanssa. Hakemus lähetetään Euroopan komissiolle maaliskuussa 2025, ja tuloksia odotetaan alkuvuonna 2026.
Varkauden kaupunginjohtaja Joonas Hännisen mukaan on hienoa päästä edistämään Itä-Suomen elinvoimaisuutta Varkaudessa esiintyvän teollisen toimintaympäristön kautta. Uskon tunnustuksen hakemisen vahvistavan itäsuomalaisen teollisuuden tunnettuutta Euroopan ja maailmankin tasolla.
– Varkauden kaupunki ja Navitas Kehitys Oy ovat sitoutuneet käynnistämään hakuprosessin tueksi laajan kehityshankkeen tavoitteen saavuttamiseksi, Hänninen toteaa.