Perhe- ja vammaispalveluiden uudistuksessa keskeistä palvelurakenteen keventäminen ja oman tuotannon vahvistaminen

Spread the love

Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelujärjestelmän kehittäminen jatkuu perhe- ja vammaispalveluiden uudistuksella. Aluehallitus käsittelee perhe- ja vammaispalveluiden uudistusehdotuksia kokouksessaan 16. syyskuuta. Tämän jälkeen ehdotukset lähetetään kuntiin ja sidosryhmiin lausunnoille ja aloitetaan laaja henkilöstön, asukkaiden ja sidosryhmien kuuleminen. Päätöksenteon aika on joulukuussa, jolloin aluevaltuusto päättää uudistuksesta 16.12.2024.

Perhe- ja vammaispalveluiden uudistuksella tavoitellaan palvelurakenteen keventämistä, oman palvelutuotannon vahvistamista ja ostopalveluiden vähentämistä. Tavoitteena on palvelujen entistä vahvempi integraatio ja toimintamallien yhtenäistäminen. Digi- ja etäpalveluja kehitetään ja lisätään, kuten sähköinen perhekeskus sekä vammaispalveluiden virtuaalinen etäpäivätoiminta ja etähoivapalvelut. Tavoitteena on myös tarjota entistä varhaisempaa tukea lapsille ja perheille sekä yksilöllisempiin tarpeisiin perustuvia palveluja vammaisille henkilöille. Keskeistä uudistuksessa on verkostotyöskentelyn vahvistaminen muun muassa kuntien, koulutuksen järjestäjien sekä järjestöjen kanssa.

Aluehallitus on asettanut perhe- ja vammaispalveluiden uudistukselle 5–10 miljoonan euron vuosittaisen kustannussäästötavoitteen. Perhe- ja vammaispalveluiden uudistuksen kustannusvaikutuslaskelmat tarkentuvat valmistelun myötä syksyn 2024 aikana.

Perhepalveluja uudistetaan vastaamaan väestörakenteen muutoksiin

Väestö ikääntyy ja syntyvyys on laskussa niin valtakunnallisesti kuin Pohjois-Savossa. Väestön ikärakenteen muutokset ovat perhepalveluiden uudistuksen taustalla. Elävänä syntyneiden lasten määrä on vähentynyt Pohjois-Savossa 294 lapsella vuosina 2021–2023, ja syntyvyyden ennustetaan jatkavan laskemistaan tulevina vuosikymmeninä. Lasten ja perheiden palvelutarve on kuitenkin kasvanut, ja tämän ennustetaan jatkuvan.

Perhepalveluissa lasten ja nuorten ikäluokkien pienenemisen myötä perheiden terveyspalveluista (neuvoloista ja kouluterveydenhuollosta) vapautuva henkilöstöresurssi kohdennetaan ennaltaehkäiseviin palveluihin. Perheitä ja lapsia tuetaan entistä moniammatillisemmassa ja monialaisemmassa yhteistyössä ja työn tekemisen malleja yhdenmukaistetaan.

Perhekeskuksiin ehdotetaan kolmen palveluiltaan eri laajuisen mallin rakennetta (laaja ja perustason perhekeskus sekä perhekeskuksen palvelupaikka). Palveluja tuotetaan lähipalveluina ja jalkautuvina palveluina, lisäksi digi- ja etäpalveluita lisätään. Laaja perhekeskus tuottaa palveluja jalkautuvina palveluina perustason perhekeskuksiin ja perhekeskuksen palvelupaikkoihin. Henkilöstön liikuteltavuudella turvataan ammattilaisten saatavuus ja asiakastyön laatu Pohjois-Savon alueella.

Lastensuojelussa tavoitteena on avohuollon vahvistaminen ja kodin ulkopuolisten sijoitusten vähentäminen. Lastensuojelun sijaishuollossa tavoitellaan laitoshoidon vähentämistä sekä hyvinvointialueen oman tuotannon ja perhehoidon vahvistamista.

Vammaisten asuminen asiakkaan yksilöllisten tarpeiden ja toimintakyvyn mukaan

Vammaispalveluiden uudistuksen tavoitteena on asiakaslähtöisempi palvelurakenne, jolloin
jokaiselle asiakkaalle asuminen järjestetään yksiköllisen toimintakyvyn ja palvelutarpeen perusteella. Asumispalveluissa vähennetään ostopalveluiden käyttöä ja vahvistetaan omaa tuotantoa. Tavoitteena on vähentää ympärivuorokautista palveluasumista sekä laitoshoitoa ja lisätä yhteisöllistä asumista sekä tuettua kotona asumista.

Digi- ja etäpalveluilla parannetaan palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä kustannustehokkuutta. Etäpäivätoiminnan avulla voidaan nostaa yksiköiden kokonaisasiakasmäärää ja vähentää ostopalvelujen osuutta. Kun osa päivätoiminnasta toteutetaan etäpäivätoimintana, voidaan nykyisissä yksiköissä palvella asiakkaita vuorotteluperiaatteella ja palvelua voidaan tarjota entistä useammalle asiakkaalle. Etäpäivätoiminnalla voidaan monipuolistaa asiakkaan päivätoiminnan sisältöä sekä turvata paremmin palvelun saavutettavuus.

Syksyllä kerätään palautetta ja kehittämisehdotuksia lausunnoin, kyselyin ja keskustelutilaisuuksin

Aluehallituksen 16. syyskuuta käsittelyn jälkeen perhe- ja vammaispalveluiden uudistusehdotuksiin pyydetään lausunnot kunnilta, järjestöiltä, yrityksiltä ja muilta sidosryhmiltä sekä hyvinvointialueen lautakunnilta ja vaikuttamistoimielimiltä.

Henkilöstöltä ja asukkailta kerätään palautetta ja kehittämisehdotuksia kyselyin lokakuussa. Alueelliset asukastilaisuudet järjestetään Pohjois-Savon hyvinvointialueen kolmella palvelualueella Kuopiossa 1.10., Varkaudessa 8.10. ja Iisalmessa 10.10. Järjestöille ja muille sidosryhmille järjestetään keskustelutilaisuus 30.9. Kuopiossa.

 

Jätä kommentti