Koira on turvallisinta kuljettaa autossa laadukkaisiin turvavyövaljaisiin takapenkille kytkettynä tai auton rakenteisiin kiinnitetyssä tukevassa häkissä. Koiraa ei saa pitää vapaana autossa, sillä se voi häiritä kuljettajaa ja törmäystilanteessa sinkoutua suurella voimalla, mikä vaarantaa kaikki kyydissä olevat.
– Koirat matkustavat autoissa valitettavan usein irrallaan. Koiran tulee olla autossa kiinni, jotta se ei vaaranna matkustajia tai kuljettajaa. Se on myös koiralle itsellensä turvallisempaa, jos onnettomuus sattuu, huomauttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.
– Kevythäkit eivät myöskään suojaa riittävästi onnettomuustilanteissa. Jo taajamanopeuksilla törmäysvoimat voivat saada lemmikin sinkoutumaan pois häkistä. Siksi koira tulee aina kiinnittää turvavöihin tai tukevaan häkkiin, ja tätä kannattaa harjoitella jo pennusta pitäen, Taskinen korostaa.
Turvavyövaljaiden ja kuljetushäkin laatukriteerit
Laki ei edellytä lemmikkien tuotteilta testausta, mutta osa valmistajista testaa tuotteita itse. Ilman kansainvälisiä turvallisuusstandardeja koiranomistajat joutuvat luottamaan valmistajien tarjoamiin tietoihin. On myös tärkeää arvioida itse tuotteen tukevuutta käyttäjän näkökulmasta.
– Vahvarakenteiset valjaat tunnistaa siitä, että ne on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Leveä nauha ja valjasrakenne jakavat voiman kohdistumista laajasti, jolloin koiran mahdollisuudet selviytyä kolarista ovat paremmat. Suosi valjaiden valinnassa metallisilla soljilla varustettuja valjaita, Taskinen neuvoo.
Jos koirasi matkustaa auton takatilassa, kuljeta koiraasi sielläkin tukevassa ja auton rakenteisiin kiinnitetyssä metallisessa tai kovamuovisessa kuljetuslaatikossa tai häkissä, joka on tarkoitettu nimenomaan koiran kuljettamiseen. Ota huomioon koirasi koko, ja varmista tuotteen valmistajalta, että tuote suojaa koiraasi myös mahdollisissa onnettomuustilanteissa.
Onnettomuustilanteisiin varautuminen
Autossa on hyvä pitää näkyvillä tieto siitä, että autossa matkustaa lemmikki, sen tuntomerkit ja keneen voi olla yhteydessä onnettomuuden sattuessa.
– Onnettomuuspaikalla pelastushenkilökunta ei välttämättä tiedä, onko autossa ollut lemmikki mukana. Jos autosta löytyy lemmikin kuljetusväline, he eivät voi olla varmoja, onko lemmikki kotona vai päässyt karkuun. ”Koira autossa” -tyylinen infolappu antaa pelastajille tarvittavat tiedot mahdollisessa onnettomuustilanteessa, Taskinen täsmentää.
Jos autossa on koira onnettomuuden sattuessa, on myös koiraa autettava. On tärkeää muistaa, että loukkaantunut koira saattaa puolustautua ja purra. Koira voi myös yrittää karata, joten se tulisi kytkeä kiinni. Loukkaantunut koira on vietävä eläinlääkärin hoitoon mahdollisimman nopeasti.
Koiran kuljettaminen kesähelteillä
Pitkillä ajomatkoilla on tärkeää suunnitella taukopaikat etukäteen, jotta koira voi jaloitella. Kaikilla huoltoasemilla koiria ei saa viedä terassille, joten pysähtyminen levähdyspaikoille voi olla hyvä vaihtoehto. Helteellä on myös huolehdittava, että koira saa riittävästi vettä.
Jos koira on pakko jättää autoon tauon ajaksi, varmista, että autossa on sille hyvät oltavat. Pysäköi auto varjoon ja jätä ikkunat mahdollisuuksien mukaan auki. Aurinkosuojapeitot voivat myös auttaa pitämään auton viileänä.
– Auto kuumenee auringossa todella nopeasti. Koira ei hikoile kuten ihmiset, vaan säätelee ruumiinlämpöään läähättämällä, joten se saa lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuumassa autossa, Taskinen muistuttaa.
Auton ilmastointi tulee mahdollisuuksien mukaan pitää päällä, jotta auton sisälämpötila pysyy viileänä. Ohikulkijoille kannattaa jättää lappu tiedoksi, että autossa ilmastointi viilentää koiraa.