Heinäveden musiikkipäivien ”vesillelasku” Varkaudessa

Spread the love

Suomessa on valtava määrä hienoja festivaaleja – harvalla kuitenkaan on mahdollisuutta tarjota upeita orkesterikonsertteja. Nuorten huippusoittajien ja -laulajien palava energia ja kokeneiden mestareiden karisma tekee konserteista Heinäveden Musiikkipäivillä elämyksiä. Nuoret muusikot saavat arvokasta kokemusta ja oppia kansainvälisten mittojen tehtäviin – ja yleisö voi nauttia musiikin voimasta. Musiikkipäiviä vietetään 11.–14.7.

Musiikkipäivillä on jälleen iso koneisto, orkesteri Helsinki Sinfonietta, Dominante-kuoro, upeat solistit ja kapellimestarit Atso Almila ja Erkki Lasonpalo – nuoret muusikot ja kokeneet mestarit tekevät taas työtä yhdessä. Ensivierailulla Heinäveden musiikkipäivillä on muun muassa viulisti Elias Nyman.

Kuluvana kesänä tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Helsinki Sinfonietta soitti ensi kertaa konsertin Heinäveden Musiikkipäivillä.

Heinäveden Musiikkipäivät käynnistyy jo keskiviikkona 10.7.2024. Musiikkipäivät ottaa vauhtia Varkaudesta, kun ”Festivaalin vesillelasku” avaa juhlan ravintola Kaks Ruusussa 10.7. klo 19.00. Kuvanveistäjä Taru Mäntysen myyttisten veistosten ympärille koostetun illan ”Kulkijan näyt” ohjaa saksalainen Georg Rooterin. Esiintyjinä ovat klarinetisti Vivian Neff, mezzosopraano Hiroe Ito, baritoni Juha Kotilainen, pianisti Joel Papinoja, kitaristi Janne Malinen sekä baritoni Juhana Kotilainen.

Heinäveden maisemista taiteeseensa ammentanut Taru Mäntynen on vaikuttanut kotikaupungissaan Varkaudessa vuosikymmenten ajan. Ajatus veistosten, musiikin ja tekstin yhteisohjelmasta syntyi ohjaaja Rooteringin ja Taru Mäntysen kohdatessa Heinäveden Musiikkipäivien mainingeissa. Rootering tunnetaan Suomessa mm. ohjauksistaan Rigoletto ja Aida Suomen Kansallisoopperaan. Musiikkipäivien avaus Heinävedellä kajahtaa Heinäveden kesätorilla torstaina 11.7. klo 17.

Heinäveden Musiikkipäivien perinteinen konserttisali Heinäveden kulttuurikirkko on saneeraustöiden ja vesivahinkokorjausten vuoksi kesällä 2024 suljettu, minkä vuoksi orkesterikonsertit järjestetään poikkeuksellisesti Carl Ludwig Engelin piirtämässä monumentaalisessa Leppävirran kirkossa perjantaina 12.7. ja sunnuntaina 14.7.

Festivaalin vesillelasku

Oopperaohjaaja Georg Rooteringin mukaan esittävän taiteen yhtenä tehtävänä on se, että ihmiset pystyvät poistumaan nykyajan hektisestä maailmasta. Hänen mielestään Taru Mäntysen veistoksista tulee esiin kokonaiskosminen ihmisolemus. Syntyi idea yhdistää taiteet – veistokset, musiikki, runous, laulujen tekstit ja niiden yhdistyminen veistoksiin vuorovaikutteisesti.

– Tunteet ovat tärkeä asia esityksessä – katsojia ei jätetä yksin, jokaisella on vapaus kokea tunteensa ja kokea yhteyttä. Tarun taide ja musiikki yhdessä vapauttavat ihmisen mielikuvituksen maailmaa, Georg Rootering toteaa.

”Festarin vesillelasku Varkaudessa” -konsertissa on esillä kymmenkunta Mäntysen veistosta, joista osa lähtee Heinäveden seurakuntakodissa torstaina 11.7. klo 19.30 pidettävään musiikkipäivien avajaiskonserttiin, jossa keskiössä ovat veistokset. Heinäveden musiikkipäivien ohjelmisto löytyy netissä osoitteessa: heinavesimusic.fi

Äänihaastattelussa baritoni Juhana Kotilainen, kuvanveistäjä Taru Mäntynen ja baritoni Juha Kotilainen

Juhana Kotilainen, Taru Mäntynen ja Juha Kotilainen 8.7.-24

Jätä kommentti