Ämmäkoskessa voi pian kalastaa – kalastusluvat tulevat myyntiin, kun veden lämpötila sallii kalastuksen

Spread the love

Varkauden keskustan tuntumassa sijaitsevaan Ämmäkoskeen voi ostaa kalastuslupia verkosta osoitteesta ostaluvat.fi. Helteinen sää vaikuttaa kalastuslupien myyntiin, sillä kalastus koskialueella on lopetettava, kun veden lämpötila nousee yli 20 asteen.

Ämmäkoski virtaa Unnukan ja Saimaan Haukiveden vesistöjen välissä. Helposti saavutettava koskialue sijaitsee Päiviönsaaren ja Kämärin luonnonsuojelualueen lomassa. Tähän asti Ämmäkoskessa kalastaminen on ollut mahdollista vain Varkauden Urheilukalastajat ry:n jäsenille, sillä vuoteen 2022 asti koskialueen kalastusoikeus oli vuokrattu yhdistyksen käyttöön. Nykyisin vesialueen omistaa Varkauden kaupunki. Kalastuslupia myydään ulkopuolisille kalastajille kolme kalastuslupaa vuorokautta kohden.

Ämmäkoskessa voi kalastaa vuoden ympäri rauhoitusaikaa (1.9.–30.11.) lukuun ottamatta. Kalasaaliiksi koskesta nousee taimenta, harjusta, järvi- ja kirjolohta sekä kuhaa. Järvitaimen, järvilohi ja harjus ovat koskialueella täysrauhoitettuja. Koskialueella saa käyttää ainoastaan väkäsettömiä koukkuja ja pyydetyt kalat on vapautettava.

Ämmäkosken kalastussääntöjen mukaan kalastus koskialueella on lopetettava, kun veden lämpötila nousee yli 20 asteen. Kalastuksen lupamyynnin keskeytyksellä pyritään suojelemaan uhanalaisia kalakantoja, sillä erityisesti lohikaloille lämpimässä vedestä vapauttamisesta toipuminen on vaikeaa ja kuumuus lisää kuolleisuusriskiä.

Ämmäkosken lämpötilaa voi seurata vesi.fi-palvelun kautta.

Ämmäkosken koskialueella on tehty viime vuosina laajoja kalataloudellisia kunnostustöitä. Koskeen valmistui marraskuussa 2022 Suomen suurin luonnonmukainen ohitusuoma, jota pitkin uhanalaiset vaelluskalat löytävät jälleen tiensä lisääntymisalueilleen.

Ämmäkosken kalastussäännöt, kalastuskartta ja muut lisätiedot löytyvät osoitteesta: ammakoski.fi

Jätä kommentti