Suositut Warkaus VII -yleisöristeilyt saavat jatkoa tänä kesänä

Spread the love

Suuren suosion saavuttaneet Warkaus VII -hinaajan ja Eija-proomun höyrylaivaristeilyt vievät elämykselliselle matkalle Varkauden historiaan. Tänä kesänä siniselle Saimaalle voi seilata neljällä eri yleisöristeilyllä, jotka järjestetään heinäkuussa ja elokuussa.  

Warkaus VII -höyrylaivaristeilyt järjestetään lauantaina 6.7. ja 10.8. Risteilylähdöt ovat kumpanakin päivänä kello 14.00 ja 18.00. Lähtösatama sijaitsee Pirtinvirran rannalla osoitteessa Wredenkatu 2, Navitas-teknologiakeskittymän kyljessä. Kullekin lähdölle mahtuu mukaan 80 matkustajaa.  

Perinteikäs höyrylaivaristeily tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden matkustaa ajassa taaksepäin ja kokea Varkauden teollinen historia Saimaan maisemista samalla nauttien. Laivan käyttövoimana ovat edelleen alkuperäiseen tapaan koivuhalot.   

Warkaus VII rakennettiin alun perin A. Ahlström -yhtiön käyttöön hinaajaksi sen omalla telakalla Varkaudessa vuonna 1913. Laiva on säilynyt käytössä yli vuosisadan ajan, ollen ajossa tilausristeilyliikenteessä pääosin Varkauden lähivesillä. Höyrylaivan omistaa ANDRITZ Warkaus Works Oy ja sen seurassa kulkevan Eija-proomun Sumitomo SHI FW Energia Oy. 

Viime vuonna, 110-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, historiallinen höyrylaiva ja Eija-proomu risteilivät yleisölle Varkaus-päivien aikaan. Uudenlainen risteilytuote otettiin lämpimästi vastaan.  

– Risteilyt olivat erittäin suosittuja, jopa niin suosittuja, etteivät kaikki halukkaat valitettavasti mahtuneet mukaan. Yleisöristeilyille toivottiin kovasti jatkoa, joten halusimme yhdessä laivojen omistajien kanssa tarjota vielä mahdollisuuden tähän elämykseen, kertoo Varkauden matkailun kehittämisestä vastaava yritysasiantuntija Kirsi Mutka-Paintola Navitas Kehitys Oy:stä. 

Viime syksyn kysyntää muistellessa Mutka-Paintola suositteleekin varaamaan liput kesän risteilyille hyvissä ajoin. Saatavilla on eri lipputyyppejä aikuisten ja lasten lipuista perhelippuihin. Lippuja voi ostaa verkkokaupasta osoitteesta visitvarkaus.fi. Lippuja myydään myös Varkauden museokeskus Konstin asiakaspalvelussa sen aukioloaikoina.  

Risteilyjen kokonaiskesto on noin 1,5 tuntia. Kun höyrypilli vislaa lähtömerkin, laiva ja proomu suuntaavat Pirtinvirralta kohti Saimaan selkävesiä. Reitin varrella on mahdollisuus nähdä Lehtoniemi, jossa Warkaus VII laskettiin vesille vuonna 1913. Nykyisin vilkkaasta laivanrakennuksesta kertovat maastossa enää Lehtoniemen Konepajan kivijalat. Matka jatkuu vilkkaalle laivaväylälle, joka kulkee Savonlinnasta Taipaleen kanavan kautta Leppävirralle. Matkalla piipahdetaan myös Joroisten puolella ja ihaillaan Kirvesniemen ja Kuvansin rantamaisemia, jonka jälkeen palataan samaa reittiä takaisin lähtösatamaan.  

Risteilyn aikana on myös mahdollista ostaa kahvia, kahvileipää ja virvokkeita. Maksuvälineenä käy vain pankkikortti.  

Laivaa ja proomua ei ole alun perin suunniteltu risteilykäyttöön, mikä asettaa matkatiloihin joitakin rajoitteita. Risteily ei ole esteetön (esimerkiksi pyörätuolia käyttäville tai lastenrattaille/-vaunuille). Ulkokansilla on niukasti katettua tilaa, joten matkalle kannattaa pukeutua säänmukaisesti. Lisäksi osa matkatiloista sijaitsee kansien alla ja ikkunattomissa osissa, jolloin Saimaalla matkatessa voi keskittyä nauttimaan historiallisen höyrylaivaristeilyn omintakeisesta tunnelmasta. 

– Risteilyn leppoisassa matkanteossa on aikaa kuunnella höyrykoneen ääntä ja nauttia koivuhalkojen palaessa syntyvän savun tuoksusta, Mutka-Paintola kertoo.  

Warkaus VII -höyrylaivaristeilyjen järjestäjinä toimivat Visit Varkaus, ANDRITZ Oy, Sumitomo SHI FW Energia Oy ja Varkauden kaupunki.  

Jätä kommentti