Tietyömaiden poikkeusjärjestelyt vaativat tarkkaavaisuutta

Spread the love

Kesän myötä tietyömaat ovat jälleen yleinen näky teillämme. Tietyömaita on myös poikkeuksellisen paljon luvassa, sillä hallitus on myöntänyt lisärahoituksen vuodelle 2024 maanteiden päällysteiden korjaamiseen. Liikenneturva muistuttaa, että tietyömaiden kohdalla alennettujen nopeusrajoitusten noudattaminen on äärimmäisen tärkeää.

Tietyömaa-alueilla ylinopeudet ovat valitettavan yleisiä. Tietyömaiden läheisyydessä on tärkeää hidastaa ajonopeutta, jotta ehtii reagoida mahdollisiin yllättäviin tilanteisiin. Hidastamalla nopeutta pysähtymismatkat lyhenevät merkittävästi, ja mahdollisten onnettomuuksien seuraukset ovat lievempiä.

Tietyömaalla saattaa olla työkoneita, työntekijöitä tai työstä johtuvia muita vaaroja, kuten irtokiviä tai kuoppia.

– Tietyömaalla kaahaaminen vaarantaa etenkin alueella työskentelevien työturvallisuuden. Se olisi sama kuin tulisi toisen työpaikalle häiritsemään ja vaarantamaan työskentelyä, miltä se itsestä tuntuisi? Rajoitusten taustalla on aina syynsä, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Lari Mäkelä.

– Vaikka työmaalla ei olisi työntekijöitä, se ei poista tietyömaan muita nopeuteen vaikuttavia poikkeusjärjestelyjä. Nopeuden hidastaminen antaa aikaa havainnointiin. Mikään tilanne ei salli ylinopeutta, Mäkelä täsmentää.

Suunnittele reittisi etukäteen ja varaa aikaa

Jos haluat välttää tietyöt matkallasi, suunnittele reittisi etukäteen. Tietöiden sijainteja voi tarkistaa esimerkiksi Väyläviraston karttasovelluksesta. Matkan ennakointi auttaa välttämään ruuhkat ja vähentää stressiä tien päällä.

– Matkalle kannattaa aina varata ylimääräistä aikaa yllättävien tilanteiden varalle, Mäkelä korostaa.

Vetoketjuperiaate

Tietyömaiden liikenteen sujuvuutta voidaan parantaa noudattamalla vetoketjuperiaatetta. Tällöin kaksi kaistaa yhdistyy yhdeksi, ja kaistojen yhtymäkohtaan mennään vuoron perään kummaltakin kaistalta. Kunnolliset turvavälit helpottavat kaistanvaihtoa ja tekevät liikenteestä joustavampaa sekä turvallisempaa.

Vinkit tietyömaan turvalliseen ohittamiseen:

Noudata tietyömaan nopeusrajoituksia ja muita opasteita.

Pidä tavallista pidemmät turvavälit.

Ole valppaana ja varaudu poikkeaviin tilanteisiin.

Huomioi työmaan työntekijät ja muut tienkäyttäjät.

Pysy kärsivällisenä – tietyömaa ei kestä ikuisesti.

Jätä kommentti