Hurskaat ja hauraat -kirja kertoo myös vaiettuja asioita

Spread the love

”Savossa vaikutti viime sotien jälkeen karismaattinen profeetta Tekla Holopainen. Hän, lastenohjelmien Rölli-peikkona tunnetun Allu Tuppuraisen isoäiti, perusti pääasiassa naisille ja orpolapsille tarkoitetun Myrttilaakso-uskonyhteisönsä pieneen Vehmersalmen kuntaan. 1950-luvulla yhteisö oli huonossa maineessa, kun Holopainen ja yhdeksän muuta uskonsisarta saivat syytteen ”haureudesta” eli keskinäisistä sukupuolisuhteistaan.

Toisaalta yhteisö toimi perustamisestaan lähtien kotina elämässään kärsimystä kohdanneille naisille.

Yhteisö teki lähetystyötä Saksaan, minkä vuoksi yhteisön puhutuin kieli 1970-luvulla oli saksa. Moni yhteisössä aikanaan asunut on tuntenut häpeää yhteisön saatua kielteistä mainetta.

Varkautelainen, musiikkikirjoistaan tunnettu Arto Julkunen on paneutunut aiheeseensa pieteetillä tutkien lähteitä ja haastattelemalla yhteisön arjen kokeneita, vielä elossa olevia aikalaisia ja heidän jälkeläisiään.”

Yllä oleva teksti on kirjan takakannesta – kirja nimeltään Hurskaat ja hauraat – tuntemattoman uskonyhteisön tarina. Kävin juttelemassa kirjan tekijän kanssa.

Äänihaastattelussa tietokirjailija Arto Julkunen

Arto Julkunen 5.6.-24

Jätä kommentti