Ikoniselle Kalevan maljalle syntyi kaksonen

Spread the love

Kalevan kisat ovat saaneet nimensä Henkivakuutusyhtiö Kalevan työntekijöiden 115 vuotta sitten lahjoittamasta Kalevan maljasta. Kalevan malja on suomalaisen yleisurheilun tavoitelluin kiertopalkinto. Nyt Kalevan maljasta tehtiin kaksoiskappale. Sen valmisti hopeaseppä Mauri Haapamäki. Tasan puolimetriä korkean Kalevan maljan valmistaminen oli vaativa projekti pelkästään maljan suuren koon vuoksi. Projekti on ainutlaatuinen, jollaista vain harva hopeaseppä pääsee tekemään.

Maljoissa ruumiillistuu eri urheilulajien voitonriemu. Jääkiekolla on Kanada-malja, pesiksellä on Poika-patsas ja koriksella on pantterimalja – ja yleisurheilulla on Kalevan malja.

Yhtiön 150-vuotisjuhlan kunniaksi Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva teetti tarkan kaksoiskappaleen Kalevan maljasta. Alkuperäinen malja on 115 vuotta vanha. Hopeasta valmistettu malja on suomalaisen yleisurheilun tavoitelluin, ikuisesti kiertävä palkinto ja sen voittaa yleisurheilun ulkoratojen SM-kisoissa eniten pisteitä kerännyt urheiluseura.

– Kalevan kisat on saanut nimensä Kalevan maljasta, jonka henkilöstömme vuonna 1909 lahjoitti Suomen Urheiluliitolle SM-kilpailujen kiertopalkinnoksi. Alkuperäinen malja on tällä hetkellä nähtävissä Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdossa. Näyttely on osa 150-vuotisen historiamme juhlintaa. Kalevan maljan kaksoiskappale on esillä museossa silloin, kun alkuperäistä maljaa tarvitaan muualla, Henkivakuutusyhtiö Kalevan johtaja Minna Mikkanen kertoo.

Hopeasepän elämässä tällainen työ voi osua kohdalle vain kerran

Kalevan maljan kaksoiskappaleen on tehnyt hopeaseppä Mauri Haapamäki. Korkeudeltaan puolimetrisen hopeamaljan valmistaminen oli vaativa projekti jo valtavan kokonsa vuoksi.

– Tämän suuruusluokan työt ovat äärimmäisen harvinaisia. Hopeasepän elämässä tällainen voi osua kohdalle vain kerran. Yhtä ainutlaatuista olisi esimerkiksi mahdollisuus päästä tekemään vaikkapa Wimbledonin tennisturnauksen tai formulan ykkösajojen pokaalin kaksoiskappale, jo toisen polven hopeaseppä Mauri Haapamäki toteaa.

Oma projektinsa oli valtavan kokoisen hopealevyn löytäminen, josta puoli metriä korkea Kalevan malja pystyttiin tekemään. Kaksoiskappale on valmistettu sterling-hopeasta, joka sisältää enemmän hopeaa ja on materiaalina pehmeämpää kuin alkuperäisessä maljassa.

– Pehmeämpi materiaali edellytti paksumpaa levyä. Kaksoiskappale on tästä syystä painavampi kuin alkuperäinen, Haapamäki kertoo.

Olisi kiva päästä kärpäsenä kattoon 1900-luvun alkuun näkemään alkuperäisen maljan tekijä työssään

Tasan puoli metriä korkean maljan hahmottelu lähti liikkeelle jäätelötötterön muotoisesta kartiosta. Pitkän pystysauman juottaminen oli maljan valmistuksen kriittisin vaihe.

– Tämä oli työn kuumottavin vaihe. Hopeaseppänä joutuu hyvin harvoin tekemään näin pitkiä juotoksia. Tein valmisteluvaiheessa monta harjoitusversiota messingistä. Pääsauman juottaminen edellytti 750 asteen lämpötilaa. Koko esine kuumeni todella kuumaksi, koska hopea johtaa tehokkaasti lämpöä. Pienikin virhe tässä työvaiheessa olisi voinut pilata koko työn, Haapamäki sanoo.

Maljan alaosan ympärille kietoutuva seppele on tehty perinteisellä punsselipakotustekniikalla. Siinä kynää muistuttavilla metallisilla punsseleilla nakutellaan levyyn kuvioita. Hopealevyn nurjalle puolelle muodostuu punsseloinnin avulla kohokuvio.

– Punsselipakotuksesta johtuen alkuperäisen maljan ja kaksoiskappaleen seppelekuviosta erottuvat kahden eri hopeasepän käsialat. Olisi kiva päästä kärpäsenä kattoon 1900-luvun alkuun näkemään alkuperäisen maljan tekijä työssään. Seppeleen on luultavasti tehnyt pakotustekniikoihin erikoistunut mestari, Haapamäki toteaa.

Kalevan maljat – vasemmalla alkuperäinen, oikealla kaksoiskappale.

Kalevan maljan kylkeä koristaa seppeleitä pitelevä mieshahmo, sekä sanat ”Ruumiillinen ja taloudellinen hyvinvointi päämäärämme”.

– Mieshahmo ja vaakuna valmistettiin valamalla, aivan kuten alkuperäisessä maljassakin oli tehty. Apuna hyödynnettiin moderneja tekniikoita. Alkuperäinen Kalevan malja matkusti Kouvolaan, jossa hahmosta ja vaakunasta tehtiin 3D mallinnusta apuna käyttäen muotti hopeavalua varten. Teksti kaiverrettiin vaakunaan aivan viimeisenä perinteisin menetelmin, Haapamäki päättää.

Jätä kommentti