Taitaja2024: Ensimmäinen kisapäivä liennytti jännityksen ja toi varmuuden osaamisesta

Spread the love

Taitaja2024-kisojen ensimmäinen kilpailupäivä Kuopiossa käytiin aurinkoisissa tunnelmissa niin ulkosalla kuin sisätiloissa. Tiistain 21.5. koittaessa myös Savon ammattiopiston 22 finalistia aloittivat oman urakkansa.

– Joukkueemme lähti kisapäivään valmiina ja päättäväisenä. Kisajännitys karisee pois keskittymisen tieltä, sanoi joukkueenjohtaja Silja Salminen.

CNC-koneistuksen kisa-alueella oli odottava tunnelma heti aamutuimaan, kun lajivastaavat ottivat kilpailijat vastaan ja perehdyttivät tulevaan koitokseen. Savon ammattiopistoa edustava finalisti Mari Heiskasen ensimmäinen tehtävä liittyi CNC-jyrsintään, ja urakkana oli valmistaa teräksestä ankkuri. Tehtävässä kilpailijat hyödyntävät Mastercam2024 CAM -ohjelmistoa. Kilpailijoita ei passaa kesken suorituksen häiritä, mutta kerrottakoon että Marin tekeminen oli keskittynyttä ja varmaa.

Mari Heiskanen

Taitaja2024-kilpailuun on saapunut myös ennätysmäärä kansainvälisiä kilpailijoita, jotka valmistautuvat tuleviin kilpailuihin. CNC-koneistuksen puolelta löytyi Ranskaa edustava Sacha Greneche, jonka seuraava tähtäin on syksyllä 2024 Lyonissa pidettävät WorldSkills-kisat. Sachan mukana Suomeen matkusti ekspertti Xavier Escarabajal.

Sacha Greneche

– Taitaja2024 tarjoaa hienoa mahdollisuuden harjoitella taitoja. Täällä on upeat puitteet.

Ravintola- ja catering-puolella Eetu Karjalaisen ja Jerry Kankkusen kommunikaatio ja yhteistyö toimi, kun parivaljakko haastoi itsensä ja kilpakumppanit annoskorttitehtävässä. Kokki-laji kisataan parilajina, ja päivän tehtävänä oli suunnitella lautasella tarjottava vegaaninen falafel-annos. Eetun ja Jerryn liikkeissä oli ryhtiä, ja naapuripöytien edesottamuksia ei ollut tarpeen vilkuilla.

Jerry Kankkunen ja Eetu Karjalainen

Yleisöllä on mahdollisuus seurata suurinta osaa kisasuorituksista aivan lähietäisyydeltä. Ja jos katsojat eivät aivan liki pääsekään, ainakin muun maussa tuomarit ja lajivastaavat ovat aivan kosketusetäisyydellä. Kilpailijoiden on osattava sulkea pois huomiostaan ympärillä kuvaavat kamerat, ihmisten keskinäiset supinat ja muut häiriötekijät. Kokki-lajissa kisaava Winnovan parille Jemina Oravasaarelle ja Otto Tapiovaaralle paineistettu tilanne ei aiheuttanut tutinaa, sillä falafel-annosten esille laitto sujui jouhevasti.

Otto Tapiovaara ja Jemina Oravasaari

Vierailu kisapaikoilla oli selvä ratkaisu

Taitaja2024-kisoihin odotetaan kymmeniä tuhansia vierailijoita. Kuopio-hallin käytävillä ammatillista osaamista ihailivat Siilinjärveltä Kuopioon saapuneet Eila Laasonen ja Kari Kähkönen. Pariskunta oli juuri saapunut Kuopio-hallille Savilahden kampukselta, jossa he olivat päässeet seuraamaan leipurikondiittorien päivän tuotosten esille laittoa. Vierailu Taitaja2024-kisoissa oli heille selvää, ja tapahtuman valmistumista he olivat seuranneet muun muassa tiedostusvälineistä.

– Opiskelijat haluavat näyttää taitonsa ja valmistua ammattiin. Tällaiset kisat ovat tärkeitä tulevaisuuden kannalta, sanoi Kari.

Ammatillinen koulutus on molemmille heille ennestään jo tuttua. Lihanleikkaajana uran tehnyt Kari toimi työssään myös työpaikkaohjaajana opiskelijoille sekä vaikutti ammattitutkintotoimikunnassa. Eilalla on myös omakohtaista kokemusta opiskelusta Savon ammattiopistossa, sillä hän aloitti metallipuolen opinnot Toivalan kampuksella syksyllä 2008.

– Kävi niin, että opiskelimme Toivalassa yhtä aikaa lapsemme kanssa. Hän ei oikein pitänyt äidin ratkaisusta lähteä opiskelemaan samaan paikkaan. Ei aikonut tervehtiä koulun käytävillä vastaan tullessa, Eila nauroi.

Erityisen ilahtuneita he olivat perinteisen sukupuolen määrittämän ammattivalinnan murenemisesta: Esimerkiksi maalauksen ja tapetoinnin finalistit ovat suurelta osalta naisoletettuja. Saman huomion he olivat tehneet myös oman talonyhtiönsä huoltohommien yhteydessä.

Eila Laasonen ja Kari Kähkönen

Vastuullisuus on valttimme

Mitäs ammatillinen koulutus voi tehdä vihreän siirtymään vahvistamiseksi ja vauhdittamiseksi? Paljon! Taitaja2024-kilpailujen kyljessä järjestetty seminaari pureutui yritysten ja ammatillisen koulutuksen yhteistyöhön. Puhujana seminaarissa on muun muassa europarlamentaarikko Elsi Katainen.

– Vihreä siirtymä vaatii työvoimalta uutta osaamista ja uudenlaisia taitoja. Ammatillinen koulutus on vastannut tähän työelämän tarpeeseen, Katainen kiitteli.

Taitaja2024-tapahtumassa vastuullisuuden eri näkökulmat on otettu huomioon tapahtumajärjestelyissä. Vastuullisuutta on tarkasteltu ekologisista, sosiaalisista, kulttuurisista ja taloudellisista näkökulmista.

Tapahtuman teemat ovat virtuaalisuuden kehittäminen, työelämän vihreä siirtymä ja kestävyysmurros, vähähiilinen kiertotalous sekä yhteistyö alueen toimijoiden kanssa. Esimerkiksi kilpailutehtävien osana on vastuullisuuden tarkistuslista, joka huomioiden kilpailijoiden täytyy kiinnittää huomiota muun muassa energiatehokkuuteen. Lue lisää vastuullisuusteoista: http://savon-ammattiopisto.mail-epr.net/go/2368587-1363672-77788400

Taitaja2024-kisoissa tapahtuu koko ajan ja monessa paikassa yhtä aikaa. Nappaa Taitaja-somet seurantaasi ja pääset mukaan tunnelmaan ympäri tapahtumapaikkoja:

TikTok: http://savon-ammattiopisto.mail-epr.net/go/2368589-439405-77788400

Instagram: http://savon-ammattiopisto.mail-epr.net/go/2368588-623904-77788400

Teksti ja kuvat: Savon ammattiopisto

Jätä kommentti