Tulossa: Iloa – naivistit Varkaudessa-näyttely 2024

Spread the love

Mistä on kesä tehty ja mikä on Varkauden lumovoima? Yksi varma merkki kesästä on jokavuotinen valtakunnallinen naivistitaiteen näyttely, Iloa – naivistit Varkaudessa, Taidekeskus Väinölässä. Kesä tuo naivistit ja suuren joukon kävijöitä näyttelyyn ja Väinölä Areenan lukuisiin tapahtumiin. Ja tietysti Kalakukko-katujunan kyydissä tutustuen Varkauteen. Tämän kesän naivistinäyttely avataan lauantaina 25.5.

Taidekeskus Väinölästä seuraavaksi kommentit kahdelta naivistitaiteilijalta, jotka ovat jo useana kesänä olleet teoksillaan mukana näyttelyssä. Kikka Nyrén on ollut mukana alusta lähtien, vuodesta 2012.

”Kaikesta huomaa, että talosta ja pihapiiristä on huolehdittu perinteitä kunnioittaen. Liian harvoin vanha ja kaunis rakennus saa ansaitsemansa arvostuksen ja vaalinnan. Väinölän kaltainen kulttuurin kotitalo on onnellinen poikkeus. Timo ja Marja-Muusa ovat vaivojaan säästämättä vuosien ajan ahertaneet pitäen hyvin rakennetun talon loistavassa kunnossa, Talo on jokapäiväisessä käytössä, arjessa ja juhlissa. Ikkunat ovat kirkkaat, lautalattiat hohtavassa maalissa ja puhdistettu katto suojaa kauniin keltaisia ulkoseiniä. Kukkaistutukset ilahduttavat ja vehreät puut havisevat.

Väinölän henki on syntynyt pitkään jatkuneesta sinnikkäästä työstä kulttuurin ja ihmisten hyvinvoinnin hyväksi. Kun tulin Varkauteen naivistien ensimmäiseen kesänäyttelyyn vuonna 2012, tuntui kuin olisin ollut Väinölässä ennenkin: talo toivotti minutkin tervetulleeksi.”

Toinen, jo monena vuonna mukana ollut naivisti, Stig Jansson, kommentoi näin:

”Kun avaan oven Väinölään, menneen ajan rauha tulee vastaan. Tuntuu kuin joku laittaisi lämpimän käden olkapäälleni. Kiire katoaa. Väinölä on kuin syntynyt naivismia varten. Siellä aistii historian ja ihmiskohtalot. On arvokas kulttuuriteko, että kaksi ihmistä on ymmärtänyt ottaa tämän talon sielun talteen, tehden elämäntyönsä sen hyväksi. He arvostavat niitä perusarvoja, jotka ovat häviämässä digiajan vauhdissa.

Väinölä vahvistaa tunnetta, että naivismi kuvaa kypsyneen ihmisen ajatuksia. Naivistinäyttely saa koko perheen hymyilemään ja lapset haluavat piirtää samanhenkisesti kotonakin. Piirtämisestä voi syntyä luova harrastus, jossa on uuden taiteilijan alku.”

Äänihaastattelussa naivistinäyttelyn kuraattori, Suomen Naivistit ry:n puheenjohtaja Marja-Muusa Hämäläinen ja Taidekeskus Väinölän galleristi Timo Hämäläinen

Marja-Muusa ja Timo Hämäläinen 20.5.-24

Jätä kommentti