SPJL:n Sevander: Sisäinen turvallisuus ei ole turvassa säästöiltä

Spread the love

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL:n valtuuston puheenjohtaja Tomi Sevanderin mukaan sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon sektorit eivät ole turvassa valtiosektoriin kohdistuvilta sopeuttamistoimilta, vaikka maan hallitus onkin osoittanut ymmärrystä poliisin ja oikeudenhoidon haasteisiin.

Poliisin henkilöstöön ei tällä hetkellä kohdistu vähentämisvaatimuksia, mutta lupaukset poliisien määrän lisäämisestä eivät toteudu, kun palkkaus, työsuhteen ehdot ja työolot eivät ole kilpailukykyisiä. Valtion säästötoimet tulevat siis varmasti heijastumaan syksyllä alkaviin ves-neuvotteluihin, hän sanoo.

Sevander arvioi viimeaikaista kärjistynyttä keskustelua työmarkkinajärjestelmän muutoksista toteamalla, että paikallisen sopimisen laajentaminen voi olla kaunis ajatus, mutta voi muodostua vakavaksi ongelmaksi myös valtiosektorin henkilöstölle.

– Poliittisten lakkojen rajoittaminen on saanut julkisuudessa paljon huomiota, mutta SPJL:n jäsenten näkökulmasta merkittävämpi asia on paikallisen sopimisen laajentaminen myös valtiosektorille. Mitä sitten, kun työnantaja ei suostukaan nostamaan palkkoja tai haluaa heikentää työsuhteen ehtoja? EK epäilemättä haluaa ajaa työelämään muutoksia, joiden seurauksena laajan paikallisen sopimisen oloissa työntekijöiden tukena ei enää olisikaan vahvaa ammattiliittoa”, Sevander toteaa.

Edessä haastava työmarkkinasyksy

Samaan aikaan sisäisen turvallisuuden ja oikeushallinnon työpaikat kilpailevat muiden alojen kanssa parhaasta työvoimasta. Tämä kilpailu hävitään, ellei palkkaukseen, työoloihin ja jaksamiseen saada huomattavaa parannusta. Oikeusministeriön hallinnonalalla on jo pitkään nähty, että monille nuorille ala on kilpailukyvyttömän palkan takia vain läpikulkupaikka.

– Jos valtiosektorin sopeuttamistoimet johtavat siihen, että poliisiin ja oikeushallintoon ei saada riittävästi uutta henkilöstöä, ikääntyvän henkilöstön jaksaminen ja työhyvinvointi joutuvat entistäkin kovemmalle koetukselle. Puheet työhyvinvoinnista eivät auta, kun toimenpiteet puuttuvat. Todellisuudessa on välttämätöntä keskustella myös eläkeiästä: esimerkiksi poliisissa ei yksinkertaisesti riitä tehtäviä ikääntyneille, vuosikymmenten vuorotyön rasittamille ammattilaisille, Sevander toteaa.

SPJL:n Rovaniemellä 15.–16.5. kokoontuva valtuusto valmistautuu myrskyiseen työmarkkinasyksyyn. Poliisin, Hätäkeskuslaitoksen Suojelupoliisin ja oikeushallinnon ammattien veto- ja pitovoima ja siten koko sisäinen turvallisuus ja oikeusvaltion toimivuus edellyttävät, että näiden alojen palkkaus ja työolot ovat riittävän hyvät – valtion senhetkisestä taloustilanteesta riippumatta.

Jätä kommentti