Varkaudessa vietetään Mental Health Art Weekia

Spread the love

Varkaudessa pääsee osaksi valtakunnallista teemaviikkoa, joka juhlistaa taiteen ja mielenterveyden yhteyttä. Hyvän mielen tapahtumaviikko järjestetään 20.5.–26.5.

MHAW-tapahtumaviikko tuo Varkauteen kaikille avoimia ja maksuttomia hyvän mielen hetkiä ja kohtaamisia kulttuurin ja taiteen parissa. Tavoitteena on vahvistaa osallistujien mielen hyvinvointia ja tietoisuutta taiteen hyvinvointivaikutuksista sekä rohkaista keskustelua mielenterveydestä ja sen merkityksestä. Alun perin skotlantilaiseen ideaan perustuvaa tapahtumaviikkoa on järjestetty Suomessa vuodesta 2014 lähtien. Valtakunnallista teemaviikkoa koordinoi Mieli ry.

Tapahtumaviikon sisällöstä olivat mediatilaisuudessa kertomassa (kuvassa oikealta): Terhi Siippainen, Johanna Aho, Janne Juutilainen, Anna Vepsä, Kati Rytilahti, Marketta Kosunen, Anna-Mari Ahonen, Sari Järn, Ritva Parviainen ja Riitta Pasanen.

Hyvinvointia taiteesta ja kulttuurista Eri puolilla Suomea järjestettävillä Mental Health Art Weekin kulttuuri- ja taidetapahtumilla halutaan vahvistaa eri ikäisten mielen hyvinvointia. Monipuolinen tutkimusnäyttö osoittaa, että taide- ja kulttuuriosallistuminen vahvistaa hyvinvointia ja mielenterveyttä eri tavoin. Taiteeseen ja kulttuuriin osallistuminen yhdistyy hyvään koettuun terveyteen sekä pidempään eliniänodotteeseen. Se parantaa mielialaa sekä ehkäisee tai vähentää ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta, tukee pärjäämistä arjessa ja vahvistaa sosiaalista osallistumista.

Taide- ja kulttuuriosallistuminen vahvistaa myös itsetuntemusta, itsetuntoa ja itseluottamusta ja auttaa muuttamaan itseen liittyviä negatiivisia tai toimintaa rajoittavia käsityksiä. Taide ja kulttuuri tarjoavat mahdollisuuden korjaaviin ja vahvistaviin kokemuksiin, ja niiden harrastaminen vahvistaa sopeutumiskykyä eli resilienssiä.

Teemana yhteys

Vuoden tapahtumateema ”yhteys” näkyy ja kuuluu Varkauden MHAW-viikolla. Tapahtumissa nostetaan esiin yhteys luontoon, omaan itseen, toisiin ihmisiin, kulttuuriin ja taiteisiin. Viikon jokaiselle päivälle on tarjolla mielenkiintoista, maksutonta hyvän mielen ohjelmaa, joka korostaa taiteen ja mielenterveyden yhteyttä.

Tapahtuman etkoja vietetään jo sunnuntaina 19.5. Vt23 Jatsiorkesterin ja Hönkäys-leiriorkesterin kanssa. Viikon ohjelmassa on erilaisia taidenäyttelyiden avajaistapahtumia, runoutta monissa muodoissa, Vauvojen Värikylpyä, Metsäsukellusta sekä Soisalo-opiston kevätkonserttia höystettynä kulttuurihyvinvoinnin tietoiskuilla. Varkauden museokeskus Konstin MHAW-päivässä puolestaan yhdistyy taide ja kierrätys.

Kuva viime vuoden Hyvänmielenosoituksen kulkueesta – aurinko helli ja oli lämmintä.

Varkaudessa viikon päätapahtuma on Hyvänmielenosoitus-tapahtuma, joka järjestetään torstaina 23.5. Hyvänmielenosoitus alkaa kaikille avoimena kulkueena Laivanrakentajapatsaalta, josta kulkue siirtyy Taulumäen torille musiikin, kuvataiteen ja sanataiteen siivittämän toriohjelman pariin. Menossa ovat mukana muun muassa Varkauden Teatteri, Varkauden Laulu ja Vt23 Jatsiorkesteri. Torilla kuullaan myös Varkauden MHAW-tapahtuman suojelijan, näyttelijä Mari Perankosken tervehdys.

Tapahtuman järjestävät Varkauden kaupunki, Savon Mielenterveysomaiset FinFami ry ja Pohjois-Savon hyvinvointialue yhteistyössä lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Yhteys-teema korostuu myös tapahtuman toimijoiden verkostossa, jossa yhteyksiä on luotu ja vahvistettu yli toimialojen.

MHAW-tapahtumaviikon ohjelma on julkaistu osoitteessa: www.varkaus.fi/mhaw

Äänihaastattelussa psykiatrinen sairaanhoitaja, taideterapeutti Riitta Pasanen

Riitta Pasanen 7.5.-24

Jätä kommentti