Let´s mennään! Kyllä todellakin, Varkauden Teatterin kevään näytäntökauden toisessa ensi-illassa, koko perheen näytelmässä Kaislikossa suhisee, saatiin kokea vauhtia, leikkiä, naurua, iloa ja vapautumista nykypäivän melskeistä, informaatiotulvasta, kiireistä ja huolista. Ja sitten välillä pysähdyttiin pohdiskelemaan. Teatteri on sellainen paikka, joka tämän mahdollistaa – teatteri on turvallinen, yhteisöllinen paikka kokea erilaisia tunteita ja kohdata toinen toisiamme kasvotusten.
Yli 100-vuotiaan alkuperäisteoksen, Kenneth Grahamen kirjoittaman klassikon, satuseikkailun Kaislikossa suhisee, on sovittanut Kati Kaartinen, tuomalla klassikon lähemmäksi tätä päivää ja kieltä. Varkauden Teatterin tuotannossa vierailevana ohjaajana on pieksämäkeläislähtöinen Janne Jämsä.
Eläinhahmot ovat keskiössä näyttämöllä, mutta ei klassisina eläinhahmoina vaan tietyllä tavalla inhimillisinä olentoina, ihmisinä, joilla on eläimelliset nimet. Ja hahmot ovat luonteenpiirteiltään, ominaisuuksiltaan ja käyttäytymistavoiltaan hyvin erilaisia – kuten me ihmisetkin olemme. Ja siinähän se rikkaus piileekin.
Näytelmän parikymmentähenkinen työryhmä on toteuttanut ehjän kokonaisuuden. Monia mielenkiintoisia yksityiskohtia oli ideoitu mukaan – esimerkiksi tandempyöräily.
Konna (Marja Sundgrén) on todella vauhdikas, impulsiivinen, menevä ja innostuva tyyppi, jonka vauhti ei oikein meinaa hyytyä. Konna menee vauhdilla jokaiseen paikkaan ja tilanteeseen – ”painaa menemään”. Myyrä (Pietari Pentikäinen) on sellainen ”ujopiimä”, joka putkahtaa maanpinnalle kokemaan itsenäistä elämää. Seikkailun tarinaa ovat näiden kahden hahmon lisäksi kertomassa kokenut ja viisas Mäyrä (Jukka-Pekka Löhönen), kirjoja rakastava Vesirotta (Saara Saastamoinen), ruuhkavuosiaan viettävä Saukko (Ville-Veikko Valtanen), jolla yhtenä roolihahmona on myös Käätä. Skootterikauppias Kettunen, Ani Maalinen ja Närppä ovat Pekka Johanssonin roolihahmoina, vanginvartijoina näytelmässä ovat Jussi Immonen ja Petteri Ryytty.
Lavastuksen on tehnyt Mirja Ryytty, ideoiden näyttämökuvan satumaiseksi myös mittasuhteiltaan, käyttäen hyväkseen paljolti kierrätysteemaa, omasta talosta löytyviä materiaaleja. Näyttämötila asettaa omat haasteensa lavastukselle – ihmetellä täytyykin, kuinka sulavasti tila pystyttiin hyödyntämään näyttelijätyön osalta, vaikka lavastus on kohtuullisen runsas, mutta se on ilmava. Mirja Ryytty on myös valmistanut tarpeiston yhdessä Misa Turusen kanssa.
Skootterinostotilanne käynnissä – Marja Sundgrén ja Pekka Johansson (Kuva: Petteri Aartolahti)
Katsojakokemukseen lavastuksen värimaailmaan lisää tunnelmaa ja visuaalista ilmettä on luonut Marko Etelärinne valoillaan, äänet ovat Jussi Heiskasen käsialaa, lavastuksen ovat valmistaneet Sami Härkönen ja Jani Jeulonen. Näytelmän väriloistoinen ja yksityiskohtia sisältävä puvustus on Emmi Laitisen, jonka kavereina pukujenvalmistuksessa ovat työskennelleet Sari Kirjavainen ja Sari Vepsä. Kampaukset ja maskit ovat Miia Immosen, pukijana ja pukuhuoltajana näytelmässä toimii Tiina Ruutiainen, näyttämötyöntekijänä ja tarpeistonhoitajana Jussi Immonen, näyttämöavustajana Petteri Ryytty, järjestäjänä Ville-Veikko Valtanen. Näytelmän valokuvat ja trailerin on valmistanut Petteri Aartolahti, käsiohjelma ja banderolli ovat Sari Kaurolan käsialaa. Tuotannon toteuttaminen katsojille nähtäväksi on nimenomaan tiimityötä, jossa soi yhteinen sävel.
Kaislikossa suhisee -näytelmä on kasvutarina, jossa on paljon tasoja. Sopiva rohkeus ja uteliaisuus katsoa edessä oleviin mahdollisuuksiin ja toteuttaa unelmiaan, ystävyyden voima ja viesti, että tarvitsemme toinen toisiamme. Yhdessä olemme enemmän – se omaan napaan tuijottaminen ei ole se paras vaihtoehto – toinen toistaan auttaminen on palkitsevaa. Hankalistakin paikoista pääsee ylitse – on olemassa toivoa ja lohtua. Ja ajan ollessa kypsä, omat siivet kantavat. Ja että jokainen voisi olla juuri sellainen kuin on ja voisi toteuttaa itseään kiinnostavia asioita.
Koko perheen näytelmänä Kaislikossa suhisee on haasteellinen tehtävä – esityksen täytyy olla riittävän kiinnostava sekä lapsille että aikuisille. Varkauden Teatterin tuotannossa haaste on otettu vastaan mallikelpoisesti. On tuotettu hauska ja samalla puhutteleva esitys.
Takaa-ajo meneillään – Jussi Immonen, Pekka Johansson, Petteri Ryytty ja Marja Sundgrén. (Kuva: Petteri Aartolahti)
Ja sinänsä kiitoksenarvoinen hatunnosto teatterin ohjelmistonsuunnittelulle, jossa on otettu esitettäväksi koko perheen näytelmä. Lipputulot eivät muodosta valtavaa eurovirtaa kassaan, mutta koko perheen näytelmä toteutetaan samalla ammattitaidolla ja panostuksilla kuin muutkin tuotannot teatterin ohjelmistossa. Kyseessä on arvovalinta ja kulttuuriteko – että tehdään näinäkin aikoina laadukasta ammattiteatteria koko perheelle. Viestinä rahoittajien suuntaan, jotta kulttuuriasiat säästyisivät leikkauksilta ja teatteri pystyisi elämään voimissaan, tehden tärkeää työtään.
Kun saadaan lapsia teatterin katsomoon, heistä toivottavasti tulee myös jatkossa teatterissa kävijöitä ja vaikkapa teatteritaiteentekijöitä. Kaislikossa suhisee -näytelmän ikäsuositus on yli 5-vuotiaille, mutta jokainen perhekunta omalta osaltaan tietää mahdollisuudet olla kokemassa lasten kanssa vajaa parituntinen väliaikoineen tarinankerrontaa. Ja kyllä näytelmän rikas teksti ja tapahtumaketjut kiinnostanevat myös nuoria alakoulun ylempiin luokkiin saakka, kenties yläkoululaisiakin. Sopivaa katsottavaa ja kokemista siis koululuokille teatterivierailun välityksellä.
Teatterissa näytelmä elää katsojien silmien edessä reaaliajassa. Näytelmän mediatilaisuudessa, reilu viikko ennen ensi-iltaa, Varkauden Teatterin näyttelijäkunta ”ihan aikuisesti oikeasti” välitti viestiä, että miten kivaa on ollut tehdä näytelmää, leikkien työajalla. Ja todettiin myös se, että loppujen lopuksi kaikissa meissä elää pikkulapsi, joka haluaa joskus leikkiä ja saada iloa. Jos ei ole leikkiä, luovuus katoaa.
Hyväntahtoinen nauraminen on terveellistä, tarttuvaa ja terapeuttista – sen sai ukki-ikäinenkin ilolla kokea, sukeltamalla sekaan kaislikon suhinaan. Kaislikossa suhisee on hyvän mielen tarina, kiinnostava ja viihdyttävä, harmittoman hauska ja virkistävä tuulahdus Varkauden Teatterin ilmaisuvoimasta.
Perin ilahduttavaa oli, että Varkauden Teatterin katsomo täyttyi ensi-illassa. Kaislikossa suhisee-näytelmä jatkaa teatterin ohjelmistossa syysnäytäntökaudella.
Vesa Moilanen