Kirjoittamista ja maailmanparannushankkeita Varkauden kirjastossa

Spread the love

Tietokirjailijat Outi ja Rauno Lauhakangas keskustelevat ja kertovat omista julkaisukokemuksistaan teemalla ”Yhdessä ja erikseen” Varkauden kirjaston ja Kirja-Varkauden kirjallisuusillassa torstaina 11.4. klo 17 kirjaston auditoriossa.  Kahvia tarjolla Soisalo-opiston kuvataiteilijoiden ja keraamikkojen kevätnäyttelyn äärellä klo 16.15 alkaen.

VTT Outi Lauhakangas on Varkaudessa syntynyt ja Helsingissä kasvanut tietokirjailija ja
sananlaskujen tutkija. Hän on eläkkeellä, mutta katselee ja kuuntelee maailmaa edelleen kynä kädessään. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa filosofiaa, psykologiaa ja sosiaalipsykologiaa. Kiinnostus suomen kieleen ja mahdollisuus jatkaa kansanrunoudentutkija isältään akateemikko Matti Kuuselta perittyjä sananlaskuhankkeita vei Lauhakankaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistolähteille.

Syntyi digitaalinen kansainvälisten sananlaskujen tietokanta ja typologia. Irrallisten lausahdusten, ”sananpaukahrusten” ja ”viännösten” järjestely ja vertailu ei pitkän päälle enää riittänyt.
Heräsi kysymys: Miksi näitä edelleen viljellään? Siitä syntyi sosiaalipsykologiaa ja folkloristiikka yhdistävä väitöskirja Puheesta ihminen tunnetaan. Kansantajuisia tietokirjoja Outi on kirjoittanut jo tätä ennen ja tämän jälkeen mm. Parempi pyy: sananparsiopas ja Svengaa kuin hirvi: sanontojen kootut selitykset sekä toimittanut vaikkapa kirjat Eläin ihmisen mielenmaisemassa ja Kansalaistottelemattomuudesta.

Outi Lauhakangas piti mieluisimpana pestinään kulttuurilehti Hiidenkiven päätoimittajuutta.
Halu, tahto ja tunne, että osaa kirjoittaa johtaa tietokirjallisuuteen ja tekstien toimitustyöhön. Outi ja Rauno Lauhakankaan yhteiselämään on tällaista toimittamista kuulunut.

Hiukkasfyysikko Rauno Lauhakangas on Outin puoliso, joka on käynnistänyt valaiden suojeluhankkeita ja tehnyt tunnetuksi muinaista kalliotaidetta Suomessa ja lähialueilla. Raunon työ laboratorioinsinöörinä vei Sveitsin CERNiin Euroopan hiukkastutkimuskeskukseen. Sieltä käsin syntyi 80-luvun alussa ensimmäinen yhteinen juttu Helsingin Sanomien ns. Alakertaan, jossa Rauno käytti kaiken tietämyksensä risteilyohjuksista ja Outi muokkasi kieltä.

Syntyjen syvien penkominen ja ideoiden yhdistely alkuräjähdyksestä muinaisten kalliopiirrosten ja niissä esiintyvien valaiden kuvien kautta valaiden suojeluun on ollut fyysikko Lauhakankaalle mahdollista. Kansainvälisiä yhteyksiä solmittiin.

Kirja-Varkauden tilaisuudessa Lauhakankaat esiintyvät ensimmäistä kertaa yhdessä ja kertovat muun muassa, kuinka kirjoitettiin valaiden äänimaailmaa luotaava teksti artikkelikokoelmaan Eläin ihmisen mielenmaisemassa.

Kirsti Lumiala

 

Jätä kommentti