Kaksi kolmesta kokee pyöräilyn autoliikenteen seassa vaaralliseksi

Spread the love

Kaksi kolmasosaa suomalaisista ajattelee, että pyöräily tuntuu autoliikenteen seassa joskus niin vaaralliselta, että pyöräilijän on siirryttävä ajamaan jalkakäytävälle. Liikenneturva kehottaa toisten huomioimiseen liikenteessä ja kannustaa sääntöjen kertaukseen.

Kevään korvilla fillareita kaivavat talviteloiltaan nekin, jotka eivät talvisin uskalla tai halua ajaa pyörällä. Pyöräteitä tai -kaistoja ei ole joka kolkassa, jolloin pyöräilijän on ajettava muun ajoneuvoliikenteen joukossa ajoradalla.

Pyöräilijöiden huomioimisessa parannettavaa

Liikenneturva kysyi keväällä 2023 suomalaisilta mielipiteitä pyöräilyn turvallisuudesta. Noin joka kolmas vastaaja koki, että autoilijat eivät huomioi ajoradalla pyöräilevien turvallisuutta. Ne, jotka pyöräilevät, ovat useammin tätä mieltä.

– Ajoradalla ajavien on huomioitava toiset ajoneuvot, olipa kyseessä moottoriajoneuvo tai polkupyörä. Kyselystä nousi hyvin esiin, että pyöräilijöiden huomioimisessa on parantamisen varaa. Ohituksessa pyöräilijän turvallisuutta voi lisätä pitämällä kunnollista turvaväliä ja maltillista ajonopeutta, vakuuttaa Liikenneturvan suunnittelija Leena Piippa.

Saako aikuinen ajaa jalkakäytävällä?

Kaksi kolmasosaa suomalaisista kertoi, että pyöräily tuntuu autoliikenteen seassa joskus niin vaaralliselta, että pyöräilijän on siirryttävä ajamaan jalkakäytävälle.

– Vaikka ajoradan liikenne tuntuisi vaaralliselta, aikuinen ei saa pyöräillä jalkakäytävällä, vaan hänen on talutettava ajokkiaan. Jalkakäytävällä saa ajaa vain alle 12-vuotias lapsi, eikä hänkään saa aiheuttaa huomattavaa haittaa kävelijöille, Piippa linjaa.

Tieliikennelain mukaan pyörätietä on käytettävä, jos sellainen on pyöräilijän kulkusuunnassa. Jos pyörätietä tai -kaistaa ei ole, pyörällä ajetaan ajoradan oikeanpuoleisella pientareella tai ajoradan oikeassa reunassa. Ajoradalla pyöräilijää koskevat samat säännöt kuin muitakin kuljettajia.

Pyöräilijän muistilista:

 • Kertaa liikennesäännöt: missä saan ajaa, kuka väistää risteys- ja tienylitystilanteissa?
 • Tarkista pyörän ja varusteiden kunto.
 • Ennakoi: ota muut liikkujat huomioon ja sovita oma toiminta liikennetilanteeseen.
 • Muista pakolliset varusteet: Toimivat jarrut, heijastimet eteen, taakse ja sivuille, äänimerkinantolaite, sekä etu- ja takavalot olosuhteiden vaatiessa.
 • Pidä kypärää päässä.

Autoilijan muistilista:

 • Kertaa liikennesäännöt. Muista, että polkupyöräkin on ajoneuvo.
 • Noudata nopeusrajoituksia.
 • Aja ennakoiden ja ota muut huomioon: Liikenteessä on keväisin myös uusia pyöräilijöitä.
 • Jätä turvallinen tila pyöräilijälle erityisesti ohitustilanteissa.
 • Käännä päätäsi tehokkaasti risteyksissä. Ole valppaana.
 • Muista: peltikuori suojaa sinua, mutta ei pyöräilijää.

 

Jätä kommentti