Erittäin vaativan sairaalakuntouksen osasto aloittaa toimintansa Kuopion Yliopistollisessa Sairaalassa

Spread the love

Pohjois-Savon hyvinvointialueella kevään 2024 aikana aloittaa toimintansa erittäin vaativan sairaalakuntouksen osasto (EVASKU), joka toimii Kuopion Yliopistollisen sairaalan (KYS) tiloissa. Osaston perustamista KYSiin on valmisteltu vuodesta 2010 saakka.

Toiminnassa on kyse vaikeasti sairastuneen tai vammautuneen neurologisen potilaan intensiivisestä ja moniammatillisesta kuntoutuksesta. Suurin osa sairaalakuntoutusta tarvitsevista potilaista on saanut äkillisen aivovaurion aivoverenkiertohäiriön tai aivovamman seurauksena. Tavoitteena on, että akuuttivaiheen sairaalahoito ja kuntoutus muodostavat saumattoman kokonaisuuden.

Tarvetta sairaalakuntoutukseen on useilla eri erikoisaloilla, joista neurologinen kuntoutus on priorisoitu uudessa toiminnassa. Äkillisen aivovaurion jälkeen potilaat hyötyvät mahdollisimman varhaisessa vaiheessa aloitetusta kuntoutuksesta.

Aiemmin KYSin Neurokeskuksessa hoidetut potilaat on siirretty jatkohoitoon yksityisille palveluntuottajille. Tämän vuoksi kuntoutettavat potilaat on voitu siirtää eteenpäin vasta akuuttivaiheen sairaalahoidon päätyttyä. Uusi osasto mahdollistaa siis nopeamman potilaan kuntoutuksen, koska potilasta ei jouduta siirtämään eikä jouduta odottamaan sairaalahoidon tarpeen päättymistä ja kuntoutuspaikan vapautumista toisesta laitoksesta.

Osasto aloittaa kahdeksalla sairaansijalla

Nyt perustettava osasto on 16-paikkainen ja tämän vuoden kuluessa näistä kahdeksan sairaansijaa otetaan käyttöön. Vuoteen 2026 mennessä kaikki 16 sairaansijaa on otettu suunnitelmien mukaan käyttöön.

KYSin rakennusprojektit ovat mahdollistaneet uuden osaston suunnittelun ja tilaratkaisut. Tällä hetkellä tilat ja laitteet odottavat osaston käynnistämistä ja henkilökuntaa rekrytoidaan parhaillaan. Toiminnan aloittaminen edellyttää laaja-alaista kuntoutusosaamista ja resursseja, mukaan lukien tilat, laitteet ja henkilökunnan.

Osaston käyttöön on hankittu moderni kokonaisuus kuntoutuslaitteita sisältäen pystyasennon ja kävelyn kuntoutuslaitteet sekä yläraajan ja kognitiivisen kuntouksen tarpeisiin kehitettyjä laitteita. Laitteet mahdollistavat intensiivisemmän harjoittelun fysioterapeutin tai toimintaterapeutin ohjauksessa. Osa laitteista on myös sellaisia, joilla kuntoutujat voivat harjoitella itsenäisesti tai vaikka läheisen kanssa yhdessä varsinaisten terapia-aikojen ulkopuolella.

Uusi osasto on merkittävä edistysaskel potilaiden kuntoutuksessa ja hyvinvoinnissa. EVASKU tarjoaa huippuluokan kuntoutusta alueellamme.

Jätä kommentti