Nuorten urheiluun ja liikuntaan monipuolisuutta

Spread the love

Perinteitä noudattaen Varkauden Urheiluseurat ry järjesti kiitosjuhlan varkautelaisen urheilun ja liikunnan laaja-alaisen yhteistyön käynnistymisen vuosipäivän merkeissä torstaina 14.3. Pääpainona oli toimijoiden palkitsemisessa, kiittämisessä ja ansiomerkkisateessa. Juhlan uutta antia oli seitsemän lentismestarin ”paitalakanan” julkistaminen. Lakana valmistui jo koronapandemian käynnistymisen alkuvaiheessa.

Varkauden Urheiluseurat ry:n puheenjohtaja Hannu Kiminkisen mukaan ”paitalakanan” julkistaminen on siirtynyt myös siksi, että Varkauden kaupungin päättäjät ja Savo Volleyn seurajohtajat eivät ole kohdanneet toisiaan. Julkistaminen on siirtynyt myös Savo Volleyn varkautelaisen ”kotipelin” puutteen vuoksi.

Perinteistä juhlan antia oli luonnollisesti myös Varkauden Urheilun ja Liikunnan Kunniagalleriaan nimettyjen julkistaminen ja kukittaminen sekä Varkauden Urheiluseurat ry:n palkitsemissääntöihin pohjautuen urheilijoiden ja seuratoimijoiden palkitseminen. Lisäksi tämän vuoden kiitosjuhlassa framille nostettiin palloilulajien tuomaritoimintoihin osallistuneita.

Puheenjohtaja Kiminkisen viesti kuulijoilleen oli se, että selkään puukotusten asemasta kiitetään ja kumarretaan.

– Toisten kunnioittaminen vahvistaa pomminvarmasti myös omia toimintoja. Seuratoiminnoissa kannattanee kunnioittaa myös historiaa ja takavuosien toimijoita – on sitä ennekin osattu toimia, hän korosti.

Varkauden Urheiluseurat ry -palvelujärjestön puheenjohtaja Hannu Kiminkinen.

Useiden lajien hyöty

Lasten ja nuorten liikuntatoimintojen monipuolisen harrastamisen valotti puheessaan Pohjois-Savon Liikunta ry:n uusi puheenjohtaja Jaakko Kuronen. Hän aloitti omakohtaisista kokemuksistaan ja mahdollisuksistaan harrastaa lapsena useita eri urheilulajeja Joroisten Urheilijoissa, Joroisten Jyskeessä, Puurtilan Kisa-Pojissa sekä Varkauden Uimareissa.

– Edellä mainittujen lisäksi olin talvella luistimet jalassa kaukalolla aina kun aikaa siihen riitti. Nuoruudessa lajivalikoimaa täydensi salibandy, jota pelasin suurimman osan peleistä joroislaisessa Huutokoski IF:ssä. Aikuisiällä seuroina on ollut myös Savonlinnalainen Top Team, Varkauden Tarmo sekä Joroisten Urheilijat. Tällä hetkellä golfseurani on Joroisten Kartanogolf, hän kertoi ja totesi, että lapsena ei tule ajatelleeksi useiden lajien harrastamisen hyödyistä.

Kurosen mukaan liikuntaa ja pelejä rakastava lapsi menee mukaan lähes kaikkeen mikä hänelle mahdollistetaan.

– Myöhemmin ymmärryksen lisäännyttyä olen huomannut mikä hyöty useiden lajien harrastamisesta on ollut. Uusien asioiden omaksuminen on nopeaa, koska keholle on tuotettu hyvin monipuolisia ärsykkeitä ja koordinaatio on kehittynyt monipuoliseen liikkumiseen. Aikuisiällä aloitetut harrastukset, lentopallo, frisbeegolf sekä pickleball ovat kaikki tulleet omaksuttua kohtuullisen nopeasti, vaikka lapsena ja nuorena kahteen jälkimmäiseen ei ole ollut minkäänlaista tarttumapintaa.

– Itse olen siis esimerkki monipuolisen liikunnan harrastamisesta aktiiviliikkujana, en huippu-urheilijana. Pelkkä innostus ja pelaaminen ei tee huippu-urheilijaa, se kova työ ja monipuolinen fysiikkaharjoittelu jäi tekemättä ja niin ollen myös taso jäi korkeimmillaan kansalliselle 1-sarjatasolle.

Monipuolisen liikunnan hyötyjä on tutkittu monelta eri kannalta. Kurosen mielestä kiistatta tutkimustulokset ovat osoittaneet, että eri lajien harrastaminen lapsena ja nuorena tukee myös mahdollista tulevaa huippu-urheilun uraa.

– Liian varhainen erikoistumien johonkin lajiin voi estää huipulle pääsemisen kokonaan. Esimerkiksi NHL- ja NBA -tähtiä fysiikkavalmentanut Marko Yrjövuori on ollut huolissaan, että lajikulttuureissa harjoitellaan jopa liikaa lajia, jolloin laatu kärsii. Valitettavan usein unohdetaan lajia tukevat harjoitteet ja näin ollen lasten ja nuorten urheilusta tulee liian yksipuolista. Kimi Räikkönen kertoo olleensa veljensä kanssa koko ajan liikkeessä. He leikkivät, pelasivat ja sähläsivät. Hän harrasti ainakin jalkapalloa, jääkiekkoa ja yleisurheilua. Jari Litmasen lapsuuden lajikirjosta löytyy yleisurheilua, jalkapalloa, jääkiekkoa, koripalloa, lentopalloa ja pesäpalloa. Kalle Palander pelasi laskettelun ja tenniksen lisäksi jalkapalloa. Esimerkkejä voisi jatkaa loputtomiin.

Seurat, yhdistykset, terveys, hyvinvointi

Puheessaan Kuronen totesi, että liikuntafysiologian dosentti Eero Haapala Jyväskylän yliopistosta on tutkinut myös elintapojen sekä fyysisen kunnon merkitystä lasten ja nuorten terveyteen ja hyvinvointiin.

– Tutkimukset osoittavat myös sen, että mitä taitavampi ekaluokkalainen on motorisesti sen paremmin hän pärjää koulussa. Lukutaidon omaksuminen, matemaattinen osaaminen ja päättelykyky ovat parempia motorisesti taitavalla lapsella. Motoriset taidot ovat tietynlaisia rakennuspalikoita koko elämälle.

– Ihmisen motoriset taidot alkavat kehittyä automaattisesti syntymästä lähtien, mutta tarvitaan monipuolista liikettä ja harjoitusta, että ne kehittyvät kunnolla. Pienen lapsen liikuntamäärän tulisi olla vähintään kolme tuntia päivässä ja kouluikäistenkin osalta vielä ainakin tunti päivässä. Motoriset taidot aktivoivat samoja aivoalueita, joita tarvitaan oppimisessa. Esimerkiksi keskittymiskyky ja tarkkaavaisuus kohentuvat motoristen taitojen kehittyessä.

Pohjois-Savon Liikunta ry:n puheenjohtaja Jaakko Kuronen kertoi, että hänen oma  lapsi on pelannut aktiivisesti kahta talvilajia kolmessa eri seurassa.

– Joroisten Urheilijoiden lentopallon, Varkauden Tarmon salibandyn sekä Kuopion Welhojen salibandyn seurayhteistyö toimi erinomaisesti eikä mikään taho vaatinut yksipuolista omistautumista. Kannustankin kaikkia seutukunnan urheiluseuroja tekemään lapsi- ja nuorisolähtöistä yhteistyötä ja muistamaan, että yksilön monipuolinen kehittäminen menee aina seuran edun edelle. Seuratyötähän tehdään nimenomaan lapsille, nuorille ja harrastajille.

Puheensa päätteeksi Kuronen kiitti kaikkia seuratoimijoita ja totesi, että yhdistykset kantavat yhteiskuntamme suurinta taakkaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja tekevät sen pääasiassa talkoovoimin.

– Tarvitsemme entistä enemmän toisiamme ja tarvitsemme seuroja ja yhdistyksiä, jotta suomalainen yhteiskunta jaksaa jatkossa entistä paremmin. Mahdollistetaan lasten, nuorten ja myös aikuisten monipuolinen liikunta ja jaksetaan edelleenkin kannustaa ihmisiä liikkeelle.

Jätä kommentti