Kevään ooppera- ja balettisarja alkaa Maximissa

Spread the love

Varkauden elokuvateatteri Maximissa nähdään kevään 2024 aikana neljä hienoa taide-elämystä. Tallenteina Euroopan oopperataloista valkokankaalle saapuu kolme oopperaa sekä yksi baletti. Kustakin elämyksestä saadaan nauttia kahdesti; tiistaina illalla ja keskiviikkona päivällä. Kaikki oopperat on tekstitetty suomeksi.

Sarja alkaa tiistaina 30. tammikuuta oopperalla La Périchole. Jacques Offenbachin ooppera pohjautuu perulaisen näyttelijän ja kurtisaanin Camila Péricholen elämään. Pariisilaisen Théâtre des Champs-Elysées’n esittämä teos kertoo kahdesta köyhästä katuesiintyjästä, joilla ei ole varaa edes avioliittolupaan, ja rikkaasta rehentelijästä, joka tahtoisi La Péricholen rakastajattarekseen.
Rooleissa nähdään mm. Marina Viotti, Stanislas de Barbeyrac, Laurent Naouri, Rodolphe Briand ja Lionel Lhote.

Tuttu La Bohème nähdään nyt kiehtovan oopperaelokuvan muodossa, Teatro dell’Opera di Roman toteuttamana. Giacomo Puccinin säveltämä klassikkotarina kertoo rakkauden ylä- ja alamäistä, ikuisesta onnesta ja katkerasta menetyksestä. Joukko ystävyksiä elää köyhyydessä talvisen Pariisin maisemassa, ja yksi heistä rakastuu palavasti uuteen naapuriin. Perhe ja olosuhteet tulevat kuitenkin heidän yhteisen onnensa eteen, ja elämä ei aina anna hyville ihmisille sitä mitä he niin kovin ansaitsisivat. Rooleissa nähdään mm. Jonathan Tetelman, Federica Lombardi, Valentina Nafornita ja Davide Luciano.

Puccinia kuullaan myös oopperassa Turandot. Siinä kauneudestaan tunnettu ja jumaloitu prinsessa Turandot asettaa kosijoilleen haasteen. Hänen kättään – ja valtaistuinta – tavoittelevan prinssin on vastattava oikein kolmeen arvoitukseen. Tähän saakka kaikki toiveikkaat yrittäjät ovat hävinneet haasteen, ja menettäneet sen seurauksena henkensä, kunnes tulee nuoren Calafin vuoro. Opéra de Paris’n tuotantoa olevan oopperan rooleissa ovat mm. Iréne Theorin, Carlo Bosi, Mika Kares, Brian Jagde ja Ermonela Jaho.

Kevätkauden sarjan kruunaa huhtikuussa Teatro dell’Opera di Roman toteuttama Giselle-baletti. Adolphe-Charles Adamin sävelien tahtiin tanssittavan traagisen, mutta romanttisen rakkaustarinan koreografian on luonut legendaarinen, jo edesmennyt Carla Fracci.

Ooppera La Périchole (Théâtre des Champs-Elysées)
ti 30.1.2024 klo 18.30
ke 31.1.2024 klo 13.00

Ooppera La Bohème (Teatro dell’Opera di Roma)
ti 27.2.2024 klo 18.30
ke 28.2.2024 klo 13.00

Ooppera Turandot  (Opéra de Paris)
ti 19.3.2024 klo 18.30
ke 20.3.2024 klo 13.00

Baletti Giselle (Teatro dell’Opera di Roma)
ti 23.4.2024 klo 18.30
ke 24.4.2024 klo 13.00

Muutokset ovat mahdollisia.

Jätä kommentti