Kaarina Sepposen taidenäyttely ”Ajatelmia elämästä 1938-2022” Poleenissa

Spread the love

Kulttuurikeskus Poleenissa Pieksämäellä on esillä taidemaalari, taidegraafikko ja kuvanveistäjä Kaarina Sepposen taideteoksia eri vuosikymmeniltä. Näyttelyn nimenä on ”Ajatelmia elämästä 1938-2022” ja se on esillä 17.2.2024 saakka.

Kaarina Sepponen (1938-2022) on Pieksämäellä asunut ja vaikuttanut taidemaalari, taidegraafikko ja kuvanveistäjä. Hänen töitään on ollut esillä runsaasti yksityis- ja yhteisnäyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Nuorena Kaarina Sepponen unelmoi taidekoulusta. Perheen perustaminen muutti suunnitelmia, mutta ei poistanut halua omistautua taiteelle ja maalaamiselle. Taideopinnot hän suoritti lopulta itseopiskellen lukuisilla kuvataidekursseilla Suomessa ja ulkomailla, jaksottaen ne eri vuosikymmenille. Tärkeänä osana Kaarinan taide-elämään kuului myös aktiivinen osallistuminen erilaisten valtakunnallisten ja paikallisten taiteilijajärjestöjen toimintaan. Hän oli perustamassa Pieksämäen kuvataideseuraa vuonna1966.

Vuodesta 1978 lähtien Kaarina kuului valtakunnalliseen Dimensio-ryhmään, jolla oli suuri vaikutus hänen taiteelliselle kehitykselleen. Tämän poikkitaiteellisen ryhmän päämääränä on taiteen, tieteen ja teknologian välisen suhteen tutkiminen ja kehittäminen. Kaarina Sepponen on yksi Suomen harvoja kineetikkoja. Hän siirtyi ekspressionismista kineettiseen taiteeseen 1970-luvun lopulla.

Luonto ja ympäristö toimivat Kaarinan teosten ideoiden herätteinä, joista muuntui ja hioutui lopullinen kineettinen järjestelmä. Hän teki paljon variaatioita, joista kasvoi runsas joukko systemaattisia teossarjoja. Rytmi ja liike ovat aina näytelleet tärkeätä osaa Kaarinan teoksissa. Värit, muodot ja viivat ovat liikkeen palveluksessa. Välillä liike tuntuu jatkuvan jopa teosten reunojen yli.

Julisteen triptyykki Yes Be Good on yksi Kaarina Sepposen 2000-luvun alussa toteuttamista tekstimaalauksista. Kaarinan suurissa maalauksissa toteutetut pienet sanat ottavat kantaa, mutta mahdollistavat katsojien erilaiset tulkinnat. Onko Yes Be Good -triptyykissä nykypäivän ihmiselle kannustava kehotus ”Juu, ole ihmisiksi” vai pelkkä optimistinen toteamus?

Kaarina Sepponen – Ajatuksia elämästä 1938-2022 -näyttelyssä on esillä Kaarinan teoksia 50 vuoden ajalta, tytär Sinikka Sepposen valitsemana. Taidenäyttely on osa Pieksämäen kirkkopitäjän450 –juhlavuotta.

Lähteet:

Isoviita, M. & Castrén, H.  2001. Systemaatikkokonkretisti Kaarina Sepponen. Star-Offset Oy, Helsinki.

Castren, H. & Yli-Lassila, J. 2006. Kaarina Sepponen – Ekspressionisti elää kineetikossa. Art-Print Oy, Helsinki.

Jätä kommentti