Vuosi 2023 ennätysturvallinen liikenteessä

Spread the love

Liikenneturvan ennakkoarvion mukaan liikenteen turvallisuus on tänä vuonna jatkanut hyvää kehitystä. Tieliikenteessä kuolleiden määrä on ennätysalhainen. Suurin hyppäys alaspäin nähdään henkilöautossa matkustavien turvallisuudessa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen ja Liikenneturvan keräämien lehtitietojen perusteella tieliikenteessä kuolleiden määrä on tämän hetken tietojen mukaan 171 henkilöä vuonna 2023. On todennäköistä, että määrä hieman kasvaa, kun tilastot täsmentyvät alkuvuonna.

– Kun tarkastellaan tieliikenteessä kuolleita, viime ja tämä vuosi ovat olleet molemmat ennätysturvallisia. Tavoitetasosta olemme kuitenkin vielä kaukana, eli ihan vielä ei juhlita. Suomi uusi sitoutumisensa liikenteen kuolemien ja vakavien loukkaantumisten puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä vuoden 2020 tasosta. Tämä tarkoittaa alle sataa liikennekuolemaa vuodessa ja siihen on vielä matkaa, toteaa Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Marja Pakarinen.

Nuorten aikuisten liikennekuolemat vähenivät

Kun ennakkotietoja verrataan viime vuoden vastaaviin lukuihin, vähenemää näkyy lähes jokaisen ikäryhmän kohdalla.

– Isoin parannus edellisvuoden vastaaviin tietoihin verrattuna on tapahtunut nuorissa aikuisissa. Vuonna 2022 21–24-vuotiaita menehtyi moottoriajoneuvoissa yhteensä 21, tänä vuonna kahdeksan. Hyvä uutinen on myös se, ettei moottoriajoneuvoissa ennakkotietojen perusteella ole menehtynyt yhtään alle 15-vuotiasta, Pakarinen summaa.

Tienkäyttäjäryhmittäin tarkasteltuna turvallisuus parantui erityisesti henkilöautossa matkustavien kohdalla. Muissa tienkäyttäjäryhmissä kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrä oli suht lähellä edellisvuoden ennakkotietoja.

– Alle 100 kuolemaa henkilöautoissa on aivan poikkeuksellisen alhainen määrä. Tällaista ei ole tapahtunut kymmeniin vuosiin. Esimerkiksi liikennemäärien kehityksessä ei kuitenkaan ole tapahtunut suurta muutosta verrattuna edellisvuoteen, Pakarinen tiivistää.

Jätä kommentti