Taidekilpailun voittaja on ratkennut

Spread the love

Varkauden kaupunki järjesti ammattitaitelijoille suunnatun avoimen taidekilpailun, jonka tavoitteena oli hankkia kaupungille yhteistyökumppaneille annettavia taide-esineitä. Kilpailu oli käynnissä kesän 2023 ajan. Kilpailuun osallistuttiin anonyymisti, eikä valintaraadin jäsenillä ollut tietoa osallistujien henkilöllisyydestä. Kilpailuun tuli määräaikaan mennessä yhteensä 14 ehdotusta.

Kilpailun voittajan valitsi raati, johon kuuluivat: kaupunginjohtaja Joonas Hänninen, Varkauden kaupunki, museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta, Varkauden museokeskus Konsti, Elina Itkonen /TAIKE, kuvataiteilija Tarja Wallius, hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan puheenjohtaja Mervi Pietinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kati Hynninen ja vastaava markkinointi- ja viestintäasiantuntija Laura Rosenberg.

Kilpailun arvosteluperusteina olivat taiteellinen näkemys ja toteutuksen laadukkuus, teoksen onnistunut variointi sarjassa, teoksen sopivuus lahjaksi sekä oivaltavuus varkautelaisuuden esiintuomisessa.

Raati valitsi kilpailun voittajaksi kilpailuehdotuksen nimimerkillä ”Elämän eväät”. Nimimerkin takaa paljastui varkautelainen keramiikkataiteilija Leena Mäki-Patola. Valittu ehdotus on keraaminen maalaus, jonka aiheina ovat virtaava vesi ja metsä.

Taiteilija kuvaa teoksen tarinaa seuraavasti:

– Virtaava vesi on yksi merkittävä syy sille, miksi Varkaus on kasvanut teollisuuspaikkakunnaksi juuri nimenomaiseen maantieteelliseen kohtaan. Toinen keskeinen syy on metsä. Varkaus sijaitsee energiapisteessä keskellä ympäröivää raaka-ainealuetta.

– Ihminen ei kuitenkaan elä yksin työstä ja leivästä. Ihminen tarvitsee luonnolta myös muunlaista apua pysyäkseen elossa. Metsä ja vesi antavat voimaa mielellemme ja hengellemme. Puhdas vesi ja terve metsä ovat kauniit, ylläpitävät luonnon tasapainoa ja puhdistavat sekä mieltä että kehoa. Puhdas vesi ja terve metsä takaavat myös erilaisten elinkeinojen jatkuvuuden.

– Meidän tulee kaikissa toimissamme aktiivisesti huolehtia, että luonnon tasapaino, monimuotoisuus ja kestävyys toteutuvat globaalisti ja omassa lähiympäristössämme.

Voittajaksi valitusta kilpailuehdotuksesta raati toteaa seuraavaa:

– Teoksen tarina on varkautelaisille tunnistettava. Teoksen aihe kumpuaa suoraan varkautelaisuuden ytimestä ja se yhdistää kiehtovalla tavalla varkautelaisen luonnon ja sen voiman Varkauden ja sen teollisen historian synnyssä. Se muistuttaa lisäksi luonnon merkityksestä sekä historiassa, mutta myös luonnon tasapainon ja kestävyyden tärkeydestä tulevaisuudessa. Kilpailuehdotuksessa näkyy vahva ammatillisuus ja taiteellinen osaaminen. Se vastaa myös kilpailuehtoja monistettavuudesta ja käytöstä kaupungin lahjaesineenä.

Lisäksi raati päätti myöntää kunniamaininnan nimimerkille ”Varkauden neito”. Nimimerkin takaa löytyy Varkauden alueelta kotoisin oleva nuori kuvataiteilija Tatu Rouvinen, jonka kilpailuteosta kuvailtiin myyttisen kiehtovaksi.

Leena Mäki-Patola palkitaan Varkauden kaupunginvaltuuston kokouksen alussa 22.1.2024.

Jätä kommentti