Urheiluautoilijoiden ja Kuohun aineistot TAHTO-tilaan

Spread the love

Varkauden Urheiluseurat ry:n palvelutarjontaan on liki parikymmentä vuotta kuulunut seurojen aineistojen arkistointi- ja digitointityö. Vuosien saatossa tämän maksuttoman jäsenpalvelun piirissä on ollut kymmeniä seuroja, urheilijoita ja järjestötoimijoita. Suomen Urheiluarkisto TAHTOON Helsingin Olympiastadionille on toimitettu satoja arkistokoteloita. Oivallisen hyvää tässä arkistointityössä on ollut myös se, että tämän myötä vuosien saatossa on pystytty työllistämään kymmeniä nuoria vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevia työttömiä henkilöitä.

Marraskuussa Olympiastadionille toimitettiin Varkauden Urheiluautoilijoiden ja palvelujärjestön uusimman jäsenseuran Kuvansin Kuohun arkistokotelot. Kummankin seuran arkistoinnin järjestelyyn liittyvät työt kestivät liki vuoden verran. Kumpikin seura toimitti vuonna 2022 palvelujärjestölle lajittelu- ja arkistointityötä varten ”pakettiautollisen” verran mapeissa olevia asiakirjoja. Varkauden Urheiluseurat ry:n toimesta ne lajiteltiin ja sijoitettiin arkistointiin liittyvien ohjeiden mukaisesti asianmukaisiin arkistokoteloihin seurojen itse tuottama aineisto, tarpeeton laitettiin paperinkeräykseen ja osa myös työllistettyjen toimesta silppurilla tuhottiin. Koteloinnin jälkeen asiakirjat on digitoitu ja pyritty nimeämään niin tarkasti, että tutkijoilla on tulevaisuudessa suuri houkutus availla niitä varkautelaisen liikunta- ja urheilutoiminnan juuria tutkiessaan.

Seurat ovat saaneet asiakirjat CD-levyille ja muistitikuille tallennettuna, joista asiakirjat voidaan esille nousevan tarpeen mukaan tulostaa. Tallennetun asiakirjan kopion voi toki tarvittaessa tilata myös seuroja palvelevasta Urheiluarkistosta, minkä nimi on nykyään TAHTO. Lisäksi aineistot on varmuuden vuoksi tallennettu Varkaudessa neljälle eri paikassa olevalle ulkoiselle asemalle.

Tuntemalla seuran ”juuret” ja myös säännöt, on oivallista rakentaa tulevaisuutta!

 

Jätä kommentti