Suomen Vapaa-ajankalastajien asiantuntija ennakoi hyviä pilkkikelejä lähiviikoiksi – jäällä liikkujan syytä kuitenkin välttää vaaranpaikkoja, kuten virtaisia ja syviä selkiä

Spread the love

Tänä syksynä monet vesistöt varsin etelässäkin saivat jääpeitteen hyvissä ajoin, mikä houkutteli monet ulkoilijat avaamaan pilkki- tai retkiluistelukautensa jo lokakuussa. Valitettavasti myös ensimmäiset jäihin vajoamiset sattuivat näillä houkuttelevan kirkkailla ensijäillä, jotka ovat osin jo ennättäneet sulaa ilmojen lauhduttua uudestaan.

 Kun nyt eletään marraskuun loppupuolta, ei jäälle ainakaan eteläisimmissä osissa maata kannata ihan vielä lähteä. Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Janne Rautanen on kokenut jäällä liikkuja, joka harrastaa niin pilkkimistä kuin luisteluakin järven jäällä.

Tänä syksynä hän ei ole vielä jäälle päässyt kotivesillään Tampereen Pyhäjärvellä, koska jääkansi on vasta ruvennut sinne muodostumaan, eikä se ole vielä riittävän paksua ja siten turvallista. Hän kuitenkin arvioi, että luvassa olevat pakkaset vahvistavat jääpeitteen sangen nopeasti ja ainakin Pirkanmaalla on hyvät mahdollisuudet päästä jäälle liikkumaan turvallisesti jo ensi viikolla.

Jään paksuus voi vaihdella

Rautanen korostaa, että jäätyminen on aluksi hyvin epätasaista ja esimerkiksi virtaavissa ja syvissä vesissä jäät vahvistuvat riittävän paksuiksi jopa useita viikkoja myöhemmin kuin matalammilla vesialueilla.

– Viisi senttiä teräsjäätä on minimi jalan jäällä kulkijalle ja kymmensenttistä jäätä voi pitää jo hyvinkin turvallisena. Kannattaa kuitenkin pysyä valppaana, sillä jään paksuus voi vaihdella paljon erittäin lyhyelläkin matkalla, hän muistuttaa.

Rautanen ennakoi alkamassa olevasta pilkkikaudesta sekä kalaisaa että muutenkin miellyttävää, koska jäälle ei ole juurikaan kertynyt lunta. Puhtaan jään läpi veteen pääsee hyvin valoa, mikä pitää kalat aktiivisina. Lumettomalla jäällä on myös helppo liikkua ja alkukaudesta siihen on helppo kairata reikiä.

– Toimivia pyytöjä ovat esimerkiksi värikoukkupilkit, mutta myös tavalliset pysty- ja tasapainopilkit sekä mormuskat antavat kaloja. Pilkille kannattaa lähteä aikaisin, koska vilkkainta syönti on usein aamulla, mutta kalan saaminen on mahdollista koko valoisan ajan. Kannattaa siis ehdottomasti lähteä kokeilemaan kalaonneaan, sillä mahdollisuudet saaliiseen ja siten terveelliseen kala-ateriaan ovat nyt hyvät, Rautanen innostaa.

Alkutalvesta kannattaa kuitenkin muistaa, että alussa jäätä muodostuu epätasaisesti ja jään vahvuus voi vaihdella paljon eri osissa vesistöjä. Vaarallisia heikon jään alueita ovat usein muun muassa joet, järvien kapeikot, matalikot, karikot, niemenkärjet, jokien ja purojen suistot ja viemäreiden laskualueet.

On muistettava, että jään on oltava tarpeeksi vahvaa koko alueella, jossa aiotaan liikkua. Kantokyky pitää aina mitata kirkkaan ja läpikuultavan teräsjään mukaan. Yksin kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään viisi senttiä teräsjäätä, moottorikelkan alla teräsjäätä pitää olla vähintään 15 senttiä ja autolla tulisi liikkua vain merkityillä jääteillä.

Kaulassa roikkuvat jäänaskalit ovat jokaisen jäällä liikkujan vähimmäisvarustus, sillä ilman niitä avannosta ylös pääseminen on äärimmäisen vaikeaa. Jäällä liikkujan turvavarusteisiin kuuluu myös metallipäinen keppi tai jäätuura, jolla kokeillaan jään kestävyyttä kävelyn tahdissa. Hälytyspilli ja heittoköysi on hyvä pitää mukana, samoin mahdollisen vahingon varalta vaihtovaatteet vesitiiviisti pakattuna.

Kalastus maistuu! tarjoaa ideoita

Suomen Vapaa-ajankalastajien teemavuosi 2023 Kalastus maistuu! tarjoaa ideoita ja inspiraatiota, miten tutustua monipuolisesti kalastusharrastukseen ja löytää siitä uusia puolia sekä oppia käsittelemään omaa saalistaan ja hyödyntämään sitä kotikeittiössä. Kalastus maistuu! -vuoteen voi osallistua kuka tahansa inspiroitumalla kampanjasivuston 52 tapa innostua kalastuksesta -vinkeistä ja haastelistoista osoitteessa vapaa-ajankalastaja.fi/kalastusmaistuu

Jätä kommentti