ANDRITZin maailmanluokan konepaja valmistui Varkauteen

Spread the love

Kansainvälinen teknologiakonserni ANDRITZ juhli konepajayksikkönsä ”ANDRITZ Warkaus Works Pajan” avajaisia Varkaudessa keskiviikkona 25. lokakuuta kutsuvieraiden kesken. Varkauden kaupungin mahdollistama rakennushanke on yksi vuosituhannen merkittävimpiä teollisuusinvestointeja alueelle. Uusien tuotantotilojen ansiosta Suomessa voidaan jatkaa maailman suurimpien kattilakomponenttien valmistusta pitkälle tulevaisuuteen.

Uudessa konepajassa Varkauden Hasinmäessä yhtiö valmistaa vaativia sooda- ja voimakattiloiden paineenalaisia osia teollisuuden tarpeisiin. Tuotteita ja palveluja toimitetaan maailmanlaajuisesti. Suurin osa projekteista suuntautuu vientiin Eurooppaan, Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan ja Aasiaan.

ANDRITZ Warkaus Works muutti Hasinmäkeen vanhoista tiloistaan Varkauden Pirtinniemestä vaiheittain loppuvuodesta 2022 alkaen. Konepajan on rakennuttanut Varkauden kaupungin omistama Keski-Savon Teollisuuskylä Oy, joka on vuokrannut tilat ANDRITZ Warkaus Worksille alkuun kymmeneksi vuodeksi. Kyseessä on Keski-Savon Teollisuuskylän historian suurin investointi, arvoltaan noin 23,5 miljoonaa euroa.

ANDRITZ Warkaus Works Paja Varkauden Hasinmäessä (Kuva: ANDRITZ)

Uusi 1,5 hehtaarin ANDRITZ Warkaus Works Paja kokoaa saman katon alle kattilakonepajan työntekijät, kumppanit ja palvelut. ANDRITZ Warkaus Worksin arjessa tavoitellaan tuottavuuden tiikerinloikkaa monipuolisen henkilöstön sekä tuotantoautomaation avulla. Rakennushankkeen rinnalla yhtiö on itse investoinut vahvasti tuotannon kehittämiseen. Konepajalla hyödynnetään uusinta teknologiaa, automaatiota ja robotiikkaa.

– ANDRITZ Warkaus Worksin tavoitteena on tuottaa kilpailukykyisesti markkinoiden parasta laatua omalla erikoisalallaan. Uusien toimitilojen myötä olemme voineet tehdä uudistuksia ja laiteinvestointeja, jotka vahvistavat yrityksemme kasvua ja kilpailukykyä maailmanmarkkinoilla. Moderni konepajamme pystyy nyt palvelemaan asiakkaitaan yhä tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin, kertoi ANDRITZ Warkaus Works Oy:n toimitusjohtaja Antti Kettunen.

Antti Kettunen

Hanke on Suomen mittakaavassa harvinainen, sillä alihankkijat ja kilpailijat toimivat pitkälti halvemman tuotannon maissa. Rakennusinvestointi mahdollistaa konepajatoiminnan jatkumisen pitkälle tulevaisuuteen.

– Ei ole itsestäänselvää, että tällainen investointi tehdään juuri Suomeen. Tämä on emoyhtiöltämme iso luottamuksenosoitus meille ja Varkauden seudulle, sillä kyseessä on myös yhtiön konepajapuolen suurin investointi kautta aikojen. Omistajat eivät sijoita seiniin, vaan kasvumahdollisuuksiin, Kettunen sanoi.

– Onnistumisen perustana on ollut pitkäjänteinen yhteistyö meidän, Varkauden kaupungin ja Keski-Savon Teollisuuskylän välillä. Edellytykset konepajan tulevaisuudelle on luotu yhdessä, hän lisäsi.

Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:n toimitusjohtaja Jouko Laitisen mukaan investointi Suomeen on tunnustus siitä, että varkautelaista korkeaa ammattitaitoa arvostetaan kansainvälisillä vientimarkkinoilla.

– Ensimmäiset konepajat perustettiin Varkauteen 1800-luvulla. 200-vuotinen teollinen historia on muovannut alueesta korkean teknologian osaamiskeskittymän, joka tunnetaan myös kansainvälisesti. ANDRITZin pitkän aikavälin sitoutuminen kertoo vahvasta uskosta siihen, että Varkaudessa voidaan tehdä maailman vaativinta konepajatoimintaa globaalissa mittakaavassa.

Jouko Laitinen

– Merkittävää on myös se, että Hasinmäen konepajainvestointi on herättänyt kiinnostusta toisissa yrityksissä ja sen imussa alueelle on sijoittunut jo muitakin teollisia toimijoita, Laitinen sanoi.

ANDRITZ Warkaus Works Oy:n pajan avajaisissa puheenvuoroja käyttivät myös ANDRITZ Oy Manufacturing Developmentin Director Kaj Lindh, ANDRITZ Oy Pulp and Paperin Member of the Executive Boardin Jarno Nymark, Varkauden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kati Hynninen ja kansanedustaja Timo Suhonen. Avajaistilaisuudessa musiikkia esitti Anssi Huotari.

ANDRITZ palkittiin marraskuussa 2022 tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnolla pitkäaikainen kansainvälinen investoija -palkintokategoriassa. Palkitsemisen keskeisiä kriteerejä olivat yrityksen menestyksekäs pitkäaikainen toiminta Suomessa sekä taloudellisen arvon luominen Suomelle.

Rakennushanke työllisti eri vaiheissa yhteensä yli 500 rakennusalan ammattilaista. Konepajalla työskentelee noin 120 ammattilaista.

Jätä kommentti