Yökyöpelit-musiikkinäytelmä riemastuttaa ja antaa aihetta ajatella

Spread the love

Nimeni on Neronaru, agentti Neronaru. Näin voisi hyvinkin sanoa Laura Ruohosen käsikirjoittaman musiikkinäytelmän Yökyöpelit eräästä hahmosta. Agentti Neronarulla on käytössään sellainen valikoima apuvälineitä, että agenttikierteellä mennään eteenpäin tapahtumienvyöryssä sanoen, että ”tästä on otettava selvää” – jottei kaikki menisi ihan hösseliksi – pitää nuuskia ja raportoida”.

Yökyöpelit-musiikkinäytelmä sai ensi-iltansa Harjurannan Nuorisoteatterin esittämänä Nuorten Talon auditoriossa Varkaudessa. Näytelmän on ohjannut Riitta Pasanen ja musiikki on Anna-Mari Kähärän säveltämää. Näytelmä on Syys-Vekara -viikon ohjelmistoa Varkaudessa.

Tarina kertoo agentti Neronarusta, joka eksyy Yökyöpeleiden taloon. Pian koko talo joutuukin kummallisten tapahtumien kohteeksi, kun joku hotkii agentin auton. Ja siitä alkaa melkoinen ihmeellisyyksienketju. Mutta ei tarinan juonesta sen enempää. Kyseessä on lievästi omituisen perheen huumorin höystämä koko perheen näytelmä – ikäsuosituksena 4-vuotiaista ylöspäin. On kommelluksia, hupsuja hahmoja ja tapahtumia.

Näytelmän käsiohjelmasta poimin ohjaaja Riitta Pasasen sanoja: ”On ollut hienoa työskennellä näin sitoutuneessa, luovassa ja innokkaassa ryhmässä, joka ei pelkää ottaa haasteita vastaan ja heittäytyy tekemisen riemuun. Luovuus kukkii tässä ryhmässä kaiken suvaitsevaisuuden ja myötätunnon äärellä, mikä on vahvistanut koko ryhmää ja produktiota. Tästä otan eväitä mukaan itselleni elämään!”

Näytelmä on kirjoitettu vuonna 2011 ja varmasti monille lapsiperheille tuttu Ylen tv-sarjasta. Kaikenikäisiä koskettava, tietyllä tavalla myös seikkailunäytelmä, joka viestii, että asioita voidaan ratkaista. Näytelmän juonen edetessä esiin nousee mm. erilaisuuden hyväksyminen, kiusaaminen, yhteen hiileen puhaltaminen yhteisöllisyyden nimissä, toinen toisestaan huolehtiminen. Näytelmästä voi jokainen löytää merkitykselliset asiat henkilökohtaisesti.

Näytelmässä on iloa, naurua ja myös surua, mutta mielikuvitus saa kyllä laukata mieluisasti. Sitä osoitti jo se, että ukki-ikäiselläkin naurunhörähdykset olivat hyvin herkässä. Minulle Yökyöpelit oli hyvänmielen komedia, joka väliaikoineen lähes parin tunnin mittaisena imaisi mukaansa mielikuvitusmaailmaan eriskummallisten tapahtumien ja roolihahmojen välityksellä.

Harjurannan Nuorisoteatteri tarjosi teatterintaikaa. Tässä tuotannossa teatteriryhmä muodostui 11 näyttelijästä, joista muutamilla oli useampia rooleja. Rooleissa esiintyivät: Jussi Mikkonen, Suvi Mikkonen, Milona Seppälä, Jose Juvonen, Pihla Kokkonen, Jyri Mikkonen, Jonna Juvonen, Anna-Mari Ahonen, Paula Heikkinen, Vilma Heikkinen ja Liisa Pakarinen. Näytelmän lavastus, puvustus, koreografia ja laulujenharjoitus oli Yökyöpelit-työryhmän käsialaa. Tarpeiston osalta toteutuksen olivat tehneet Anna-Mari Ahonen, Liisa Pakarinen ja työryhmä. Valo- ja äänisuunnittelun oli tehnyt Jussi Mikkonen, valot ja äänet toteutti Jaakko Reinikainen.

Näytelmässä nähdään ilma-akrobatiaa, ”kaahaavia kakkuja”, vaativaa ja paljolti reippaan rytmikästä musiikkia – etteikö vaan ”Allakka Pullakka” jäisi soimaan korvamadoksi. Harrastajateatterilaiset ovat liimautuneet kiinteäksi tuotantoryhmäksi – luomaan teatteritaidenautintoja – tiivistä yhteistyötä ja taitavia soolosuorituksia rooleissa. Teatteriryhmä on toiminut Harjurannan Nuorisoteatteri -nimellä ensimmäisen vuosikymmenen ajan. Lämpimät Onnittelut!

Varkaus on kulttuurikaupunki. Yksi esimerkki siitä on Harjurannan Nuorisoteatteri ja Yökyöpelit -musiikkinäytelmä, jota esitetään Nuorten Talon auditoriossa lauantaina 14.10. ja Syys-Vekara -viikolla torstaina 19.10. ja perjantaina 20.10.

Näytelmän esitystä ovat tukemassa: Varkauden kaupunki, Vekara-Varkaus, Petteri Vaalimaa, Kinkamon Aalto, Harri´s Food Factory, Suutari Satupuu ja Varkauden Eväskontti.

Vesa Moilanen

Jätä kommentti