Varkaudessa kerrotaan nuorille tositarinoita liikenteestä

Spread the love

Pohjois-Savossa nähdään tänä syksynä nuorille suunnattu liikenneturvallisuusaiheinen Punainen liitu -esitys Varkauden liikuntatalolla torstaina 12.10.2023 klo 9-10.15.

Tilaisuus on suunnattu Varkauden 2.asteen opiskelijoille opettajineen, mutta myös median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan esityksiä.

Punainen Liitu -esitys tuo liikenneonnettomuuksien seuraukset nuorten nähtäville ja kuultaviksi koskettavalla tavalla. Ammattilaiset kertovat kukin omasta työkeikastaan, jossa nuoret ovat olleet osallisena vakavassa liikenneonnettomuudessa. Kuulemme pelastajan, ensihoitajan ja poliisin tarinat. Lisäksi videon kautta näemme paikallisen nuoren oman tositarinan.

Punainen Liitu on Liikenneturvan ja pelastuslaitosten yhteistyössä kehittelemä toimintamalli, jossa vaikuttavan ja tunteisiin vetoavan esityksen lisäksi on valmiit purkukeskustelumateriaalit oppitunneille. Esityksen jälkeen nuoret käyvät läpi kokemaansa ja voivat peilata sitä omaan elämäänsä.

– Haluamme kertoa realistisesti, millaiset seuraukset ajattelemattomalla toiminnalla ja väärillä valinnoilla voi olla. Viestimme on kuitenkin nuorten omia turvallisia valintoja tukeva. Kannustamme myös heitä pitämään kaverista huolta sekä tuomaan omat rajansa selvästi esille myös silloin, kun ovat kyydissä, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Punainen Liitu -esitykset kestävät reilun tunnin, ja niissä on mukana paikallisia ammattilaisia tositarinoiden kertojina. Tämäkin tekee esityksistä ainutlaatuisia ja tuovat ne lähelle nuorten elämää. Tositarinoiden lisäksi esitykset koostuvat dramatisoiduista videoista.

Varkauden esitys on toteutettu yhteistyössä Pohjois-Savon pelastuslaitoksen, Itä-Suomen poliisin, Savon Ammattiopiston Varkauden kampuksen,  Varkauden nuorisopalveluiden sekä Liikenneturvan Kuopion toimipisteen kanssa.

Taustatietoa nuorista liikenteessä

15–24-vuotiaat nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuoria on väestöstä vain noin 11 prosenttia, mutta noin joka neljäs tieliikenteessä vahingoittunut on nuori. Nuorten liikenneonnettomuudet liittyvät usein vapaa-ajan liikkumiseen.

Nuorten miesten riski kuolla liikenteessä henkilöauton kuljettajana on muita ikäryhmiä suurempi. Valtaosa nuorista ei kuitenkaan kuulu riskiryhmään, vaan pyrkii käyttäytymään liikenteessä turvallisesti ja välttämään turhaa riskinottoa. Nuoria riskikuljettajia on eri tutkimusten mukaan arvioitu olevan 10–17 % kaikista nuorista.

Erityisesti nuorten mieskuljettajien riskialttiille ajotavalle ovat ominaista suuret ajonopeudet, lyhyet turvamarginaalit, liikennesäännöistä piittaamattomuus, ajaminen humalassa ja ajo turvavöittä.

Nuoren kuljettajan onnettomuusriski kasvaa usein silloin, kun kuljettajalla on kyydissä kavereita. Tällöin myös näyttämisen halu ja tarve kilpailla lisäävät riskejä. Riskinottajat tuntevat olevansa muita parempia kuljettajia ja heidän keskuudessaan esiintyi myös humalassa ajamista enemmän kuin muiden nuorten.

Jätä kommentti