Milloin pysäkiltä lähtevää linja-autoa on väistettävä?

Spread the love

Ajoneuvon kuljettajan on väistettävä pysäkiltä poistuvaa linja-autoa, kun pysäkki on tiellä tai kadulla, jonka suurin sallittu nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa. Liikenneturva ja Linja-autoliitto muistuttavat kaikkien kulkupelien kuljettajia ennakoimaan ja havainnoimaan ympäristöä huolellisesti pysäkkien läheisyydessä.

Bussipysäkiltä lähtevää linja-autoa on väistettävä sellaisilla teillä, jossa nopeusrajoitus on 60 km/h tai alhaisempi. Ennakointia kaivataan siis linja-auton kuljettajien lisäksi kaikilta muiltakin tielläliikkujilta pysäkkien läheisyydessä.

– Väistämisvelvollisuuden noudattaminen takaa linja-autojen sujuvan ja turvallisen liittymisen liikennevirtaan, myös ruuhka-aikaan. Tämä on toki syytä pitää mielessä myös hiljaisemman liikenteen aikana. On erittäin tärkeää, että autoilijat ennakoivat tilanteen, kun näkevät linja-auton pysäkillä, Linja-autoliiton sidosryhmäpäällikkö Mikko Saavola korostaa.

Omista aikomuksista viestiminen ja toisten viestien tulkitseminen on oleellista. Hidasta ajoissa, jos havaitset linja-auton olevan poistumassa pysäkiltä.

– Linja-auton vilkku oikealle on merkki takaa tulevalle, että ohi voi lähteä. Jos vilkku on pois päältä, saattaa linja-auto olla juuri lähdössä liikkeelle. Vilkku vasemmalle on taas selkeä viesti siitä, että lähtevä linja-auto täytyy päästää pysäkiltä pois, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara selventää.

Anna tietä linja-autosta poistuville matkustajille

Ennakointia kaivataan pyöräteilläkin. Bussipysäkin ohi kulkevan pyöräilijän ja sähköpotkulautailijan on väistettävä linja-autosta poistuvia ja siihen nousevia matkustajia.

– Pyöräilijän kannattaa valmistautua siihen, että pysäkin takaa saattaa joku marssia eteen. Kierrä pysäkki mahdollisimman kaukaa ja varovasti, Elovaara muistuttaa.

Havainnoi ympäristöäsi huolella, olitpa sitten nousemassa linja-autoon tai polkemassa sen ohi.

 

Jätä kommentti