Sirpa Ylhäisen ”Sydänlääke” lokakuun näyttelynä Väinölässä

Spread the love

Taidemaalari Sirpa Ylhäinen on pitänyt näyttelyitä yli 30 vuoden ajan. “Sydänlääke” -näyttelyn teokset on maalattu enimmäkseen vesiliukoisilla öljyväreillä. Myös joitakin tussimaalauksia ja sekatekniikkatöitä on mukana. ”Sydänlääke” -näyttelyllä hän juhlii 60-vuotissyntymäpäiväänsä Taidekeskus Väinölässä Varkaudessa. Näyttely on esillä 29.10 saakka ja samana päivänä on mahdollisuus taiteilijatapaamiseen klo 14-16.

“Sydänlääke” -näyttelyn teemana toistuu ihmisen ja eläimen (tai luonnon) suhde. Teokset kysyvät kysymyksiä suojelemisesta; eläimen, ihmisen, elämän edellytysten. Kuka ketäkin suojelee? Ihminen on viimeisten vuosisatojen ajan elänyt hallitsemisen ideasta käsin. Nyt sevisio on tiensä päässä. Maalauksissa eläin, luonto, nousee takaisin myyttiseen suojelijanasemaansa. ihminen on vain pieni osa kokonaisuutta.

– Maalaamisessa etsin vapautta, se on huolettomuuden ja keskittymisen täydellistä yhdistymistä hetkessä. Sitä kokemusta etsiäkseni jaksan yhä uudelleen lähteä maalaamaan. En tavoittele tiettyä lopputulosta, vaan tasapainoilen sen välillä, mitä haluan ilmaista ja sen, mitä prosessi minulle antaa.

– Ei ole olemassa epäonnistumista. Suunnat vain toisinaan muuttuvat. Syntyy jotakin sellaista, mitä ei osannut kuvitella. käytän mielelläni vaikeasti hallittavia, kömpelöitä välineitä. Haluan, että huoleton energia säilyy teoksen valmistumiseen asti, vaikka kerroksia on paljon ja maalausprosessi toisinaan hyvinkin pitkä, Sirpa Ylhäinen sanoo.

Äänihaastattelussa taidemaalari Sirpa Ylhäinen

Sirpa Ylhäinen 30.9.2023

Jätä kommentti