Pohjois-Savon hyvinvointialueen talouden sopeuttaminen vaatii konkreettisia toimenpiteitä. Kaikki käytössä olevat toimintamallit arvioidaan ja erityisessä tarkastelussa ovat ne toiminnat, joista hyvinvointialueella on eniten kuluja. Vuokratyövoiman kustannusten kasvu on yksi suurista kulueristä.
Hyvinvointialueen vuoden 2023 talousennusteen perusteella ennakoidaan 91,6 miljoonan alijäämää mikä tulee saada hallintaan vuoteen 2026 mennessä. Hoito- ja hoivahenkilöstön sijaistyövoiman kuluihin arvioidaan vuonna 2023 käytettävän lähes 100 miljoonaa euroa, josta vuokratyövoiman osuus on yli 7 miljoonaa euroa.
Vuokratyövoiman ja keikkatyövoiman käyttöä vähennetään
Vuokratyövoiman käyttöä vähennetään 1.10.2023 alkaen. Lisäksi yritysten kanssa tehtyjä 31.12.2023 päättyviä vuokratyösopimuksia ei jatketa vuodelle 2024. Linjaukset vuoden 2024 tarpeesta valmistellaan loppuvuoden aikana. Uudenlainen sijaishallintaprosessi otetaan käyttöön vuoden 2024 alusta.
−Pidämme suuressa arvossa oman työvoiman pysyvyyttä, osaamista ja sitoutumista hyvinvointialueelle ja siksi vakinaistamme pitkään määräaikaisissa palvelussuhteissa työskennellyttä henkilöstöä, henkilöstöjohtaja Mari Antikainen kertoo.
Talouden johtaminen tulee korostumaan kaikilla johtamistasoilla työyksikkötasosta alkaen. Tehokkaampia toimintamalleja toimialojen ja henkilöstöpalvelujen väliseen yhteistyöhön haetaan.
−On tärkeää, että vahvistamme oman pysyvän henkilöstön osuutta. Siten parannamme yhteisöllisyyttä, tuemme kokonaistaloudellista henkilöstöjohtamista sekä hillitsemme kustannuksia, Antikainen jatkaa.
Myös lyhytaikaisen ulkopuolisen työvoiman käyttöä (1–13 vuorokautta) tarkastellaan kriittisesti ja erittäin suurta harkintaa käyttäen.
−Tavoitteenamme on, että kaikki muut sisäiset järjestelyt, kuten varahenkilöresurssit ja henkilöstön joustava käyttö arvioidaan aina ennen ulkopuolisen työvoiman käyttöä, Antikainen tarkentaa.
Vakinaisen henkilöstön ja varahenkilöstön rekrytointia tehostetaan
Hyvinvointialueen toimialoilla ja henkilöstöhallinnossa valmistellaan lokakuulle tehorekrytointia vakinaisen henkilöstön sekä varahenkilöstön vahvistamiseksi. Rekrytointi tapahtuu Kuntarekry.fi -järjestelmän kautta.
Palkkauksessa käytetään hyvinvointialueelle vahvistettuja uusia palkkataulukkoja, joiden palkat ovat kilpailukykyisiä yksityisen sektorin kanssa. Lisäksi julkisena yhteisönä hyvinvointialueella työntekijällä on vahva oikeusturva sairauspoissaolo- ja työtapaturmatilanteissa.