Varkauden Teatterin 110-vuotisjuhlanäytelmä ”Savonmuan piätön historia” jatkaa ohjelmistossa

Spread the love

Monty Pythonin jalanjälkiä seuraava Savonmuan piätön historia jatkaa Varkauden Teatterin ohjelmistossa karnevalistista menoaan vielä kahdellatoista lisäesityksellä 25.11.2023 asti. Työryhmä lämmittää näytelmän tällä viikolla ja samalla ”ajaa sisään” teatterin uuden kiinnityksen Pekka Johanssonin. Johansson tekee revyystä keväällä eläköityneen Markku Ryytyn kaksitoista roolihahmoa.

Muuten luvassa on sama vauhdikas ja musiikintäyteinen pläjäys, jonka käsikirjoitus perustuu edelleen vanhoihin kansakouluista pois sensuroituihin historiankirjoihin, Wiki- ja Hikipediaan, sekä aimo annokseen savolaista piätöntä huumoria.

Näytelmä tulee vyöryttämään lavalle lukuisan joukon merkkihenkilöitä, melkein niin kuin historian kirjoista on totuttu lukemaan. Näemme muun muassa Savolaisten laulun syntyprosessin, jossa ääneen pääsevät niin sen kynäilijä August Ahlqvist, kuin säveltäjä Karl Collankin.

– Taiteilijan työ voi olla välillä hyvinkin rankkaa, ja siitä esimerkkinä nähdään Matin ja Liisan palaute Juhani Aholle Rautatie-teoksesta. Useat muutkin tunnetut kulttuurihahmot pääsevät ääneen, joko vapaaehtoisesti tai pakotettuna.  J.V. Snellmanista Minna Canthiin, Eero Järnefeltistä Edvin Laineeseen ja Juice Leskisestä Jaakko Kolmoseen. Ja totta kai mukana on myös Esa Pakarinen sekä lukuisia yllätysvieraita, kertoo käsikirjoittaja-ohjaaja Seppo Honkonen.

Esityksessä käsitellään käytyjä kahakoita, Savon rajojen muodostumista, savolaisten perimää ja sairauksia, sillä missään ei Honkosen mukaan olla näin hyviä sairastamaan.

Esityksessä soivat lukuisat kappaleet satojen vuosien aikajänteeltä, ja löytyypä myös potpuria ja yhteislaulantaakin. Musiikkiskaalaan mahtuu niin Savolaisten laulua kuin Juicen parhaitakin.

Rooleissa nähdään Pekka Johansson, Jussi Immonen, Jukka-Pekka Löhönen, Pietari Pentikäinen, Saara Saastamoinen, Marja Sundgrén ja Ville-Veikko Valtanen. Talon muutakin henkilökuntaa vilahtelee lavalla.

Revyyn kapellimestarina toimii Sami Ruutiainen, joka on myös säveltänyt esitykseen uusia kappaleita. Hänen lisäkseen bändissä soittavat Sami Hopponen, Jani Jeulonen ja Janne Järvensivu.

Käsikirjoitus ja lavastus ovat ohjaaja Seppo Honkosen. Puvustus on Sari Kirjavaisen sekä Mirja Ryytyn yhteistyötä. Valoista vastaa Marko Etelärinne ja äänistä Jussi Heiskanen. Tarpeiston on valmistanut Mirja Ryytty. Kampaukset ja maskeeraukset ovat Miia Immosen.

Savonmuan piätön historiakantaesitys oli Varkauden Teatterissa 25.3.2023.

Jätä kommentti