Varkauden Teatterin Iltatähti-musiikkikomedia säteilee kirkkaasti

Spread the love

Kun on pitkät perinteet musiikkituotannoissa ja käytössä on vahvasti osaavat voimavarat, syntyy herkkua kaikille aisteille. Varkauden Teatterin syysnäytäntökauden ensimmäinen ensi-ilta Iltatähti antoi siitä näytön.

Vuonna 1994 Ryhmäteatterissa kantaesityksensä saanut, Raila Leppäkosken musiikkinäytelmä Iltatähti on varsin harvoissa teattereissa esitetty näytelmä. Varkaudessa siitä saatiin päivitetty versio, sovittajana ja vierailevana ohjaajana Sarianne Tursas. Musiikillisena johtajana ja kapellimestarina bändin kera on Sami Ruutiainen, koreografiat ovat Noora Purasen käsialaa.

Näytelmässä tulee kauniisti esiin elämän monimuotoisuus – tutustutaan kolmeen erilaiseen ikäihmiseen, jotka ovat hoitolaitoksessa myös selviytymässä keskenään. Näytelmässä ollaan hoitolaitoksen todellisuudessa ja rutiineissa – toisaalta mummot matkustelevat mielikuvitusmaailmassa mitä erilaisimpiin asioihin. Mutta löytyy myös suvantopaikkoja, joissa tutustutaan kolmikkoon ja heidän elämiinsä. Kaikkinensa voidaan miettiä, että mikä on tilanne ikäihmisten terveydenhuollossa ja hoivassa hektisessä nyky-yhteiskunnassa.

Iltatähti-musiikkikomediassa nuoret näyttelijät ovat ikäihmisten keskeisissä rooleissa, joilla ei haluta loukata ketään. Teatterin tekemisen ydintä onkin olla joku muu kuin itsensä – näyttelijätyöllisesti on haastavaa näytellä eri-ikäistä – mummoiksi heittäytyminen, askelten hidastuminen, kävelyn vaivaisuus. Ja ”mummoäänen” vaihtaminen nuortuen musiikkinumeroihin – haastavaa ja rankkaa! Näytelmässä on seitsemän näyttelijää, mutta hahmogalleria on suorastaan valtava.

Varkauden Teatterin näyttelijät ovat musikaalinäyttelijöitä, laulavat ja tanssivat samanaikaisesti – tekevät vaikeitakin koreografioita. Toteutuksessa paistaakin nuoren energian into ja taito. Uskomattoman hyvin teatterinäyttämö on sovitettu myös koreografian tarpeisiin.

Näytelmässä on 19 biisiä – varmasti useimmat tuttuja, mutta uudella tavalla sovitettuina, esitettyinä ja nimenomaan esittäjilleen valittuina. Koska näytelmän sijoittuu ajallisesti vuoteen 1986, musiikki on ennen sitä tai viimeistään kyseisenä vuotena tallennettu. Musiikkigenre on laaja – iskelmämusiikkia, popmusiikkia, rockmusiikkia, musikaalikappaleita ja isoja hittejä maailmalta. On solistisia biisejä ja stemma-laulua – kaikki suomeksi. Ja Iltatähti-musiikkikomedian musiikki tulee aidosti livenä kovatasoisen bändin soittamana. Musiikkia on paljon ja se mahdollistaa näyttävät kohtaukset.

Näytelmän lavastus on tv-studiomaista, fantasiaa ja hoitolaitosta. Suunnittelun lähtökohtana ovat olleet geometriset kuviot, pastellisävyt ja kasarityyli. Näytelmässä kaikki tapahtuu yhden päivän aikana valojen maalatessa tunnelmia, lavastuksen antaessa tilaa valoille. Tietyllä tavalla lavastus ja rekvisiitta henkivät myös kodinomaisuutta, vaikka ollaankin hoitolaitoksessa.

Puvustus on näytelmän kerronnan ajankohtaan sopivaa, sisältäen pientä ilotteluakin. Tiukat vaihdot kohtausten välillä ovat haasteena myös puvustukselle, joka toimii myös koreografioiden osalta.

Iltatähti ei ole missään nimessä ikäihmisille suunnattu näytelmä. Varmasti musiikkikomediasta ”saa irti” katsoja ikärakenteesta riippumatta. Näytelmän sovittaja, ohjaaja Sarianne Tursas sanookin, että näytelmä on ”oodi mummoille, kunnianosoitus mummoille kaikissa sävyissään”. Näytelmän toteutuksessa on vahvana elementtinä yllätyksellisyys – ei voi arvata mitä tulee seuraavaksi. Mukana vähän pikkutuhmaa huumoria hurmaavalla tavalla.

Iltatähti-musiikkinäytelmässä ei ole lähdetty helpoimpien stereotypioiden kautta. Mukana on inhimillisyys, yhteisöllisyys ja kaikkinensa yhdessä nauramisen ja hyvän mielen teos. Ainakin minulle tuli tunne, että teatterin näyttämöyhteisö suorastaan toi hyvän mielen teatterisaliyleisön syliin – yhteisöllistä. Oivana osoituksena yhteisöllisyydestä olivat katsojien rytmikkäät kättentaputukset biisien tahdissa ja näytelmän päättyessä koko katsomon antaessa seisaaltaan aplodeeraukset – koko teatterituotannon toteutukselle ansaitusti.

Iltatähti ei ollut sinänsä ”läpinaurettu juttu” – se oli ennen näkemätön versio suomalaisessa teatteritaiteessa. Näytelmän sovittaja, ohjaaja Sarianne Tursas on suomentanut muutamia biisejä. Hyvin pysäyttävä ja komea oli esityksen päätösbiisi kuorolauluna – meni tunteisiin, kuten koko Iltatähti.

Iltatähti-musiikkikomedian käsiohjelman alaotsikkona ovat sanat ”Musiikkikomedia kuin kabaree!” Voisi helposti ajatella, että kyseessä on pelkkää ilottelua – ei suinkaan. Elämä on ”kabaree” – elämänvaiheista ja tunnetiloista toisiin. Ajattelemisenaihetta ainakin minulle antoi Varkauden Teatteri. Kiitos siitä! Josko Iltatähti oli aikanaan menestysnäytelmä Ryhmäteatterissa, Varkaudessa Teatterin tuuletettu versio on iso hitti.

Musiikkikomedian rooleissa: Jukka-Pekka Löhönen, Pietari Pentikäinen, Mimmi Rantala, Tiina Ruutiainen, Saara Saastamoinen, Marja Sundgrén ja Ville-Veikko Valtanen

Revyyn kapellimestarina toimii Sami Ruutiainen. Hänen lisäkseen bändissä soittavat Sami Harlin, Anssi Huotari/Jukka Rissanen ja Jouko Reijonen/Jukka Kolehmainen.

Käsikirjoitus on Raila Leppäkosken, sovitus ja ohjaus Sarianne Tursaan. Musiikin on sovittanut ja harjoituttanut Sami Ruutiainen. Koreografiat on tehnyt Noora Puranen, lavastus on Sami Härkösen, pukusuunnittelu Mirja Ryytyn käsialaa. Valoista vastaa Marko Etelärinne ja äänistä Jussi Heiskanen. Tarpeiston on valmistanut Mirja Ryytty. Kampaukset ja maskeeraukset ovat Miia Immosen.

Esityksessä tarpeistohoitajana ja näyttämötyöntekijänä toimii Jussi Immonen, lavastuksen toteuttajina ovat Sami Härkönen ja Jani Jeulonen, pukujentoteuttajina Sari Kirjavainen ja Sari Vepsä, pukijana Tiina Ruutiainen, järjestäjänä Ville-Veikko Valtanen, näyttämöapulaisena Petteri Ryytty, näytelmän valokuvat Petteri Aartolahden, juliste, näytelmän ennakkokuvat ja käsiohjelmat ovat Sari Kaurolan käsialaa. Tämä nimilista antaa kuvaa siitä, että tarvitaan koko teatterin osaamista tuotantojen maaliin saattamiseksi.

Syysnäytäntökauden jälkeen Iltatähti jatkaa ohjelmistossa vielä keväällä 2024.

Vesa Moilanen

Jätä kommentti