Uskallatko kertoa, kysyä ja puuttua – kampanjapäivä tulossa

Spread the love

Väkivaltaa kohtaavat tuhannet suomalaiset joka päivä. Moni ei uskalla ottaa asiaa puheeksi, koska kokee avun olevan ulottumattomissa. Pohjois-Savon ensimmäinen väkivaltatyön kampanjapäivä tuo apua tarjoavat näkyviksi.

– Turvakoti tarjoaa apua ja suojaa 24/7 lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille. Palvelu on maksutonta, ja turvakotiin voi hakeutua oma-aloitteisesti tai jonkun tahon ohjaamana. Asiakas voi olla turvakotiin yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos tilanne mietityttää. Lähisuhdeväkivalta on yleistä ja lähisuhdeväkivalta on vakava yhteiskunnallinen ongelma. Apua on saatavilla, mutta on tärkeää lisätä ihmisten tietoisuutta palveluista ja rohkaista apua tarvitsevia avun hakemiseen, pohtii turvakodin vastaava sosiaalityöntekijä Katja Tarkiainen.

Pohjois-Savon väkivaltatyön verkosto järjestää perjantaina 29.9.2023 historiallisen kampanjapäivän, jossa korostetaan: apua on saatavilla, ja sinulla on oikeus kertoa kokemastasi väkivallasta.

– Väkivaltaa ei tule hyväksyä, mutta sitä tulee ymmärtää, että väkivallan tekoja saadaan vähennettyä, korostaa Setlementti Puijolan vastaava väkivaltatyön asiantuntija Arja Mykkänen.

Moni kokee, että keinoja auttamiseen ei ole, ja apua ei haeta, koska pelko ja häpeä ovat liian suuret. Kampanjapäivällä halutaan muistuttaa, että apua ja tukea on saatavilla niin väkivaltaa kokeneille kuin väkivallan tekijöillekin.

Pohjois-Savon väkivallan ehkäisyn verkosto kokoaa ensimmäistä kertaa alan toimijat yhteen esittelemään toimintaansa. Kampanjapäivänä klo 12.00–16.00 Kuopion kauppakeskus Apajassa voit tutustua näihin toimijoihin ja saada tietoa saatavilla olevasta tuesta.

Vaikka Suomi ei ole ollut sodassa lähes sataan vuoteen, kymmenet tuhannet suomalaiset, mukaan lukien lapset, nuoret ja aikuiset, kohtaavat väkivaltaa tai sen uhkaa arjessaan. Kansainvälisen väkivallattomuuden päivän kynnyksellä meidän on pysähdyttävä ja muistettava, että jokaisella on oikeus elää turvassa ilman väkivaltaa.

– Väkivalta on usein rikosasia ja rikosten uhreille on saatavilla apua, muistuttaa Rikosuhripäivystyksen (RIKU) Pohjois-Savon palvelupisteen toiminnanohjaaja Marjo Häyrynen. RIKUssa voi keskustella luottamuksellisesti rikosasian herättämistä tunteista. Meillä autetaan jatkoavun saamisessa ja tarjotaan käytännön neuvoja rikosprosessiin liittyvissä kysymyksissä. Palvelupisteeltä on mahdollista saada tukihenkilö, joka voi tulla mukaan poliisikuulusteluun ja oikeudenkäyntiin.

Mukana Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja Pohjois-Savon väkivaltatyön verkoston organisoimassa kampanjapäivässä ovat mm. Setlementti Puijola, Kuopion Ensikotiyhdistys ry, Miessakit ry, Rikosuhripäivitys, Nuorten Palvelu ry, Zonta-kerho Kuopio I ry, Kuopion kriisikeskus.

Jätä kommentti